Maanantai, 07.05.2007

Blogi, maanantaina 07.05.2007

Eilen illalla pidimme Riihimäen seudun kokoomusyhdistysten ja ns. ykköspuheenjohtajien yhteisen kokouksen tai tapaamisen Riihimäellä. Asialistalla oli ajankohtaisia kunta- ja seutukunta-asioita kuntaliitosselvityksestä PARAS-hankkeen linjauksiin ja nyt vahvasti esillä olevaan elinkeinotoimen voimavarojen uudelleen organisointiin. On syntymässä uusia toimijoita ja näistä kävimme kahden ja puolen tunnin hyvän keskustelun. Esillä oli myös uusi syntyvä ammattiopisto ja myös kokoomustoiminnan kehittäminen Riihimäen seutukunnalla oli agendalla. Tulemme jatkossa toimimaan omien kuntiemme toiminnan lisäksi myös entistä vahvemmin seutukunnallisesti ja myös yhteistyötä viritellään koko talousalueelle ja myös Janakkalankin suuntaan.

Eilen illalla myös varmistui Ranskan uusi presidentti. Ranskalaiset äänestivät itselleen sunnuntaina odotetusti oikeistolaisen presidentin ja ennakkosuosikki Nicolas Sarkozy sai äänistä peräti noin 53 prosenttia äänistä, kun sosialistien Ségolène Royal jäi selvästi taakse noin 47 prosenttin ääniosuudellaan. Tulos ei jättänyt jossittelulle sijaa. Äänestysprosentti nousi nimittäin peräti 85 prosenttiin. Tuoreeltaan Sarkozy totesi olevansa sydämeltään eurooppalainen ja uskovansa Euroopan unioniin. Tämä erittäin merkittävä juttu tässä vaalituloksessa. Toivotaan, että Sarkozy saa oikeasti osaltaan EU-laivan kääntymään myötätuuleen perustuslakiasiassakin. Vaalituloksessa yksi voittaja oli varmasti myös yhtenäinen EU. Hyvä niin.

Tänään maakuntapäivä ja listalla paljon asioita Lopella. Aloitamme jo aamukahdeksalta puheenjohtajiston asioilla ja päivän päätteeksi illansuussa olemme terkkarin vieraina Lopen terveysasemalla ja sitten vielä pitkä ja tärkeitä asioita sisältävä lista kuntamme asioita.

Viime viikolla sain mielenkiintoista postia mikä koski maaseudun puhelinasioita ja erityisesti Soneran valta-asemaa maaseudun lankapuhelin markkinoilla. Kännyköiden yleistyessä on nyt selkeäksi ongelmaksi muodostumassa se, että vain lankapuhelimen varassa olevat ihmiset joutuvat odottamaan kohtuuttoman pitkiä aikoja yhteyksien katkeassa syystä tai toisesta. Suuret yhtiöt eivät pidä mitään kiirettä yhteyksien korjaamisessa ja maaseudulla usein ollaan ilman yhteyksiä pitkiäkin aikoja. Yhteydenottoja toivoi, että asiaan voisi puuttua samalla tavalla kuin sähköyhtiöiden ongelmiin on puututtu. Tiukempia velvoitteita, tiedottamista jne. Toimitin saamani kirjeen uudelle ministerillemme Suvi Lindenille ja hän lupasi asiaa selvittää. Näin hallituspuolueen sisällä asiat saadaan nopeasti esille. Katsotaan millaisia vastauksia saamme ja mitä ratkaisuja. Kaikilla ei nimittäin ole kännykkää eikä sitä pidä vaatiakaan.

Nyt kuitenkin puheenjohtajistoon…

…..

