Maanantai, 07.03.2011

Blogi, maanantaina 07.03.2011

Viimeinen kokonainen eduskuntaviikko tätä vaalikautta on alkamassa. Eikä muuten tule lainkaan helppo tästä viikosta. Isoja ja vaikeita asioita edelleen työnalla ja näyttää pahasti siltä, että kaikkia emme edes valiokunnista ulos saa, mutta yritetään vielä.

Tänään maanantaina kuitenkin maakuntapäivä. Olen nämä päivät tehokkaasti käyttänyt aina tutustuen erilaisiin paikkoihin ympäri Hämeen. Kymmeniä kouluja, päiväkoteja, yrityksiä ja palvelukeskuksia on neljän vuoden aikana tullut käytyä ja täytyy todeta, että ovat olleet erittäin tärkeä osa tätä työtä. Viimeksi eilen maatila ja maitotilavierailu Salmelan tilalle oli erittäin antoisa ja opettavainen ja sitä ennen yksi maanantai meni kehitysvammaisten koulutus- ja päiväkeskus Kaarisiltaan tutustuen ja samalla yrityksiä jne. Tänään suuntaan ensin Janakkalan Turenkiin. Siellä yritysasioita ja sitten ehdinkin vielä tänään ennen eduskuntapäivää kampanjoimaan. Tänään kohteina Turengin jälkeen Tervakoski ja Riihimäki.

Mutta nyt aamun lehtien pariin. Mukavaa talvipäivää teille kaikille.

Kello 19.32 ja juuri kunnanhallituksen kokouksesta kotiin. Hyvä ja keskusteleva kokous tänäänkin ja mielenkiintoisia asioita esillä. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että tuore 2010 tehty henkilöstökysely kertoo suuntamme olleen 2008 vuoden kyselyyn nähden oikea. Oikeastaan kaikilla osa-alueilla olemme menneet eteenpäin ja parempaan, mutta toki työtä edelleen riittää. Henkilöstöhallintomme on nyt ollut hyvissä käsissä ja siellä tehty työtä hartiavoimin ja näyttää, että työntekijöidenkin näkökulmasta onnistuneesti. Toki edelleen kiire kiusaa monessa paikassa ja se on syytä ottaa vakavasti. 

On nimittäin juurikin niin, että hyvän tuloksen kunnassa tekee osaava ja sitoutunut henkilöstö. Olemme saaneet nyt parin viime vuoden aikana kuntamme talouden kääntymään kasvu-uralle ja tänään saimme jo kirjata pöytäkirjaan mm. senkin tiedon, että Lopen työttömyys on laskenut nyt jo kuuden prosentin pintaan. Lopen työttömyysaste tammikuussa 2011 oli 6,6 %, mikä oli ELY-keskuksen alueen kunnista matalin. Työttömyysaste laski joulukuuhun verrattuna 0,3 % ja oli 1,8 % alempi kuin vuotta aikaisemmin. Tämä luo hyvät edellytykset jatkolle. Samaan aikaan kunnan talous on hyvällä uralla. Helmikuun verotilitys oli peräti 15,3 % parempi kuin vuonna 2010 ja kaikkiaan verotuloja on tammi-helmikuun ajalta kumulatiivisesti kertynyt 10,6 % enemmän kuin viime vuonna. Kunnallisveroissa on alkuvuonna ollut kasvua 10,5 % ja yhteisöveroissa 14,6 %. Aika makeita lukuja ja luovat hyvää uskoa huomiseen.

Samaan aikaan tänään kunnanhallituksessa jälleen neljä omakotitalotonttia myyntiin. Tässäkin näyttää nyt alkanut vuosi olevan aivan eri luokkaa kuin pari edellistä. Ja myös yrityspuolella on hyviä uutisia ollut koko ajan ja toivotaan, että saamme niitä julkisuuteenkin lähiaikoina.

Ihan makee juttu on muuten ensimmäinen tilinpäätöskin minkä saan kunnanhallituksen puheenjohtajana allekirjoittaa. Tilikauden tulos on noin + 2,5 miljoonaa euroa positiivinen. En muista vuosi kausiin, että tällaista olisimme saaneet aikaan. Kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen kirjoitti omassa blogissaan asiasta minusta hyvin osuvasti: ”Tästä summasta noin 800 000 euroa on satunnaisia tuottoja, joiden syntymisessä kunnalla ei itsellään ole ollut juurikaan roolia. Loput noin 1,7 miljoonaa euroa on mielestäni sitä vastoin järkevän päätöksenteon, aktiivisen taloudenhoidon, jämäkän talousseurannan ja tiukan budjettikurin ansiota”. Kannattaa muuten kurkata tuota kunnanjohtajamme blogia. On aika hieno juttu sekin ja uudenlaista johtamista ja avoimuutta kuntakentässä. Arvostan kovasti. Tässä linkki: Kunnanjohtaja Karoliina Viitasen blogi.

Hyvällä mielellä siis tässä kunnanhallitusta on saanut johtaa. Ison pöydän ympärillä todella sitoutunut joukko tekemässä duunia paremman kotikunnan ja Lopen hyväksi. Olen tästä joukosta todella tyytyväinen ja uskon, että saamme hyvää aikaan yhdessä tuon osaavan henkilökuntamme ja kuntalaisten kanssa. Yhteispeliähän tämä on ja kunta on juuri niin heikko kuin sen heikoin lenkki on. Yhteistyössä on se voima, jolla pärjätään.

..

Tänään myös aktiivinen kampanjapäivä. Aamusta ensin Lopen Shellin aamukahville. Siellä muuten huomenna koko päivän kahvitarjoilu Naistenpäivän kunniaksi. Ja lupasin tarjota myös kaikille miehillekin kahvit. Ja sama kahvitarjoilu myös Lopen Nesteellä. Poiketkaapa. Aamulla siis siellä turinointia ja sitten siirtyminen aamukahville Janakkalan Tervakosken Laurellille, missä täysi tupa ja sitten Turenkiin ja vielä iltapäivällä Riihimäelle. Nämä aamukahvit ja kahvihetket ovat kyllä yksi parhaimmista tavoista tehdä tätä työtä. Siellä sen kuulee parhaiten mikä puhuttaa ja mikä hammasta kiristää ja toisaalta aika usein kiitostakin saa. Onnistunut päivä.

Toki päivään mahtui vielä Viherringin hallituksenkin kokous ja kampanjan taustatyötäkin hieman. Upea uusi kampanja-auto tänään Kamuxilta käyttöön. Viime vaalien Vaali-Vito sai nyt seuraajakseen Vaali-Volkkarin. Hauska peli ja kohta näkyykin.

Mutta nyt huomisen ympäristövaliokunnan kokousasioiden pariin. Vaikea kokous edessä. Erittäin vaikea. 

 

 

 

Kommentit