Maanantai, 09.10.2006

Blogi, maanantaina 09.10.2006

Lapissa jälleen pientä lumisadettakin. Saariselän tiekamerakuvaa Pekka Pouta juuri näytti ja sohjoa oli oikein kunnolla tien pinnassakin. Sieltä se sitten tulee.

Eilen ja tänään aamulla maailmalta on kantautunut huolestuttavia uutisia. Ensin kerrotiin ihmisoikeuksien väsymättömän puolustajan venäläisen Anna Politkovskajan murhasta. Tapahtuman on pelätty liittyvän tai oikeastaan uskottu liittyvän Politkovskajan kirjoittatyöhön eli kyseessä oli sananvapauden raain mahdollinen loukkaus. Tapahtuman jälkeen lähes kaikki asiaa käsitelleet tahot ovat vaatineet puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen teostaan.

Tänään aamulla murhatun venäläistoimittajan Anna Politkovskajan työnantaja Novaja Gazeta -lehti lupasi 740 000 euron palkkion murhan selvittämiseen johtavista tiedoista. Todellakin toivon, että murha saadaan selvitettyä ja syylliset saatettua oikeuden eteen. Helppoa se ei varmastikaan tule olemaan ja siksi tässä tapahtumassa tarvitaan kansainvälistä tukea tai painostusta mahdollisimman laajalla rintamalla.

Ja sitten se toinen huolestuttava uutinen. Pohjois-Koreahan kertoi viime viikolla suunnittelevansa maanalaista ydinkoetta ja nyt viime yönä maan uutistoimisto kertoi maan tehneen Pohjois-Korean ensimmäisen maanalaisen ydinkokeen. Uutistoimisto KCNA:n mukaan kokeesta ei aiheutunut radioaktiivista vuotoa tai vaaraa. Myös Etelä-Korean tiedustelupalvelu on vahvistanut mitanneensa maanvärähtelyä ja myös Kiinasta on kerrottu kokeen olleen totta. Huolestuttava asia mihin maailman pitää suhtautua oikealla vakavuudella. Nyt pitää saada kaikki mahdolliset tahot liikkeelle Pohjois-Korean palaamiseksi neuvottelupöytään. Asia on sellainen, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin diplomatia.

….

Aamun uutiset atnoivat myös ensi soittoa verokorotuspaineista Suomen kunnissa. MTV3:sen mukaan Lapin kunnista lähes joka toinen aikoo nostaa verojaan ensi vuonna. Uutiset lainasivat Kaleva-lehteä tiedoissaan. Kalevassa alunperin esitellyn uutisen mukaan veronkorotus on edessä 20 Pohjois-Suomen kunnassa. Ainakin viidessä kunnassa vero nousee yli 20 prosentin rajan ja Enontekiöläiset saavat varautua jopa 21,25 prosentin ennätysveroihin.

Vaikka Lapin matkailulla meneekin kovaa niin siitä huolimatta verotulot ovat lähes tyrehtyneet. Syy tähän on osittain se, että työvoima Lapin turistiskohteissa maksaa veronsa kotikuntiinsa etelään eivätkä talven sesonkiajan työpaikkakuntaansa.

Hyvän käsityksen verotuksesta ja sen kireydestä saa kun vertaa pehmeimmin verottavaa Kauniaista ja Pelkosenniemeä. Keskiverrosti ansaitsevan eli noin 25 000 euroa vuodessa ansaitsevan tilipussi on Pelkosenniemellä 1250 euroa keveämpi kuin Kauniaisissa, jossa kunnallisverotus on maan alhaisin.

….

22 kävijän päästä sivuillamme on vieraillut jo 15 000 kävijää. Tänään raja rikkoutuu ja niin kuin eilen kirjoitin niin sivujen 15 000 kävijä on kun ilmoittautuu minulle niin laitan tulemaan pienen palkinnon. 10 000 rajan rikkoja sai kahvimukin ja nytkin kiva palkinto luvassa. Eli jos olet sivujeni 15 000 kävijä niin kerro siitä sähköpostilla timo.heinonen@teehoo.com.