Kello nyt jo 21.57 ja juuri kotiin. Pitkä päivä takana. Aamulla ensin kävimme puheenjohtajistossa läpi käsittelyyn tulevia asioita ja muuta taustakeskustelua. Yhtenä isona asiana kävimme läpi uuden kehittämispäällikön paikan hakijat ja teimme esityksen hallitukselle haastatteluun kutsuttaviksi. Oli tärkeää, että saimme kunnassa läpi kehittämispäällikön toimen. Tavoitteena on, että saamme tehostettua kuntamme yrittäjämyönteisyyttä ja toimia yrittäjyyden edistämiseksi, mutta myös osaltaan uusi henkilö tulee jatkamaan EU-hankkeiden parissa. Kuusi henkilöä nyt haastatteluun ja uskon, että tästä ryhmästä löydämme osaavan henkilön vahvistamaan kuntamme osaamista tällä sektorilla ja myös osaltaan vahvistamaan koko seutukuntamme osaamista.

Puheenjohtajistossa esillä joukko muitakin tärkeitä asioita, mutta ne luonteeltaan vielä sellaisia tai sellaisessa vaiheessa, että ajankohtaiseksi julkisina ne tulevat tässä kevään ja tämän vuoden aikana pikkuhiljaa.

Yhtenä sellaisena mistä voi hyvin kirjoittaa jo julkisesti on Launosten uuden päiväkodin suunnittelutyö. Huonetilaohjelma tulee pian kunnanhallitukseen ja valtuustoon ja hanke etenee suunnitelmien mukaan. Kiire asialla on, sillä Launonen kasvaa kovaa vauhtia ja uusia tontteja ns. Marjamäen uudelle alueelle on lupa odottaa jo ensi vuoden syksyllä. Jos siis kaikki etenee suunnitellusti ja ilman valituksia tai muita viivytyksiä. Upeita tontteja siis luvassa. Niin uudesta päiväkodista tulee uudisosaltaan suunnitelmien mukaan noin 80 lapsen päiväkoti ja lisäksi käyttöön jäänee myös parinkymmenen (21) lapsen nykyinen päiväkoti. Kasvu vaatii tilaa ja syytä siihen varautua. Katsotaan nyt kun asiat etenevät valmistelussa, mutta hyvältä näyttää.

Tärkeänä esillä myös uuden neuvolan ja hammashoitolan suunnitelmat sekä lasten kotihoidon tuen ns. Loppi-lisän valmistelu. Etenevät kumpikin.

Päivällä juoksevia asioita valtavasti kuntamme ja myös kotimme osalta ja sitten jo iltapäivällä terveyskeskuskuntayhtymän johdon ja kunnanhallituksen yhteiseen tapaamiseen. Olimme toivoneet kuntamme toimesta tapaamista ja keskustelua ajankohtaisista ja meitä huolettavista asioista ja paljon vastauksia saimmekin. Nyt tosin odotamme toimia. Tyytyväinen olen siitä, että kuntayhtymässä ollaan nyt todenteolla tarttumassa maaseutukuntiemme lääkäripulaan. Maaseutukunnissa lääkärien työnvaativuus on eri luokkaa ja myös työnkuva sellainen, että on syytä olla valmis maksamaan korkeampaa palkkaa kuntayhtymän toimesta lääkäritilanteen korjaamiseksi. Rohkea, mutta oikea päätös. Oikeita suunnitelmia ja täytyy toivoa, että tuottavat tulosta. On kestämätön tilanne, että maaseutukunnissa seutukunnalla on pulaa lääkäreistä ja koko alueen hoitohenkilökunnasta. Hyvä tilaisuus ja toivotaan, että johto tekee nyt asialle toimenpiteitä mitä lupasivat.

