Tiistai, 12.06.2007

Blogi, tiistaina 12.06.2007

Aika usein kysellään millainen on kansanedustajan normaalipäivärytmi. Tässä nyt esimerkkinä tämä tiistain ohjelmani.

12.06.2007
09:00 – 10:00 Vaalipiirin kansanedustajien tapaaminen, aiheena on raideliikenne. Kuultavana mm. VR:n henkilöliikennejohtaja, ratahallintokeskuksen liikennejärjestelmäosaston kehittämisyksiköstä sekä ProRautatie ry:stä.
10:30 – 11:30Tapaaminen eduskunnassa
12:00 – 13:00 Sivistysvaliokunta
14:00 – 15:30 Täysistunto
15:30 – 16:00 Hämeen radion Politiikan puhemylly-ohjelma
16:00 – 17:00 Lehtihaastattelu Eduskunta

Aikanormaalipäivä. Mutta sitten sen sisältöön. Aamulla ensin tiukka tunnin setti raideliikenteen ajankohtaisia asioita erityisesti Hämeen, mutta myös koko Etelä-Suomen osalta. Esille nousi tutut asiat mistä jo kampanjassanikin runsaasti puhuin ja toivotaan, että niitä saadaa eteenpäin. Tällaisia mm. kolmas ja/tai neljäskin raide pääväylälle Helsingistä-Hämeenlinnaan. Tänään esille tuli se, että siirtyminen yhdestä raiteesta kahteen lisää liikennöintimahdollisuutta nelinkertaiseksi, mutta kahdesta kolmeen raiteeseen siirtyminen ei tee tällaista parannusta. Yksinäinen raide toimii erillään eikä lisää liikennöintiä näin. Kustannusten kannalta on kuitenkin tämäkin malli kallis, vaikkakin järjevintä olisi parannuksen yhteydessä tehdä viereen toinen raidepari samantien ja näin vastata aidosti pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Ennen tätä voisi harkittavaa olla tietyt lisäraiteen vaikeimmilla alueilla. Samalla on järkevää ja ehdottoman tarpeellista myös uudistaa Riihimäen ratapiha ja laiturialueet. Ei siis tekohengittäen vaan kunnolla suunnitellen ne tulevaisuuden haasteiden mukaiseksi. Esteettömyys tässä tärkeimpänä asiana. Esille nousi myös huoli Pendolinojen pysähdyksistä kyseisellä välillä. Riihimäen ja Hämeenlinnan pysähdykset olivat perusteltuja, mutta ne vaativat raideresurssia lisää ja ennen kaikkea työtä ja puhetta meiltä käyttäjiltä ja alueen asukkailta. Summa summarum. Työtä siis riittää, mutta onneksi moni muukin näistä asioista ääntä pitää. Niin saamme parhaiten tuloksiakin aikaan.

Tämän jälkeen sain vieraakseni koulukeskuksesta yhden opettajamme tutustumaan taloon ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Tiina kanssa aika kuluikin nopeasti ja puoliltapäivin kiirehdin sivistysvaliokunnan kokoukseen kuulemaan asiantuntijoita opinto-ohjauksen nykytilasta ja haasteista. Puolentoista tunnin tuhti tietopaketti asiaan eri näkökulmista ja kuuleminen asian tiimoilta jatkuu vielä loppuviikosta. Esille nousi tuttuja asioita mm. opinto-ohjaajien määrällinen puute, opinto-ohjauksen yhdenmukaisuus valtakunnallisesti ja myös huoli muutenkin riittävistä resursseista.

Sivistysvaliokunnan jälkeen täysistuntoon missä esillä mm. uuden hallituksemme ensimmäinen kovan luokan uudistusesitys ja itseasiassa ensimmäinen esitys yleensäkin. Puhuimme tänään pitkään palvelusetelijärjestelmän laajentamisesta niin, että palveluseteliä voi tulevaisuudessa käyttää kotisairaanhoitoon. Malli tulee olemaan samanlainen kuin jo aiemmin on ollut sosiaalihuollon palveluissa. Uudistuksen myötä ensi vuoden alusta alkaen palvelusetelillä voi hankkia kotipalvelun ohella ja myös pelkästään erikseen lyhytaikaista tai jatkuvaa kotisairaanhoitoa. Erittäin hyvä ja järveä muutos mikä lisää nykyhallituksen linjan mukaan ihmisten valinnanmahdollisuuksien palveluiden suhteen. Itse kannatan uudistusta ehdottomasti. Samalla parannetaan ehdottoman paljon asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palveluja sekä korostetaan asiakkaan valinnanvapautta ja myös vastuuta palvelun hinnasta.

Itseasiassa jo nyt moni kunta on yhdistänyt nämä palvelut yhteen kotihoitopalveluiksi. Nyt uudistuksen myötä ihmiset saavat samalla kertaa sekä kotipalvelua että kotisairaanhoitoa. Lisäksi myös kokonaisvaltainen kotihoito tulee nyt palvelusetelilainsäädännön piiriin.

Nyt kuitenkin eteenpäin.

…..

Tiukka päiväohjelma läpi käyty ja tänäänkin alkuperäiseen ohjelmaan joitain muutoksia. Mm. lehtihaastattelu illansuusta siirtyi toimittajan ilmoituksella ja sen semmoista. Politiikan Puhemyllyssä oli tänään mukana Kirsi Ojansuu, toisena hallituspuolueiden edustajana ja sitten oppositiosta Johanne Koskinen ja Päivi Räsänen. Tällä porukalla aina mukava jutella. Olemme eri mieltä asioista, mutta näiden kaikkien tyyli minusta asiallista ja rakentavaa. Itse arvostan sellaista.

Aiheina Popu:ssa tänään mm. veropolitiikka, EU:n lakien ja asioiden harmonisointi ja sosiaali- ja talouspolitiikka muutenkin. Nyt kuitenkin jo kotona. Aikainen lähtö huomenna Brysseliin työmatkalle. Ohjelmassa mm. tutustumista EU-parlamentin toimintaan ja EU:n ja Eduskunnan yhteistyöhön ja päätöksentekoon, tapaamme komissaari Olli Rehnin ja suurlähettiläs Eikka Kososen ja esillä myös EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja tapaamme myös koko suomalaisen MEP-ryhmän. Huomenna siis aamulla kello 5.00 Helsinkiin ja siitä sitten lähes kellotettu aikataulu ensin keskiviikkona 22.00 ja sitten torstaina 9.30-22.50 milloin palaamme Helsinkiin. Että sellainen matka.

Kommentit