Maanantai, 10.01.2011

Blogi, maanantaina 10.01.2011

Tänään tutustumaan Janakkalan Tervakoskelle siihen mitä turvesuot tekevät lähijärvillemme. Olen saanut aiheen parissa toimiessani kymmeniä viestejä ja yhteydenottoja, että turpeennosto ja ennen muuta sen noston käsittely on aiheuttanut isoja ongelmia lähijärvien vesille. Toimijat ovat syyttäneet minua ja tätä kautta myös kaikkia järvien asukkaita ja käyttäjiä vääräntiedon levittämisestä. Eli heidän mukaan ajatuksemme ja tietomme on siis jostain 70-luvulta. Näin mm. minun väitteitä Hämeen Sanomissa syksyllä eräs toimija kommentoi.

No tänään sitten tapani mukaan lupauduin paikalle päälle katsomaan mitä turvesuolla tapahtuu. Ensin parituntia Riihimäellä asian parissa sisätiloissa ja sitten toinen kaksituntinen itse turvesuolla ja lähijärvillä Tervakoskella. Minulla valmiina kysymyspatteri ja katsotaan mitä toimijat ja ennen muuta Vapo vastaa. Jos lupautuvat kysymääni niin hyvä on. Palaan aiheeseen täällä ja saatte myös runsaasti kuviakin.

Nyt Aamupostin ja Hämeen Sanomien pariin ja sitten töihin. Mukavaa päivää kaikille.

Yli kolme tuntia turveasiaa takana. Ensin kaksi tuntia tehokasta kalvosulkeista ja keskustelua turpeennoston vaikutuksista lähivesiin ja sitten tuhti tunti vielä Tervakoskella turvesuolla. Jo lyhyesti tämän päivän annin voisi kilpistää siihen, että paljon on VAPO ja sen urakoitsijat tehneet mutta edelleen paljon pitäisi tehdä. On totta, että kaiken kaikkiaan lähivesien ravinnekuormista turpeentuotannon osuus on varsin pieni verrattuna metsätalouteen tai saatika maatalouteen, mutta samaan aikaan kun näitä 0,3 tai 0,4 prosentin lukuja esitellään niin unohdetaan tai salataan se, että pistekuormitus lähijärvelle voi olla jotain aivan muuta kymmenen tai kymmeniäkin prosentteja. 

Ja en aivan vakuuttavaa vastausta saanut tuohon väitöskirjankaan paljastamaan. On siis varmasti totta, että jos mitataan koko vuoden vaikkapa kiinteän aineen määrää niin pysytään lupaehdoissa, mutta hetkittäiset kuormat keväisin ja sadeaikoina on jotain aivan muuta. Sen tänään myös Vapon omat tutkimustiedot paljastivat. Mutta isoin kysymysmerkki onkin se, että miten mitataan? Kuka mittaa? Jatkuvasti vai vain silloin tällöin? Lasketaan keskiarvo koko vuodelle eli kuiva kesä ja vähävesinen talvi mukaan laskien vai miten?

Minun lopputulemma on se, että myös turvetuotannon vaikutuksia lähivesille pitää voida yhä enemmän hillitä. Itseasiassa luontaisen kuorman ylittävää määrää ei saisi sallia lainkaan. Eli tilannetta, että suo olisi ujittamaton ja luonnontilassa. Uskoisin, että siihenkin päästäisiin jos sitä vain yksinkertaisesti vaadittaisiin. Eli isoin kysymys on se, että mitä sanoo ja mitä vaatii lupaehdot ja miten niitä noudatetaan. Itse olisin valmis tiukempaan. Sillä tilanne on se, että kerran pilattua järveä ei enää käytännössä millään korjata. On pilaaja sitten mikä tahansa. Ennaltaehkäisyyn siis on syytä panostaa.

Ja samalla toistan toiveeni ja mielellään jopa vaatimuksen. Kaikki ihmisten tekemät ojat ja uomat lähivesiin jokiin ja järviin pitäisi velvoittaa varustamaan laskeutusaltain. Ei laskeutusallas on autuaaksi tekevä, mutta toimisi hyvin metsä ja pelto-ojissa. osana muita toimenpiteitä.

Pidetään siis vedet puhtaina lapsillekin.

..

Nyt muutama tunti vapaata ja sitten illalla Urheilugaalaan Helsinkiin.

Kommentit