Maanantai, 09.06.2008

Blogi, maanantaina 09.06.2008

Eilisen vapaapäivän jälkeen mukava startata tärkeään viikkoon. Illalla saunan jälkeen yltyi sellainen ukonilma, että en muistakaan. Järven päälle ja ympärille kun myräkkä pääsee niin silloin iskee kovaa. Todella kovaa salamointia ja monta aivan päällämme vesisateen saattelemana. Onneksi ei aivan kauheaa rankkasadetta. Se olisi tehnyt ylikuivalle maalle jo huonoakin. Nyt kuitenkin myrskyn jälkeen poutasää ja upea auringonpaiste järvellä.

Tänään tiukka päivä kokouksia Lopella ja Riihimäen seutukunnalla. Aamusta nyt ensin talousaluetoimikunnan kokoukseen missä esillä mm. ammatti- ja aikuisopiston perustaminen Hyvinkää-Riihimäen talousalueelle ja sitten illalla valtuustomme kesäkokous missä eilisen kirjoitukseni mukaisesti esillä taloutta ja tulevaisuutta monessakin mielessä. Nyt kuitenkin Riihimäkeä kohden.

….

Kello painui jo tiistain puolelle, mutta vielä lyhyt katsaus alkaneen viikon maanantaihin. Viikko alkoi siis Riihimäellä talousaluetoimikunnan kokouksessa. Mielenkiintoiset infot aluekeskus- ja osaamiskeskusohjelmaamme ja sitten isona asia monen muun kokouksemme tapaan jälleen kerran ammatti- ja aikuisopisto. Hanke etenee, mutta kovin verkkaisesti. Täytyy jälleen kerran toivoa, että nyt valmistelutyö ottaisin hieman reippaampia askelia ja pääsisimme kehittämään alueemme toisenasteen koulutusta kunnolla. Päivällä Hämeen Sanomien Riikka Happonen teki lehteensä hieman isomman haastattelun liittyen varapuheenjohtajakamppanjaamme ja luonnollisesti esillä jälleen myös vaalirahoitus. Tänään saimme myös tietoa, että oppositio suunnittelee jälleen välikysymyksen jättämistä ja olisikin hyvä, että käyttäisivät heille suotuja oikeuksia ja mahdollisuuksia. Saisimme lopultakin selvyyden yritysrahoituksen lisäksi myös ammattiyhdistys ja myös työväenyhdistysrahoitukseen. Varsin erikoinen alku SDP:n uudelle puheenjohtajallekin. Urpilainen oli kovaa vaatimassa Vanhaselta lisäselvityksiä – samaan aikaan kun oman puolueen ja koko vasemmisto-opposition vaalirahoitus pysyy visusti pimennossa. Jos nyt jokainen avaisi omaa pesäänsä – Urpilainenkin.

Riihimäeltä sitten Lopelle ja lounas ja tämän jälkeen kunnantalolle. Ennen illan valtuustorupeamaa istuimme kahvilla ja hieman kävimme läpi kuntamme tulevia asioita ja sitten puolitoistatuntia oman ryhmän kanssa illan valtuustoasioiden parissa. Eniten ryhmässä kuin salissakin puhuttivat jätehuoltokysymys ja suurimpana asiana kuntamme talous viime ja tänä vuonna ja tulevaisuudessakin ja siihen nivoutuneena Riihimäen kaupungin kosiokirjeeseen vastaaminen. Riihimäki olisi vielä ollut halukas selvittämään kuntamme kanssa kuntaliitoksen etuja ja haittoja ja itseasiassa tänään valtuustossa aiheesta äänestimme niin tulos oli lähes tasan. Vain keskusta vastusti tiukkana yhtenäisenä rintamana edes selvityksen tekemistä ja muista puolueista löytyi tukea myös esitykselle, että kovan säästö ja veronkiristysurakan rinnalla olisi syytä miettiä myös sitä mitä mahdollisuuksia ja mitä palveluita ja millä hinnalla Riihimäen osanan Loppi voisi saada. Itse olin tämän kahden kupin mallin kannalla. On nimittäin esitetty, että tulevana syksynä meillä on edessä huikea säästökuuri ja palveluiden alasajo ja samaan aikaan veroprosentin korotus jopa yli 20 prosentin. Esillä on ollut kaksiopettajaisten koulujen lopettaminen, koululaisten iltapäivätoiminnan lopettaminen, nuoriso- ja liikuntatoimen alasajo, lasten kotihoidon Loppi-lisän lopettaminen ja paljon muutakin. Näitä asioita ryhmämme jäsen Antti Rusi mm. kertasi esittäessään, että nyt olisi syytä vakavasti tutkia myös tuo kuntaliitoskortti. Mutta äänestyksessä takkiin ja katsotaan mitä syksy tuo. Itse en tuollaiseen palveluiden alasajoon ja verojen yli prosentin korotuksiin tule suostumaan. Työtä riittää ja mielenkiintoista on nähdä miten alas palvelut ollaan valmiita ajamaan ja kuinka paljon veroja maksamaan tuon itsenäisyyden säilyttämisen hinnalla? Syksystä tulee vaikea.

Myös jätehuolto puhutti. Lopulta äänestyksen jälkeen päätimme luopua molok-järjestelmästä. Meidän ryhmä jakaantui äänestyksessä oikeastaan puoliksi. Ja aivan ymmärrettävästi – molok-järjestelmässä on omat hyvät puolensa, mutta myös ongelmansa. Nyt valtaosa oli sitä mieltä, että jokainen kiinteistö liittykööt suoraan sopimusperustaiseen jätehuoltoon. Silloin jokainen maksaa varmasti itse sen jätteen mitä tuottaa ja myös sen, jos kotitalousjätteen sekaan vielä senkin jälkeen haluaa tunkea maalipurkkeja, akkuja ja autonrenkaita. Uskon, että käy juuri niin kuin taloissa joissa siirrytään huoneistokohtaiseen vedenmittaukseen. Vedenkulutus laskee jopa 30 prosenttia tutkimusten mukaan. Uskon, että tässäkin käy niin – hieman mietitään jätteenmäärää ja myös sen laatua ja lajittelua kun kaikki näkyy suoraan omassa pussissa. Ja itse pidän kyllä liioiteltuina väitteitä, että molokjärjestelmästä luopuminen luo meille vanhan tunkio-järjestelmän. En usko siihen. Uskon ihmisiin.

Mutta nyt jo kello liikaa. Kuntapäivään siis mahtui paljon. Pöytäkirjat löytyvät netistä kuntamme sivuilta www.loppi.fi ja siellä aina myös lautakuntien, hallituksen ja valtuuston esityslistatkin etukäteen. Mielelläni kysymyksiin aina vastaan ja myös kommentteja ja ideoita otan vastaan. Eli pidetään yhteyttä. Nyt huomiseen.

Kommentit