Maanantai, 07.08.2006

Blogi, maanantaina 07.08.2006

Uusi viikko ja uudet kujeet. Aamulla heräsin jälleen auringon kirkkaisiin säteisiin. En oikeastaan tiedä mikä voisi olla parempaa. Suomen kesän upeimpia juttuja – auringonnousut ja myös laskut.

Aamusta heti aloitin työt niin saan sitten iltapäivällä hetken vapaapäivääkin. Tänään siis viimeistelen SRC:n Joensuun ja Enduron USA:n GP:n käsikirjoitukset ja ne ohjelmat siis väännetään kasaan tiistaina ja keskiviikkona. Siinä tämän viikon tärkeimmät työt. Aikalailla tiukka tahti ollut näiden tv-ohjelmien suhteen. Kaksi ja parhaina kolmekin 1/2 tunnin ohjelmaa viikossa on kova tahti, missä saa töitä tehdä. En valita vaan olen tyytyväinen.

Tänään vielä laitoimme uuden kotimme saunan rakennusluvan isännöitsijälle ja näin rakennustyöt pääsevät käyntiin. Tällä viikolla tapetoinnit ja maalaukset kuntoon ja laatoitustyötkin alkavat. Myös kaapistoja yms. pitäisi kasaan saada. Alkaa siis näkyä jo uutta aikalailla.

Nyt siis töihin ja puuhiin…

Sain käsikirjoitustyöt hyvin valmiiksi. Sitten hoidin kodin remonttiasioita ja niitä pitäisi vielä hieman lisääkin tehdä. Lasitiili-ikkunatilaus pitäisi hoitaa, kunhan saan tiedon miten lasitiilejä voi käyttää saunatilassa. Mulla taitaa olla sellainen hienoinen hulluus lasitiileihin 🙂

Tänään puhuttanut tuo maamme hallituksen kuntapolitiikka, mikä vie maatamme hieman väärään suuntaan. Meidän puoluevaltuuston puheenjohtaja Sari Sarkomaa nosti tänään esille hoitoalan palkat ja sen miten hallituksen epäonnistunut kuntapolitiikka on niihin vaikuttanut. Sarkomaa kertoikin uutisissa kannattavansa terveys- ja sosiaalialan ammattiärjestön Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan esitystä sitovasta erillisestä ohjelmasta. Ohjelmalla olisi tarkoitus ottaa aktiivinen ote hoitohenkilöstön palkkatason korjaamiseen, pätkätöihin ja raskaisiin työoloihin.

Asia on monesti tullut esille sairaanhoitaja ja lähihoitaja ystävieni kanssa. Heitä todella paljon aivan lähimpien ystävien ja kavereiden joukossa ja pakko myöntää, että todella äärirajoille heidät on ajettu ja pakotettu tekemään tärkeää työtä sietorajaa hipovan pienellä palkalla. Kohta olemme hukassa jos tätä epäkohtaa ei oteta tosissaan. Enää ei riitä maamme hallituksen työryhmä ja selvityspolitiikka vaan pitäisi oikeasti saada jotain konkreettista aikaiseksi.

Heinäluomahan vastasi viimeksi toukokuussa hallituksen kyselytunnilla puolueemme kysymyksiin miehelle tyypilliseen tapaan varsin yliolkaisesti. Heinäluoma totesi vain hoitohenkilöstön palkoista, että -Tämä ei ole valtion asia vaan tämä kuuluu kunnille ja niitä edustavalle työmarkkinalaitokselle -. Tänään Sarkomaa kuittasi Heinäluomalle takaisin. Heinäluoman käsienpesu kuntatyöntekijöiden palkoista on Sarkomaan mielestä vastuunpakoilua, sillä istuva hallitus on omilla toimillaan heikentänyt kuntatalouden tilannetta ja vienyt tätä kautta pohjan myös hoitoalan työolojen kohentamiselta. Hoitajien pätkätöiden vakinaistamisen ja palkkojen noston ylivoimaisesti suurin este on kuntien heikko talous.

Sarkomaa on asian kanssa täysin oikeassa. Itse kun nyt kunnallispolitiikassa tulee juuri täyteen kymmen vuotta ja kuusi vuotta hallituksen pöydänympärillä ensin varapuheenjohtaja ja nyt valtuuston puheenjohtajana niin tiedän tilanteen hyvin. Suuria keinoja ja mahdollisuuksia ei kuntatasolla ole. Me esimerkiksi painimme Lopella jatkuvan lääkäripulan kanssa ja hoiva-alan sijaisia on todella vaikea saada. Hoitotakuun toteutumista hidastaa tällä hetkellä eniten se, että henkilökuntaa ei ole riittävästi saatavilla.

Sarkomaa totesi, että tällä hetkellä suomalaisen korkeatasoisesti koulutetun hoitohenkilökunnan palkat ovat vain noin 83 prosenttia OECD:n keskitasosta ja varoitti samalla, että pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä vaarantaa koko terveydenhuoltojärjestelmämme, ellei korjaaviin toimiin välittömästi ryhdytä.

Naisvaltaisen hoiva- ja hoitoalan palkkakysymys tulee nyt siis ottaa tosissaan esille ja käsittelyyn. Enää ei riitä kosmetiikka vaan tupossa asia pitää saada aitoon käsittelyyn ja tuloksia aikaiseksi. Nämä hoitoalan henkilöt tekevät työtä todella edullisesti. Ymmärrän hyvin kavereitteni ja ystävieni puheet. He eivät valita, mutta ei ole oikein teettää heillä työtä tällä tavalla. Naisten eurohan on yleisesti edelleen Suomessa vain 80 senttiä ja taitaa näillä naisvaltaisilla aloilla olla vielä senkin alle. Nyt tarvitaan keskustan ministereiltä hyvää otetta asiaan. Heinäluoma täytyy saada ruotuun ja asia korjattua. Toivon, että keskusta tässä onnistuu. Mielellään jo tällä hallituskaudella. Asia ei kestä odottaa sitä että meidän puolue palaa vajaan vuoden päästä hallituksen. Tsemppiä siis Vanhaselle ja muille.

Kello 21.44 ja juuri palasin mökille. Päivä meni jälleen vauhdikkaasti. Illalla vielä hieman kampanjasuunnitelmia ensin Riihimaan Ramun kanssa ja sitten Bitterin Rikun kanssa. Hyvältä näyttää ja kerron heti lisää kun vain suinkin voin.

Tukiryhmään tänään liittyi myös jälleen yksi uusi tukija. Hopearuohon Jutta, hänkin jo ala-asteelta asti tuttu, ilmoittautui riveihin. Jutta toimii äitinsä perheyrityksessä Riihimäellä. LKV Margit Junell siis äiti ja mukana niin Lopen Yrittäjien kuin myös kokoomuksen toiminnassa. Tärkeitä tukijoitani. Jutan avioimies Jan jo liittyikin aiemmin ja Janin äiti ja isä jne. Hienolta tuntuu.

Illalla vielä muutama työpuhelu. Ensin MM-ralli tv-ohjelmamme viimeisistä kuvauksista ja sitten tämän viikon editoinneista ja selostuksista. Lupasin tarvittaessa tehdä huomenna 16 tunnin päivän. Tämä tarkoittaa siis kahta eri ohjelmaa samana päivänä. Tulisipa sekin sitten koettua.

Nyt pyörähdän nuotiolla. Serkkuni Tero poikansa Miikan kanssa tuli Loppijärveltä ravustamasta pyörähtämään. Paistavat makkarat. On sellainen käyttöoikeus serkulla Pekkalaan.

Huomisiin 🙂

Kommentit