Maanantai, 08.08.2011

Blogi, maanantaina 08.08.2011

Uusi viikko käynnistyy vakavassa taloustilanteessa. Euroopan ja taloustilanne on ainakin osittain usvan peitossa ja emme tarkkaan tiedä mitä tuleva päivä tai seuraava ilta tuo tullessaan. Niin kuin olen jo pitkään todennut niin tällaisessa tilanteessa on enemmän kuin tärkeää, että hoidamme kotipesän ja Suomen talouden mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman vahvalle kasvu-uralle. Se työ ei tule olemaan helppoa, mutta se väistämättä edessämme.

Tähän samaan myös viittasi moni muu poliitikkomme tänään. Mm. Ben Zyskowicz totesi, että ”hallitusohjelmamme on liian optimistinen” tähän muuttuneeseen taloustilanteeseen. Asiaa on siis syytä nyt pohtia ensi vuoden talousarviota tehtäessä ja senkin jälkeen on tärkeää elää tiukasti päivässä kiinni ja olla valmiina tekemään korjausliikkeitä myös lisätalousarvioissa ja muutenkin. Uusi lama voi olla lähempänä kuin uskommekaan. Italian ja Espanjan taloustilanne on muuttunut nopeasti ja myös USA:n kriisi ei välttämättä eikä todennäköisesti ole vielä lähellekään voitettu. Taantuman riski on siis jälleen kasvanut ja sen tiedämme millaisella voimalla se nyt iskee jos sille tielle joudumme. Jotain tilanteen epävarmuudesta kertoo pörssien jyrkät alamäet ja jatkuvat alamäet ympäri maailmaa. Eilen pörssikurssit syöksyivät ympäri Lähi-itää. Ja myös tämän maanantain saimme aloittaa Aasian pörsseissä syvässä laskussa ja myös aamu Helsingissä aukesi miinuksella. Ja samaan aikaan meillä Suomessa viennin kasvu lähes pysähtyi kesäkuussa. Kasvu hyytyi noin prosenttiin ja se ei riitä. Tilannetta pitää hoitaa mm. yhteisöveroa nyt selkeästi korjaamalla. Kilpailukyvystämme on pidettävä nyt huolta ja sitä on rasvattava.

Zyskowicz totesi tänään, että hän näkee ensi vuonna todennäköisenä sen, että ”verolinjaukset ja menopäätökset joudutaan avaamaan uudelleen”. Iltalehden haastattelussa Zyskowicz totesi, että ”vielä ei välttämättä ole aika tehdä päätöksiä hallitusohjelman tavoitteiden tarkistamisesta, mutta näillä näkymin niiden aika tulee hyvin pian. Näyttää siltä, että hallitusohjelma oli liian optimistinen ja arviot taloudellisesta kasvusta, joiden varaan hallitusohjelmaa lähinnä tehtiin, ovat osoittautumassa liian optimistisiksi. Hallituksen pitää elää tilanteiden mukaan”.

Tämän kanssa siis joudumme elämään ja itse uskon, että pöydälle nousee myös uudelleen alv:n korotuskin. Voi olla hyvinkin todennäköistä, että Urpilainen joutuu tässä asiassa vielä taipumaan, kunhan hän nyt ensin valtiovarainministeriön saa johtoonsa ja näppeihinsä. Erikoistahan tässä tilanteessa on se, että tuore valtiovarainministeri kyllä lomailee kriisin keskellä, mutta sen sijaan hän ei ole saanut itelleen vielä palkatuksi edes tärkeää valtiovarainministeriön valtiosihteeriä eikä toisaalta omaa talouspoliittista neuvonantajaansakaan. Tilanne on huolestuttava ja budjetin pitäisi olla valmis parin seuraavan viikon aikana? Vai myöhästyykö Urpilaisen ensimmäinen työnäyte heti? Pelkästään virkamiesten varaan ei tällaista tilannetta saisi jättää.

Tilannetta pitäisi nyt seurata päivittäin ja keskittyä tämän kriisin hoitamiseen. Sitä nyt vaaditaan.

Uusi viikko siis käyntiin huolestuttavissa tunnelmissa. Katsotaan mitä tuleman pitää. Nyt töiden pariin.

Jos ei tunne historiaa, ei voi ymmärtää tätä päivää.

Hetki sitten päätimme tämän iltaisen Veteraanimatrikkelin kirjatoimikunnan kokouksen. Aikanaan olin itse puuhaamassa Lopelle Lotta- ja Suojeluskuntakirjaa ja kun silloin sen urakan saimme valmiiksi niin samantien syntyi ajatus veteraanimatrikkelista. Nyt kirjaa on puuhattu jo jonkin aikaa Mikkolan Jorman ja Toivosen Tarjan sekä Koskimäen Antin johdolla ja minulla on ollut kunnia olla mukana tässäkin historiaprojektissa. Nyt vain tämä työ on vienyt aikaa aikalailla, mutta mukana kuitenkin. Tänään jo sovimme kirjan painatuksesta ja upea opus tulossa ja valmiiksi itsenäisyyspäiväksi. Hei eivät tienneet silloin kuka joskus palata voi…

Päivä tämään muuten ihan kotinurkissa. Tietokoneella ja mokkulalla töitä tullut tehtyä ja muutama puhelinpalaverikin pidettyä. Esillä niin valtakunnan ja sportin asioita kuin Lopen kunnankin asioita. Laidasta laitaan siis. Mutta huomenna sitten jatkamme Loppijärven hoitotöitä I love Loppijärvi -hankkeen nimissä. Niittokone tulee Sajaniemen puuhamiesten johdolla läntiselle rannalle ja aika vetää jälleen itsekin jalkaan kahluuhousut ja ottaa talikko mukaan. Työpäivä järvellä.

 

 

Kommentit