Neuvottelun jälkeen sitten kunnanhallituksen nopea ryhmäkokous muutamasta iltamme tärkeimmästä asiasta ja sitten kunnanhallitukseen. Kunnanhallituksessa käsittelimme mm. kaksi suurta ja jonkin verran puhuttanutta valmistelua koskien esiopetusta ja koulujen iltapäivätoimintaa. Asiat päätettiin jo viime vuonna tämän vuoden budjetin yhteydessä, mutta nyt valmistelun hieman ontuessa asiat nousivat hieman lämpiminäkin pintaan. Minusta osaltaan ihan aiheesta. No väärinymmärryksiä korjattiin ja ainakin toistaiseksi todettiin, että on kyläkoulujen kannalta parempi, että esiopetus voidaan toteuttaa kouluilla, kun vaihtoehtona olisi ollut esiopetuksen keskittäminen taajamiin. Tämä olisi minusta ollut kyläkoulujen alasajoa. Nyt esiopetus toteutettaneen kouluilla tarvittavin lisäresurssein. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa koulunkäyntiavustaja on mukana toiminnassa ja jos esikoululaisten määrä kasvaa niin suureksi, että on perusteltua palkata lastentarhanopettaja tai esimerkiksi kolmas opettaja koululle tulee siihenkin minusta olla valmiutta. Ymmärsin, että tämän päivän neuvottelujen jälkeen asiaan on löydetty yhteinen suunta. Toivotaan, että asia etenee nyt ripeästi ja kyläkoulujen kannalta myönteisellä tavalla. Olen varma, että tämä on koulujen elinvoimaisuuden ja tulevaisuuden kannalta monin kerroin parempi ratkaisu kuin se, että esikouluun lapset olisi kuljetettu taajamiin. En tiedä olenko väärässä?

Koulujen aamu- ja iltapäivähoidolla tai -toiminnalla voidaan myös osaltaan luoda kouluillemme elinvoimaa ja osaamista. Nyt tämä toiminta siirtyy kouluille ja sivistystoimelle perusturvalta. Tällä mallilla saamme iltapäivätoiminnan tiloja poistettua käytöstä ja kouluja tehokkaampaan käyttöön, mutta minusta ennen muuta tärkeänä pitää nähdä se, että saamme koulunkäyntiavustajille lastenhoitajina aamu- ja iltapäivätoiminnasta lisää työtä ja näin ollen palkkaa. Uskon, että tämän kautta yleensäkin luvattoman heikosti palkatulle alalle saataisiin edes hieman lisää ammattihenkilökuntaa. Nykyisin tilanne se, että koulunkäyntiavustajien tuntimäärä on kuta kuinkin koululaisten tuntimäärä ja kun sen mukaan muutenkin heikosta palkasta vain osia maksetaan niin ei tulotaso ole kummallinen. En yhtään ihmettele, että koulunkäyntiavustajista pätevät hakeutuvat muille aloille. Toivotaan, että tämä ratkaisu osaltaan helpottaa tilannetta ja myös tavoitteena se, että aamu- ja iltapäivätoimintaa voitaisiin tarjota myös suuremmalle osalle koululaisista. Uskon, että asia järjestyy kun nyt ammattiväki tekee säännöt ja suunnittelee käytänteet yms.

Lisäksi kunnanhallituksessa paljon tärkeitä asioita ja monta tärkeää taustakeskustelua mm. kuntaliitosselvityksestä, seutuyhteistyöhankkeista ja kuntamme uusista kaava-asioista. Pöytäkirjan löytää helposti netistä www.loppi.fi ja mielelläni kysymyksiin vastaan jos listalta jotain kysyttävää tai ihmeteltävää löytyy.

Kokouksen jälkeen kävin vielä vanhalla Sarevuon talolla. Talon kunta osti tulevaisuudeen maapolitiikan mukaisesti ja nyt väliaikaisesti saimme talonlopultakin A-killan käyttöön. Pitkä vääntö tässäkin käytiin, mutta onneksi lopulta kiitos seisoo. Kiitokset mm. Grönholmin Saijalle työstä asian eteenpäin viemiseksi. Tärkeää, että A-killan toiminta saadaan nyt Lopellakin käyntiin, kun asialle on ulkopuolista rahoitusta ja väellä intoa ja halua toimia. Talolla oli jo illalla väkeä paikalla ja todella upea paikka. Huomenna jo kuulemma remonttityöt alkavat. Väki siis vetäjiensä johdolla vastaa itse remontista ja avajaisiin jo kutsua lupailtiin. Ei muuta kuin voimia ja jaksamista tärkeää vapaaehtoistyöhön tekijöille ja osaajille.

Huomenna pitkä päivä eduskunnassa ja päivä päättyy illalliseen Mäntyniemessä. Upea kokemus siis luvassa.

Kommentit