Nyt aamun lehdet luettu ja kohti Helsinkiä. Tänään Jyrki Louhesta lehtijuttua tekemään ja illalla kunnanvaltuustonkokoukseen.

Kello nyt 12.17 ja istun Hartwall Arenalla. Kuvailin juuri tunnin verran joukkueen harjoituksia ja nyt istun kahvilla. Odottelen Louhen Jyrkiä.

9.56 tarkasti silloin 🙂 sain sähköpostia, että 15000 kävijän raja sivuillani on rikkoutunut. Rajan rikkonut vierailija laittoi sähköpostia. ”Jee, kerrankin onnisti, olin 15000. lukija…” Toimitetaan onnekkaalle vaikkapa hetken päästä ensimmäinen virallinen Timotei ja Ruiskaunokki -kahvitellaan kuppi. Tulipahan samalla paljastettua yksi kampanjamme unikki tuotteista. Loppilainen taiteilija Elina Pirinen on suunnitellut kahvikupin ja myyntiin tuotteet saadaan lähiaikoina.

Peltovuoren Petteri myös soitteli kampanjaan liittyen. Petterin uusi firma tekee mainoksia ja pyysi pyörähtämään vielä tänään. Saamme huomiseksi lämpöisiä juttuja painostakin.

Louhen Jyrkiltä tuli juuri tekstiviesti eli Jokerit vielä lenkille ja sitten haastattelun tekoon.

Kello 19.37. Päivällä teimme Louhen Jykän kanssa haastattelun valmiiksi. Olikin mukava jutella kaikessa rauhassa aiheesta ja vähän aiheen sivustakin. Waltteri Immonen kuittaili Jyrkille syödesämme. Kutsuivat ”Köyhän miehen Garmeisteriksi”. Niin siis Jyrki ajaa Mini 1000 -rataluokkaa harrastuksena ja se oli aiheenamme jääkiekon rinnalla. Saadaan mukava ja hauskakin juttu aikaiseksi.

Helsingistä kiiruhdin sitten Hyvinkään kautta Lopelle. Valtuuston kokous oli lyhyt ja asiat selkeitä niin kuin arvelinkin. Omassa ryhmäkokouksessa kävimmekin sitten hyvää keskustelua listan asioista ja vähän muustakin.

Höökin Jormakin tuli seuraamaan kokoustamme. Juuri niin kuin toivoinkin. Toisen seutukunnan kokousten ja asioiden seuraaminen on aina hyväksi. Jorma onkin mies parhaasta päästä. Pystyy keskustelemaan asiallisesti asiasta kuin asiasta vaikka aatemaailmamme hieman erilaiset ovatkin. Ei turhaan politisoida.

No nyt kokous oli vähän turhankin simppeli eikä paljoa Jormallekaan antanut, mutta jatkossa kun alamme käsitellä mm. kunta- ja palvelurakennehankkeen asioita niin silloin tuo naapurin seuraaminen on hyväksi ja toivotankin Jorman ja muutkin riihimäkeläiset ja hausjärveläisetkin Lopen kokouksiin tervetulleiksi. Itse tulen ainakin teille kylää – kutsutte tai ette 🙂

Kokouksen jälkeen pidimme vielä puheenjohtajiston. Neljä aika isoakin asiaa listalla ja niiden eteenpäin vientiä suunnittelimme ja suuntaviivoista päätimme. Ne kuitenkin luottamuksellisia, mutta palataan niinhin kun on faktaa ja julkisen tiedon aika. Tällaista tämä aina välillä. Asioita saatetaan vääntää kuukausi kaupalla ja sitten se lopullinen päätös esimerkiksi valtuustossa voi olla tämän illan kaltainen simppelijuttu. Huolellinen valmistelu ja keskustelu puheenjohtajistossa ja taustaryhmissä tasoittaa tietä kummasti. Toimiva malli kun luottamus pelaa ja ainakin meidän ryhmässä pelisäännöt selkeät. Kiitos siitä hyvälle ryhmällemme.

Nyt kokouksesta juuri kummitytölle evakkoon hetkeksi. Autoni on huollossa ja saan vasta korvaavan pelin hetekn kuluttua. Sitten kotiin ja huomenna kampanjan Vaalistarttiin.

Kommentit