Maanantai, 10.10.2011

Blogi, maanantaina 10.10.2011

Huoli ammattikorkeiden tulevaisuudesta on todella suuri. Monilta alueilta AMK-koulutus on loppumassa ja myös kasvu-Suomessa keskittämistä halutaan jatkaa. Loppuviikosta nostin esille huolen Hämeen tilanteesta ja sen myötä olenkin saanut erittäin paljon yhteydenottoja. Nyt onkin tärkeää, että saamme esimerkiksi Hämeen Ammattikorkeakoulun lausumaan Opetus- ja Kulttuuriministeriön keskittämisesityksestä poiketen opetuksen kehittämistä muillakin alueilla ja samanlainen viesti olisi toivottava myös Uudenmaan puolen Laurealta. Opetusministeri Jukka Gustafssonin ja OKM:n tekemä esitys käytännössä tarkoittaa Kanta-Hämeessä kaiken opetuksen keskittämistä Hämeenlinnaan samaan aikaan kun HAMK tekee suurta uudisrakennusta ja laajennusta Riihimäellä.  Huoli myös Wetterhoffin tulevaisuudesta on aiheellinen ja toivotaan, että perinteitäkin tässä vielä kunnioitettaisiin.

No tänään suuntaankin aamusta Hämeen Ammattikorkeakoululle. Menen Riihimäen yksikköön ja siellä puhumaan nuorille liikennepolitiikasta ja sen painotuksista ja tulevaisuudesta. Jos en ihan väärässä ole niin tämä keskittämisasiakin noussee esille. Katsotaan.

Sitten päivällä poikkeuksellisesti Helsinkiin aloittamaan ensi vuoden budjetin käsittelyä Eduskunnassa ja iltapäivän lopulla Lopelle ensin puheenjohtajistoon ja sitten kunnanhallitukseen. Viikonlopun blogissa hieman Lopen asioita jälleen sivusinkin. Kurkatkaapa sieltä jos Loppi kiinnostaa.

Nyt kuitenkin Nesteen aamuparlamentin kautta Riihimäen kautta Helsinkiin…

….

 

Kello 19.47 ja nyt kotona. Päivä tänään vauhdilla ympäri Etelä-Suomea. Aamusta ensin erittäin mielenkiintoinen seminaari HAMK:n liikennealan 1. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa Riihimäellä. Esillä laajasti kuljetusalan ja liikenteen ajankohtaiset asiat ja myös tulevat linjaukset. Mutta toki myös käytäväkeskusteluissa ammattikorkeakoulujen tulevaisuus. En siihen tänään enempää mene. Minun linjani varmasti kaikille selvä. Tällaisella alueella kuin Kanta- ja Päijät-Häme ovat on enemminkin syytä kehittää AMK:ta kuin ajaa niitä alas. Nyt on tärkeää, että saamme vahva tuen niin Hämeen kuin Lahdenkin ammattikorkeakouluille ja niiden jatkolle ja tänään jo puhelimessa palaveerasinkin mm. Kauppakamarin kanssa siitä miten yritykset voisivat osaltaan olla tätä tilannetta ratkaisemassa. Niille tämä huoli on valtava. Eli me jatkamme työtä vahvempien ammattikorkeiden eteen Hämeessä.

Sitten Helsinkiin eduskuntaan. Tänään maanantaina poikkeuksellisesti istunto kun aloitimme ensi vuoden budjetin käsittelyn. Aiheeseen palaan tällä viikolla varmasti vielä kun keskustelut koko viikon isossa salissa jatkuvat. Ensi vuoden talousarvioesityksen loppusummahan on 52,4 mrd. euroa. Mutta esitys on edelleen 7,1mrd. euroa alijäämäinen. Valtionvelan määrä ensi vuoden 2012 lopussa on arviolta 89 mrd. euroa. Se on 44,5 prosenttia bkt:stä. Tämä pitäisi nyt muistaa kaikessa keskustelussa. Kotipesä ei ole kunnossa ja sen eteen pitää tehdä nyt työtä.

Yksi päivän ”surullisimmista” esityksistä oli perussuomalaisten asenne valtiomme taloutta kohtaan. Tuon puheen hyvin niputtu toimittaja Alberto Claramunt ja lainaan sen hänen jutustaan tänne. Voisi kuvata alla olevaa Populismin oppitunniksi:

 

*************
************* 

Perussuomalaisten puheenvuoro budjetin lähetekeskustelussa sisälsi monia menolisäysvaateita, vaikka puolue soimaa hallitusta velkaantumisesta. 

