Sunnuntai, 09.10.2011

Blogi, sunnuntaina 09.10.2011

Iltayön tähtisade jäi ainakin täällä Etelä-Hämeessä kirkkaan kuutamon varjoon. Muutamia tähdenlentoja näkyi, mutta ei sellaista ilotulistusta mitä lupailtiin. Yö tämän perään syksyn kylmin ja katot jo kuurassa. Syksy etenee kovaa vauhtia ja kovaa vauhtia kohti talvea. Jos tänään vielä hieman pihahommia tekisin.

Maanantaina pidämme kunnanhallituksen kokouksen jo iltapäivästä. Käymme hieman kunnanhallituksen kanssa läpi ensi vuoden Lopen kunnan talousarviota. Itse olen ottanut tässä nyt aktiivisen roolin ja ollut mukava valmistelussa viikottain. Monta toivetta ja painotusta sinne on jo nyt saatu mukaan, mutta edelleen teemme työtä erityisesti kasvatus- ja sivistyslautakunnan budjetin kanssa.

Lähtökohdat ensi vuoteen olemme saaneet puristettua kohtuulliselle tolalle. Valtuusto asetti tavoitteeksi, että kuntamme velkaantuminen tulee katkaista tällä valtuustokaudella. Sen olemme jo nyt tehneet. Tänä vuonna Lopen lainamäärä tulee vähenemään. Toinen osavuosikatsaus kertoo, että postojen jälkeen tarkastelujakson eli 1.1.-31.8. välisen ajan tulos on 1,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousarvio on tämän vuoden osalta siis kokonaisuutena toteutumassa hyvin, jos loppuvuoteen ei tule mitään ihmeellisiä yllätyksiä. Sellaiset voivat heilauttaa helpolla tällaisen pienen kunnan talouden miinukselle pahankin kerran.

Lopen verotulot ovat kasvaneet nyt 3,6 prosenttia edellisvuodesta ja tämä enteilee selkeästi sitä, että meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua budjettimme kanssa jopa suunniteltuakin paremmin. Ennakkotiedot vuoden 2010 valmistuvasta verotuksesta ovat kunnallemme positiivisia ja toteutuessaan merkitsevät Lopelle kuntakohtaisen jako-osuuden tarkistamista jopa ylöspäin.

Mutta työtä tämä on vaatinut ja tulee vaatimaan. Joudumme tarkasti koko ajan elämää ja sitä vaatii myös ensi vuoden budjetti. Mutta jotain uuttakin luvassa ja pieniä uudelleen kohdennuksiakin. Ja myös investointiohjelmamme on sellainen, että se lupailee hyvää Lopelle. Palaan näihin.

Mutta nyt ulos ja pihatöihin. Hieman tänään vielä muusta Loppeen liittyvästä illalla. 

Kello 13.49 ja ensimmäinen urakka ulkona tehty. Vielä lounaan jälkeen tarkoitus jatkaa, mutta kun ruoka uunissa niin hyvä hetki tehdä töitä. 

Siis huomenna Lopen kunnanhallituksessa talousasioiden lisäksi mm. kolme isoa kaava-asiaa ja myös hieman tarkistusta omakotitalotonttien vuokraukseen. Olemme saaneet tänä vuonna jälleen tonttikaupankin vetämään ja yhtenä hyvä ideana tämä mahdollisuus myös vuokraukseen. Ensi vuonna saamme jälleen lisää tonttitarjontaa ja näyttää siltä, että hyvä väestönkasvu voi jatkua tulevaisuudessakin.

Sitten päätämme kahden Leader-hankkeen väliaikaisrahoituksesta. Sajaniemen Taidemäellä käynnistymässä korjaushanke ja toisena Pilpan Kylien korjaushanke Liitontalolle. Ja tarkoitus myös jatkaa kylätoiminnan aktivointia ja kehittämistä Kylät Kunnat -hankkeella joka nyt starttaamassa yhdessä Hausjärven kanssa. 

No tässäkin vain osa huomisesta yli 70 sivuisesta esityslistasta. Sen löydätte kokonaisuudessa Lopen kunnan nettisivuilta ja mielelläni jälleen vastailen kysymyksiinkin jos sellaisia siitä ilmenee. Ja myös kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Saija Grönholm ja valtuustoryhmämme puheenjohtaja, kunnanhallituksen jäsen Eeva Pyhälammi käytettävissänne. Mutta tässä siis linkkiä esityslistaan: Lopen Kunta kunnanhallitus 10.10.2011.

Nyt lounaalle ja sitten jatkamaan pihatöitä.

 

Kommentit