Lauantai, 10.02.2007

Blogi, sunnuntaina 11.02.2007

Tänään päivämäärä kirjoitetaan muotoon 11.2. eli vietämme valtakunnallista 112-päivää onnettomuuksien ja tapaturmien ehkäisemiseksi. Nämä jututhan lähtevät pienistä asioista ja tänään voisi olla esimerkiksi hyvä päivä vaihtaa kodin palovaroittimien paristot. Kun sen tekee aina 11.2. niin sen muistaa ja samalla on hyvä tarkistaa laitteen toimivuuskin. Se siis tänään yhdeksi tehtäväksi.

Ensimmäisen kerran Talvikin päivänä 11.2.1997 vietettiin valtakunnallista 112-päivää ja tänään on jo 11. kerta, kun meitä suomalaisia muistuettaan mm. vahinkojen ja onnettomuuksien ennalta ehkäisemisestä. Monessa tapauksessahan tapaturmat, rikokset ja tulipalot olisi vältettävissä suunnitelmallisella toiminnalla. Meistä jokainen voi tehdä paljon oman ja läheistensä turvallisuuden eteen.

Toinen juttu mihin minä koulussa olen kiinnittänyt huomiota on 112-hätänumeron käyttö. Tänään voisi olla hyvä päivä kotona esimerkiksi käydä lasten kanssa läpi se milloin 112-numeroon pitää soittaa, mitä sinne tulee kertoa ja miten toimia. Näitä kannattaa minusta käydä läpi jo alakouluikäistenkin kanssa eikä meidän aikuistenkaa ole niitä turha hieman muistella. Esimerkiksi osoite on hyvä löytää vieraidenkin kodista ja mökiltä. Kaikki tämä vain siksi, jos hätätilanne kaikesta huolimatta yllättää.

….

Eilen uutiset kertoivat, että SDP on ajautumassa eri linjalle kahden muun suuren puolueen keskustan ja kokoomuksen kanssa. Keskusta ja kokoomus kannattavat nykylinjan jatkamista eli maltillisten veronkevennysten jatkoa. Demarit ovat nyt irtautumassa tästä linjasta.

Jyri Häkämies totesi eilen, että ”Hallituksen politiikan keskeisin tulos on ollut myönteinen talous- ja työllisyyskehitys. Se on saavutettu paitsi erittäin myönteisen taloussuhdanteen myös kasvua tukevan maltillisen veronkevennyslinjan ja maltillisten palkkaratkaisujen ansiosta. Normaalisti hallituspuolueet haluavat johdonmukaisesti jatkaa politiikkaa, jonka ne ovat todenneet oikeansuuntaiseksi. On valitettavaa, että SDP on nyt etääntymässä aiemmasta linjastaan ilmoittamalla, ettei kasvua tukevia veronalennuksia voi tehdä.”

Mutta toisaalta samaan aikaan SDP:n vaaliohjelmassa luvataan kuitenkin hulvattomia menonlisäyksiä lukemattomiin erilaisiin kohteisiin.

Samalla keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen totesi, että SDP:n Eero Heinäluoman vaalisosialismi yltyy aina eduskuntavaalien lähestyessä ja samalla keskustassa epäillään, että Heinäluoma on puolestaan rakentamassa Suomeen vasemmistolaista hallitusta yhdessä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa.

Mielenkiintoinen tilanne. Katsotaan mihin suuntaan tämä tästä etenee. Itse olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen, että kokoomuksen ja keskustan välit ovat paremmat kuin vuosiin tai ehkä koskaan. Puolueiden välille on rakentunut hiljalleen luottamuksen ilmapiiri ja sellaista tarvitaan ennen muuta tuloksellisen yhteistyön ja suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Toisaalta olen tyytyväinen siihen, että nyt ei mitään hallituspohjavaihtoehtoa ole suljettu pois. Kokoomus onkin toistanut, että se on valmis yhteistyöhön eri puolueiden varaan rakentuvien hallituspohjien kanssa. Ratkaisevaa kokoomuksen mielestä on vaalien tulos ja ohjelmakysymykset. Näin sen pitää minusta ollakin.

….

Nyt kunnanhallituksen asioiden pariin ja iltapäivällä Launosten vaalitenttiin.

Huomenna siis kunnashallitus. Listalla paljon tärkeitä asioita. Mm. talousaluetoimikunnan kokousten yhteydessä jo kertomiani kuntaliitokseen ja PARAS-hankkeeseen liittyviäv päätöksiä asian eteenpäin viemisestä, mutta myös jälleen kerran elinkeinopolitiikkamme kantaa tulosta. Olemme ottaneet Lopella tällä vaalikaudella selkeästi aktiivisemman yrittäjäotteen ja se on kantanut tulosta. Olemme hankkineet maata mm. Etelä-Lopelta Maakylästä ja nyt sieltä myymme jo toisen tontin. Nurmijärven NB-Seinä ostaa tontin. Hieno juttu.

Huomenna myös vahvistamme Joentaan kylässä ns. Rauhalan alueen palstoitussuunnitelman ja tonttien hinnan. Alue on ollut huippusuosittu hyvien kulkuyhteyksien ja suurien tonttien ansiosta ja nyt saamme alueelle 8 uutta noin 10 000 euron maaseututonttia kunnallistekniikan varrella. Uskon niiden menevän pian kuin kuumille kiville. Tämän tyylisiä alueita toivoisin Lopelle lisää. Uskoisin, että sellaisille olisi tilausta yhdysvesijohdon varrella myös muualla päin Loppea. Ehkäpä näin tulevaisuudessa tapahtuukin.