”Olemme vaikeiden aikojen edessä…Suomen velkataakka kasvaa jatkuvasti, ja myös ensi vuonna hallitus aikoo ottaa yli 7 miljardia euroa lisävelkaa”, perussuomalaiset muistuttavat hallitusta.

Tämän jälkeen ryhmä luettelee monia kohtia, johon valtion pitäisi osoittaa lisärahaa. Tässä Verkkouutisten tekemiä poimintoja:

Kunnista:

”…kuntien valtionosuuksien tuntuva leikkaus tulee tarkoittamaan sekä peruspalveluista tinkimistä että merkittäviä kunnallisverojen korotuspaineita…”

Polttoaineverosta:

”Polttonesteverotuksen nostaminen vahingoittaa paitsi kuljetusalaa, myös hyvin laajaa joukkoa tavallisia palkansaajia ja erityisesti reuna-alueilla asuvia kansalaisia.”

Perusturvan korotuksista:

”Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen 100 euron korotus on askel oikeaan suuntaan, mutta todellisuudessa lisäyksen arvo jää paljon pienemmäksi, koska elinkustannusten nousu syö hyödyn pitkälti pois…Niin sanottu taitettu indeksi eriarvoistaa kansalaisia räikeällä tavalla,”

Opintotuesta;

”Opintotuen sitomisesta indeksiin hallitus on lupaillut, mutta vasta joskus tulevaisuudessa. Perussuomalaiset ovat valmiita korjaamaan tämän epäkohdan ja sitomaan opintotuen indeksiin jo ensi vuonna.”

Harmaasta taloudesta:

”Oikeudenmukaisemman verotuksen ohella olemme toistuvasti korostaneet harmaan talouden vastaisten toimenpiteiden merkitystä. Hallitus kohdistaa tähän tarkoitukseen aivan riittämättömiä ponnistuksia, vaikka useiden arvioiden mukaan merkittävämpi panostus johtaisi suuriin tuloihin valtiolle.”

Poliisin rahoista:

”Poliisin osalta on yleisestikin tarpeen lisätä resursseja siten, että varsinainen poliisitoiminta kaduilla ja kylillä saadaan nykyistä näkyvämmäksi ja tuntuvammaksi. Tuomioistuinten toimiedellytysten vuosia jatkunut ”juustohöylällä” ohentaminen on lopetettava.”

Koulutuksesta:

”Perussuomalaiset panostaisivat enemmän koulutukseen koko maassa, erityisesti eri alueiden yritysten tarpeet huomioiden.”

Tiemäärärahoista:

”Hallitus ei ole valmis tekemään tarvittavia investointeja tie- ja rataliikenneväylin, vaikka asiantuntijoiden mukaan olisi edullisempaa hoitaa ylläpito kunnolla nyt kuin ryhtyä isompiin korjaustalkoisiin tulevaisuudessa.”

Veteraaneista:

”Veteraanikuntoutuksen resurssit ovat edelleen aivan liian vähäiset.”

Ja lopuksi puolustusvoimista:

”Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka johdonmukaisesti ennen vaaleja ja vaalien jälkeen on vastustanut leikkauksia ennestäänkin niukkoihin puolustusmenoihimme.”
 

*************
************* 
Tässä siis erinomainen esimerkki populismistä. Toivottavasti tämä taas avaa edes jonkun silmät siihen millaisesta puolueesta on kyse. Ja ennen muuta millaisesta tavasta toimia ja tehdä politiikkaa. Suu käy, mutta kädet ei tee mitään.
….

Ainiin…. perussuomalaisten kansanedustaja Kettunen totesi samassa istunnossa, että ”Aikoinaan Robin Hood otti köyhiltä ja antoi rikkaille. Nyt tämä hallitus tekee toisinpäin.” Ehkä tällaisessa taloustilanteessa onkin oikein toimia niin. Pidetään siis huolta kaikista.

….

Tänään sitten vielä istunnosta Lopelle ja puheenjohtajistoon ja kunnanhallitukseen. Näitä aiheita käsittelin laajasti jo viikonloppuna ja en niihin sen enempää nyt palaa. Sanotaanko, että kohtuullisen mukavassa myötä tuulessa nyt seilaamme. Ja toivottavasti saamme julki muutaman kovankin uutisen lähiaikoina. Niiden eteen tehdään nyt duunia täysillä.

 

 

Kommentit