Maanantai, 12.02.2007

Blogi, maanantaina 12.02.2007

Tänään julkaistiin jälleen uusi pääministerigalluppi. Istuva nykyinen pääministeri Matti Vanhanen on edelleen ylivoimaisesti suosituin pääministeriehdokas. Iltalehden taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista Vanhaselle toivoi jatkokautta 39 prosenttia. Toiseksi suosituin pääministeriksi onkin sitten meidän puheenjohtajammen Jyrki Katainen. SDP:n Heinäluoma ei ole saanut omiaan liikkeelle ja on edelleen kolmen suuren puolueen puheenjohtajista ei toivotuin vaihtoehto. Mielenkiintoinen tilanne. Toisaalta on ollut mukava seurata tätä hallituspohjakeskusteluakin. Katsotaan mitä lähiviikot tuovat tulleessaan. Toivoa paremmasta on.

….

Nyt edessä tiukka viikko. Tänään lehtihaastattelua ja kunnanhallitus, sitten tiistaina Ikäihmisten Kanta-Hämeen suuri vaalitilaisuus ja paneeli Hämeenlinnassa sekä vaalitoimistolla perinteiset tiistaikahvit. Itse vielä tapaan naapurikuntien kokoomusvaikuttajia lähinnä kuntayhteistyökysymyksissä. Ystävänpäivänä meitä Hämeen ehdokkaita kiertää Sauli Niinistön kanssa Päijät-Hämeen kuntia ja torstaina syntymäpäivänäni on myös monta tilaisuutta ja tottakai kakkukahvit Riihimäen vaalitoimistolla Hämeenkatu 38:ssa. Torstai-illan täydentää vielä Riihimäen pääväittely. Silloin pöydän taakse istuu ainoastaan yksi ehdokas kustakin suuresta puolueesta. Edessä mielenkiintoinen ilta.

Nyt kuitenkin hetki paperitöitä ja sitten kampanjan pariin. Niin jos haluat minun matkaan Päijät-Hämeeseen lähteä Ystävänpäivänä niin laitathan viestiä tulemaan. Kuljemme samoissa paikoissa missä Sauli Niinistökin pysähtyy eli luvassa varmasti mielenkiintoinen päivä. Vaalibussissamme on tilaa.

….

Tänään julkistetun tuoreen raportin mukaan kouluissa tyttöjen ja poikien oppimistulosten välillä on huomattavia eroja jo varhaisessa vaiheessa. Tutkimukseen tai selvitykseen osallistui peräti vajaat 6000 oppilasta eri puolilla Suomea ja näin ollen tämä ehkä kertookin jotain ja aiheuttaa vähintäänkin mietinnän paikan.

Esimerkiksi uutiset kertoivat, että jo kolmasluokkalaiset tytöt osaavat äidinkieltä paremmin kuin kolmasluokkalaiset pojat ja erityisesti eroa on kirjoittamisessa. Sen sijaan matematiikassa ei sukupuolella ole suurtakaan merkitystä tulosten suhteen.

Kaikkiaan lasten äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan osaaminen on tyydyttävää ja alueelliset erot oppimistuloksissa ovat vähäisiä. Vielä jos tuosta Opetushallituksen raportista nostaa jotain esille niin sellainen on varmasti tieto siitä, kaikista oppilaista 13 % osasi heikosti sekä matematiikkaa että äidinkieltä. Lisäksi 25 prosentilla pojista ja 16 prosentilla tytöistä oli vaikeuksia jopa yksinkertaisissa oppimisvalmiutta mittaavissa tehtävissä. Raportissa korostetaankin, että nämä oppilaat tarvitsevat oppimisensa avuksi erilaisia tukitoimia riittävän ajoissa. Tärkeä huomio – varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisevä työ tässä kaiken a ja o. Tätä olen yrittänyt nyt kampanjani aikana tuoda esille mahdollisimman vahvasti on sitten puhe lapsista, aikuisista tai ikääntyvästä väestöstä. Liian usein meidän yhteiskunta puuttuu asioihin vasta silloin kun ns. pakko. Joku voisi käyttää jotain muutamin yllättämistä kuvaavaa ilmausta tässä. Mutta ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista.

