Maanantai, 11.02.2013

Blogi, maanantaina 11.02.2013

Kehu työkaveri selän takana -viikko päättyi eilen.  Sunnuntaina kehuni menivät perussuomalaisten Jussi Niinistölle. Vahva avaus pyrkiä hankkimaan myös tulevat puolustusvoimien varusteet Suomesta. Tarvitaan tahtoa ja tavoitteita. Jussin kanssa ollut mukava tehdä töitä puolustusvaliokunnassa. Joskus asiat riitelee, mutta miehet ei koskaan. Kehut siis Jussille.

Tällaisella myönteisen palautteen antamiselle olisi kyllä maassamme paljon enemmänkin tarvetta. Surulliselta on näyttänyt kun aina vain etsitään sitä heikointa kohtaa ja moitteen tilaa. Itse lupaan jatkaa tätä ja kehun yhden seläntakana joka kuukausi tämän vuoden ajan.

Mutta itse jatkoin keskustelua puolustusvoimien asehankinnoista ja nyt olen järjestämässä puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön kanssa myös vierailua Riihimäelle Sakon tehtaalle. Sakolla olisi mahdollisuus tehdä uudet ja tulevatkin puolustusvoimien rynnäkkökiväärit ainakin piippuja ja kokoamista myöten. Se olisi kova juttu työllisyyden ja myös korkeanosaamisemme kannalta. Tarkoitus päästä näkemään uusi malli nyt ensi kuun alussa Jussin kanssa ja pidän teidät ajantasalla siltä osin kuin vierailulta sitten voimme kertoa.

Toisena tapaamisena on työnalla nyt opetusministeri Jukka Gustafssonin tapaaminen Hyvinkää-Riihimäen talousalueen toimijoiden ja Hyria ammattioppilaitoksen johdon kanssa. Huoli meillä Hyrian alueella, mutta myös koko Hämeessä toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen leikkauksista. Alunperin leikkaus uhka koski 700 paikkaa Hämeessä ja sen ulkopuolella oli vielä Uudenmaan puolella Hyvinkäällä pääpaikkaansa pitävä Hyria. Esitetty 700 paikkaa on kohtuuton Hämeeseen siksikin, että meillä toimii täällä myös kaksi valtakunnallista kouluttajaa eli Ypäjän Hevosopisto ja Kiipulan erityisammattioppilaitos. Suurleikkaus olisi siis kohdistunut vain Hämeenlinnaan ja Forssaan. No senhän kaikki tietää, että 700 paikan leikkaus näiltä alueilta ja oppilaitoksilta olisi ollut aikamoinen isku.

Linjauksia muutettiinkin pian niin, että myös Hyria kuuluisi Hämeen leikkauskiintiöön. Muutos on aika hurja kun alkuperäisessä OKM:n kirjeessä 9.11.2012 lukee yksiselitteisesti, että ”Koska koulutuksen järjestämisluvassa opiskelijamääriä ei erotella sen perusteella, missä maakunnassa koulutusta järjestetään, järjestäjien koko laskennallinen kapasiteetti on tässä laskennassa sijoitettu järjestäjän kotimaakuntaan”. Alkuvuodesta alkoi kantautua tietoa, että tätä periaatetta ei enää noudatettaisikaan ja leikkauksia tulisi siis myös Metropolialueella toimimaan Hyriaan. Tuntuu siltä, että nyt joku heiluttaa tässä tahtipuikkoa kuin alueiden työvoiman tarve ja nuorten määrä.

Mutta me menemme nyt suoraan tapaamaan ministeriä ja viemme huolemme perille niin Hyrian kuin koko Hämeen ja Päijät-Hämeenkin osalta. Minusta viestin pitää olla selvä, että aloituspaikkoja ei pidä kasvualueilta poistaa eikä alueilta joilla on vetovoimaa ja työtä. Samaa periaatetta pitää minusta noudattaa läpi Suomenmaan. Katsotaan mitä saamme tässä aikaan.

Uusi viikko siis käyntiin ja todellakin työntäyteisenä. Tänään maanantaina kalenteri täynnä Lopen kunnan asioita. Meillä uusille valtuutetuille suunnattu koulutuspäivä ja sinne itsekin ja mahtuuhan päivään sitten monenlaista muutakin. Aloitetaan nyt kirjoitustöillä kuitenkin.

Kello 17.26 ja kotona välipalalla. Takana siis viisi tuntia kuntakoulutusta. Minulle jo vanhaa tuttua kun tässä viidettä valtuustokautta aloitellaan, mutta onhan se niinkin että aina matkan varrella oppii jotain uuttakin. Tänään entinen ministeri ja Hattulan entinen kunnanjohtaja Martti Pura oli pääpuhujana ja kouluttajana ja täytyy sanoa, että kyllä tuolla elämänkokemuksella ja päätöksenteon kokemuksella paljon annettavaa olikin. Erinomainen puhuja ja esiintyjä ja kova tieto ja taito. Ja arvostan sitäkin, että edelleen eläkkeelläkin valmis tekemään tällaisia ”keikkoja”.

Koulutuksen välissä kahvitauolla ja hieman sitä ennen piipahdin nopeasti Lopen hammashoitolassa. Reikiä nolla! Mutta hammashygienikko sanoi, että jossain leukaperissä on kuulemma luukatoa. No tuli mieleen, että jo 13 vuotta sitten silmälääkärini sanoi, että ”silmänpohjassa on iän tuomaa rappeumaan”. Niin ja viime viikolla taas eduskunnassa pojiteltiin. Sellaista se elämä on.

Mutta nyt kahvit ja sitten jatketaan hallintoneuvoston kokouksella.

 

Kommentit