Maanantai, 11.06.2007

Blogi, maanantaina 11.06.2007

Uuteen viikkoon. Tänään aamulla aloitin työt kotona. Maanantai on siis varattu maakunnan asioille ja tämäkin päivä tiukasti aikataulutettu. Nyt aamulla Hämeen Sanomien kirjoittajavieras kirjoituksen viimeistely, paperitöitä ja sen semmoista. Sitten Riihimäelle seutukunnan asioiden pariin.

Yksityinen lasten kodinhoidon kuntalisä on aiheuttanut Lopella runsaasti keskustelua. Meidän aloitteesta ja tiukalla työllä asia saatiin nyt päätökseen ja kolmivuotinen kokeilu alkaa ensi syksynä. Palautetta ja kommentteja asiasta on tullut kiitettävästi ja kiitosta vaikka muutamalta taholta aikalailla poliittisin tavoittein on asiaa yritettykin hämmentää ja hämärtää.

Me asetimme kokoomuksen tavoitteeksi Lopella ennen edellisiä kunnallisvaaleja sen, että perheiden mahdollisuuksia valita lastensa hoitomuoto tulee kehittää. Tämä Loppi-lisä on nyt tässä työssä yksi tärkeä läpimurto ja toivon, että se otetaan hyvin vastaan. Itseasiassa hieman tosin pelkään, että tarkoituksella varsin alhaiseksi määritelty lisä voi olla houkuttelevuudeltaan laimea ja näin säästöt voivat jäädä pienemmiksi mihin kuntalisä toimiessaan antaisi mahdollisuudet. Toinen mitä hieman epäilin on se, että nyt Loppi-lisän maksaminen tapahtuu ns. avoimesta piikistä. Kaikki jotka täyttävät ehdot ovat nyt oikeutettuja lisään. Laki olisi antanut mahdollisuuden myös rajata kokonaismäärärahan ns. määrärahasidonnaiseksi. Järjestelmä olisi kannattanut luoda niin, että hakuaikoja olisi vuodessa ollut muutamia ja näin eri aikaan lisän piiriin tulevat olisivat olleet oikeutettuja ja heillä olisi ollut mahdollisuus lisää. Loppi-lisähän ei ole lakisääteinen, mutta se on osa yksi vaihtoehto kunnalle vastata lakisääteiseen subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Osa olisi valinnut Loppi-lisän, osa päiväkodin, osa perhepäivähoidon ja osa ryhmiksen. Näin valinnamahdollisuudet ovat aitoja.

Lisäksi me olisimme tehneet lisästä kiinteän 300 euron suuruisen eli olisimme jättäneet pois ns. sisarkorotuksen. 300 euron Loppi-lisä olisi jo houkutteleva vaihtoehto perheille ja mahdollistaisi lasten hoidon kotona. No demokratiaan kuuluu, että päätökset tehdään enemmistön mukaan. Nyt esityksemme ei saanut enemmistön tukea. 160 euroa kuukaudessa avoimesta piikistä on nyt Loppi-lisän suuruus. Toivotaan, että sekin toimii ja leikkaan ennen muuta koko ajan kasvavan päivähoitotarpeen piikkeejä. Se on onnistuessaan hyvä vaihtoehto ja kunnalle myös edullinen. Kunnallinen päivähoitopaikka maksaa nimittäin kunnalle noin 1000 euroa kuukaudessa. Niinpä niin.

Mutta lopuksi. Me käsittelimme asiaa myös kokoomuslaisten kesken. Päätimme niin, että seuraamme asiaa ja nyt päätetty malli ei toimi niin teemme asiasta muutos esitykset. Olemme siis valmiina toimimaan ja kehittämään mallia tarpeen mukaan.

….

Kello 21.30 ja juuri kotiin. Päivällä siis ensin kolmen tunnin seminaari seutukuntamme yhteistyöasioista ja kuntaliitosasioista. Kävimme läpi valmistelun tilannetta ja myös sellaisia kipukohtia mitkä pitää ottaa huomioon jatkovalmistelussa. Asiat etenevät, mutta vaikea sanoa mihin päädymme. En ole kovinkaan vakuuttunut menosta. Valitettavasti. Tänään sain myös tuoreen raporttiluonnoksen kuntaliitosselvityksemme etenemisestä. Se kertoo paljon alueemme tilanteesta, haasteista, mutta myös mahdollisuuksista. Palataan sen sisältöön myöhemmin, kun materiaalit ollut virallisesti käsittelyssä ja tulee sen myötä julkiseksi.

Riihimäen kokouksen jälkeen sitten pikalounas tai oikeastaan vain perinteinen juustoreissari ja kahvi Kulmakonditoriossa ja sitten kotiin ja Sadun syntymäpäiviä juhlistamaan Pekkalan mökille. Äidit, Ella-täti ja ystäviä poikkesi kahville ja serkunpoika Henri ja kummipoikani Elias myös uskaltautuivat vesihiihtämäänkin. Yöksi kuitenkin kotiin, kun huomenna aikainen herätys ja työpäivä.

Kommentit