Tämä selvitys vaatii varmasti vielä syvempääkin analysointia. Hyvää on se maantieteellisesti oppimistulokset ovat lähellä samaa, mutta näin opettajana olen huolissani siitä, että kaikkien oppilaiden oppimisesta tulisi pystyä kantamaan tasaisesti huolta. Äidinkieli ja matematiikka ovat juuri niitä perustoja mille myöhempää oppimista rakennetaan. Esimerkiksi kielioppiasiat löytää jo pian kieltenopiskelussa edestään ihan vain yhtenä esimerkkinä.

Tässä vielä tuo linkki mielenkiintoiseen raporttiin. Se kannattaa lukea Raportti: LUEN, KIRJOITAN JA RATKAISEN – Peruskoulun kolmasluokkalaisten oppimistulokset äidinkielessä ja kirjallisuudessa sekä matematiikassa (http://www.edu.fi/julkaisut/aikima3.pdf). Paksu pumaska, mutta mielenkiintoinen. Ainakin meille opettajille ja varmasti vanhemmillekin.

….

Olipa jälleen mukavan napakka kunnanhallitus. Puolitoista tuntia asiat oli lyöty kasaan. Tai tunnit ryhmäpalaveri sitä ennen, mutta kuitenkin juuri sellaisia kokouksia mitä minun mielestäni niiden pitää ollakin. Nytkin puhuttiin silloin kun aihetta puheeseen oli ja kysymyksiä ilmeni, mutta turhaan ei kokous venynyt.

Yksi äänestyskin oli tai oikeastaan kaksi. Keskustan riveistä esitettiin Joentaan palstoitusalueen tonttien hinnan korotusta vielä 6,5 eurosta kymmeneen euroon. SDP:n riveistä tuli 8,5 euron ehdotus ja huutokauppa päättyi lopulta 8,5 euron neliöhintaan. Meidän ryhmä olisi ollut alkuperäisen hinnan kannalla missä siinäkin nostoa jo tuplaten. Varmasti tontit nytkin menevät kaupaksi, mutta itse olisin toivonut maltillisempaa hinnan nostoa, sillä kilpailu alueellamme kuitenkin on kohtuullisen kovaa. No tälläkin hinnalla tullaan toimeen. Toivon ainakin niin.

Muuten listan asiat hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja nyt näyttää myös siltä, että löydämme kauan etsityt tilat A-kilta toiminnallekin Lopelta. Tärkeää työtä ja hyvä, että tila-asia saadaan järjestykseen kun työn rahoitus muuta kautta jo tulossa. Grönholmin Saija on asiaa hyvin eteenpäin vienyt ja kantanut huolta ja nyt näyttää siltä että saamme tuloksiakin aikaan. Toivotaan niin.

Kotimatkalla vielä pyörähdin nopeasti Venla-kummityttöä moikkaamassa. Venla sai uuden Heinonen 2007 -pipon ja lupasi nukkuakin se päässä. Ihastuttava kuin myös pikkuveli Feetukin.

Nyt jälleen kotona. Huomenna paneelikeskustelu päivällä Hämeenlinnassa, Vaalitoimisto ja kahvila avoinna Riihimäellä ja myös kokoomusyhdistysten yhteistyöpalaveri Lopella. Uusia suuntia. Hyvä niin.

Tänään saimme myös lisättyä tuonne linkit sivulle nyt väliaikaisesti muutaman linkin YouTubeen minun tekemiin tv-ohjelmiin. Niitä on toivottu ja nyt siellä mm. Lopen enduropätkä missä mukana Heikki Mikkola, Kari Tiainen, Samuli Aro ja Marko Tarkkala ja sitten muutama Motorforum juontokin. Niille tulossa oma sivusto mihin myös tällä viikolla julkaisemme vaalivideomme.

Niin ja jotain muutakin uutta luvassa. Keskiviikkona Ystävänpäivänä avaamme Vaali-Chatin täällä sivuilla. Olen paikalla klo 20-21 keskustelemassa ja avauksessa aihealue on vapaa. Mutta asiallinen. Nähdäänhän silloin.

Nyt siis Nukkumatin maahan.

Kommentit