Sitten listalla mm. Lopen matkailuhankkeiden vaikutukset vuosina 2001-2006 selonteko ja mm. samaan asiaan liittyvä tai hipova Räyskälän leirikeskuksen kehittämissuunnitelma. Ja ei kokousta ilman jotain myös perusturvankin puolelle. Muuttovoitto näkyy ja nyt perustamme Launosiin ennen uuden päiväkodin rakentamistyötä tilapäisen ryhmäperhepäiväkodin ja myös kehitysvammaisten Mäntykodin asuntolan yövalvontaa kehitetään. Niin ja myös valtionosuuspäätökset vuodelle 2007 on nyt tiedoksi.

…..

Onneksi ehdin päivällä hieman uloskin. Ajelin Loppijärvelle ja oli kiva hieman viettää aikaa luonnon keskellä. Kivaa pikku pakkasta ja kaunista ilmaa. Muutama tunti riitti hyvin lataamaan taas pattereita kummasti.

Sitten ajelin Launosten kylätoimikunnan vaalitenttiin. Väkeä olisi saanut olla enemmänkin paikalla, mutta hyvä näinkin. Tällä kertaa mukana oli vain yksi ehdokas jokaisesta puolueesta ja nyt kuuden ehdokkaan voimin pääsimme hieman syvemmälle asioihin.

Järjestelyt olivat kohdallaan ja tilaisuuden ilmapiiri hyvä. Yleisökysymyksille olisin itse kaivannut hieman aikaa, mutta konsepti oli nyt tällainen ja se kyllä toimi. Oli hieman kiperämpiä henkilökohtaisia kysymyksiä, kyllä ja ei kysymyspattereita ja hyviä yleiskeskustelun aiheita. Tilaisuuden vetäjät Savolan Jussi ja Aaltosen Markku olivat valmistautuneet hyvin ja perehtyneet myös puolueiden ohjelmiin ja näin keskustelusta muodostui oikeinkin hyvä.

Pientä hajontaakin mielipiteissä tuli. Osa ehdokkaista uskoo, että tuulivoimalla ja vastaavalla voidaan ratkaista Suomen energian tarve. Itse en siihen usko ja kun valittavana on ydinvoima tai fossiilisten polttoaineiden käytön lisääminen tai tuonti energia Venäjän vanhoista ydinvoimaloista on vastaukseni ehdottomasti ydinvoima. Samaan aikaan pitää minusta kuitenkin kehittää vero-ohjausta, energiansäästöä ja teknologiaa. Lisäksi itse olen ehdottomasti uusiutuvan energian kannalla, mutta yksin se ei tule riittämään. Sitä on kuitenkin syytä ja järkevää tukea.

Nato kantanikin on selvä ja selvä on myös suhteeni kolmikantaan. Nämä oikeastaan ne kysymykset missä hajontaa syntyi. Hallituspohjaratkaisut oli ehdokkailta aika odotettuja. Itse tosin hieman yllätyin, että keskustan Risto Autio valitsee mieluummin punamullan kuin keskusta-oikeistolaisen hallituksen.

Itse toivon, että nyt maahan saataisiin hyvän ohjelmayhteistyön ja vaalituloksen auttamana keskusta-oikeistolainen hallitus yhdessä esimerkiksi kristillisten ja RKP:n kanssa, mutta olen myös tyytyväinen, että Heinäluoma ja Katainen ovat luoneet henkeä myös sinipunan mahdollisuudelle. Kaikki hallituspohjat siis nyt mahdollisia ja se on hyvä.

Tosin tänään uutiset kertoivat, että SDP suhtautuu nykyisen hallituskumppaninsa Keskustan vaaliohjelmaan myönteisemmin kuin meidän ohjelmaan. Ylen uutisten käsiinsä saaman ”salaisen” muistion mukaan demarit asettavat Keskustan Kokoomuksen edelle ennen muuta siksi, että keskusta on valmiimpi lipeämään veronalennuslupauksista, joihin SDP suhtautuu penseästi.

Itse toivon, että keskusta säilyttää tämän nyt jo toimivaksi todennetun linjan. Nykyhallitushan on tehnyt veropuolella sen mitä kokoomus viime vaalien alla lupasi ja jopa hieman enemmänkin ja tulokset ovat olleet mm. työllisyyden kannalta kohtuullisen hyvät.

Tuntuu erikoiselta, kun SDP:n taustamuistiossa kuulemma todetaan, että Keskustan suurta vaaliohjelmaa ei ole alun alkaenkaan tarkoitus toteuttaa kokonaisuudessaan. Keskustan ohjelmateksti on muistion mukaan muotoiltu niin yleiseksi, että puolueen on mahdollista jättää täyttämättä etenkin lupaamiaan tuloveronalennuksia. SDP:n johtopäätös tästä on: Keskustan ohjelma on parempi kuin Kokoomuksen. Toivotaan, että saamme näihin koviin syytöksiin myös itse pääministerin vastauksen.

Nyt jälleen kotona. Huomenna pari lehtihaastattelua ja sitten hieman taustatyötä ja myös firmankin asioita ja illalla kunnanhallitus. Tiukka viikko edessä.

ps. Vaihdoithan palovaroittimen pariston tänään?

Kommentit