Maanantai, 06.10.2008

Blogi, maanantaina 06.10.2008

Kello puoli seitsemän ja uuteen viikko. Tänään haastattelemme aamusta alkaen koko päivän kunnanjohtajahakijoitamme Lopella. Haastatteluun tässä ensimmäisessä vaiheessa tulossa ainakin kuusi hakijaa ja mielenkiintoista nähdä millaisia hakijat ovat tavattavissa. Pitkät haastattelut niin siinähän se päivä meneekin. Illalla sitten valtuustoryhmän kokous ja valtuusto missä esillä mm. luottamushenkilöorganisaatiomme uudistaminen. Varsin vahva yksimielisyys on vallinnut uudistamistarpeesta. Yksi asia on kuitenkin jakanut väkeä ja se on elinkeinolautakunta. Kunnanhallituksessa jäimme yksin puolustamaan tätä toimielintä, mutta toivon, että valtuustossa löytyy myös keskustasta ja muistakin puolueista kannatusta tälle toimijalle. Elinkeinolautakunta on toiminut vasta neljä vuotta, mutta tulokset ovat puhuneet kyllä toimielimen puolesta. Kuntaamme on luotu oma elinkeinostrategia ja yrityksiä on tullut lisää ennätysmäärä ja yritystonttejakin on myyty pitkään aikaan enemmän kuin koskaan. Olemme palkanneet kuntaan kehittämispäällikön jne. Ja mikä tärkeintä yhteistyö kunnan ja Lopen yrittäjien ja myös järjestönä Lopen Yrittäjät ry:n kanssa on parantanut. On minusta huolestuttavaa jos nyt emme anna kaikkea panosta tämän kehityksen jatkumiseksi. Toivotaan, että elinkeinopolitiikka nähdään valtuustossa tärkeäksi ja ennen muuta kunnan elinvoimaisuuden ja sen kautta peruspalveluidenkin turvaksi. Katsotaan mikä on henki.

Nyt kuitenkin kohta jo kunnantalolle. Haastattelut alkavat jo kahdeksalta.

….

Kuusi kunnanjohtajahakijaa tänään haastattelussa. Mielenkiintoinen päivä siitä sitten syntyikin. Kuusi erilaista osaajaa ja kokenutta kuntatekijää oli tänään haastatelussa ja päivän jälkeen päätimme lähettää heistä jatkoon kolme. Kunnan pitäisi julkisuuteen kertoa heidät ja tästä valintaprosessi sitten etenee testien kautta eteenpäin. Tässä vaiheessa en halua enkä voikaan asiaa enempää kommentoida. Palaan kuitenkin aiheeseen vielä ja varmasti.

Haastattelujen jälkeen ehdin vain nopeasti pyörähtää kotona ja sitten jo oliki valtuustoryhmän ja itse valtuustonkin aika. Ryhmässä kävimme läpi mm. alueemme elinkeinopolitiikkaa ja myös kunnanjohtajanvalintaprosessia. On mukava tehdä tällaisen yhteenhiileen puhaltavan porukan kanssa töitä. Me emme siis koskaan ole ryhmäpäätöksiä tehneet emmekä tänäänkään, mutta hienoa oli valtuustossa huomata kun äänestimme elinkeinolautakunnan lopettamisesta niin koko kokoomusryhmä oli säilyttämisen kannalla. Me haluaisimme ennen muuta kehittää elinkeinolautakuntaa entisestään ja ottaa siitä vielä enemmän hyötyä irti kuin tällä ensimmäisellä sen olemassaolokaudella. No hävisimme äänestyksen ja näin lautakunnan historia jää yhden kauden mittaiseksi. Olen pettynyt ja harmissaan ja hieman pelkään miten ensi kaudella yritysasiat ja elinkeinopolitiikkaa etenee. Mutta onneksi meidän ryhmässä nyt ja uskon, että tulevassakin kokoomusryhmässä elinkeinoasiat keskiössä. On nimittäin niin, että vain menestyvät yritys työllistää ja työpaikkoja kuntamme tarvitsee. Tämän kautta pystymme paremmin turvaamaan myös kunnan peruspalvelut. No meidän periaatteisiin ei kuulu valittaa syntyneistä päätöksistä vaikka ne eivät olisikaan meidän tahdon mukaisia. Demokratiaan kuuluu tämäkin. Enemmistö on puhunut ja sen mukaan nyt etenemme. Tulemme siis antamaan kaiken tukemme uudelle toimikunnalle ja toivon todella, että hyvä positiivinen vire voisi jatkua tästäkin.

Hieman hymyilytti valtuustossa kun vasemmistosta esitettiin luottamushenkilöpalkkiosääntömme päätöksen jättämistä yli kuntavaalien seuraavaan valtuustoon. Itseasiassa näin valtuutettu asian pöydällepanoa esitti. No onneksi valtaosa valtuustosta ei lähtenyt tällaiseen pelaamiseen mukaan eikä myöskään siihen, että pienten luottamushenkilöpalkkioiden korotuksista luovuttaisiin vaalien takia. Pelin politiikkaa tuollainen. Meillä on ollut pitkään yhteinen linja yli puoluerajojen että joka vaalikauden lopussa palkkioita korotetaan noin palkkojen nuosua vastaavalla prosentilla. Aina ennen menty läpi yksimielisesti, mutta ennen ei vaalit ole olleet näin sopivasti. Nyt astui kampanjat peliin. Itse olen sitä mieltä, että muutaman kympin kokouspalkkioista ei kannata kenenkään olla kateellinen. Aika mitä yksi lautakunnan kokous tai hallituksen kokous vie valmistautumisen ja itse kokoustamisen myötä ei saa kovinkaan ihmeellistä tuntipalkkaa näillä palkkioilla. Demokratia ja nyky luottamushenkilöjärjestelmä on varsin edullinen – uskoisin, että edullisin – malli hoitaa asiat. Onneksi valta osa siis kuitenkin yhteisen perinteisen ja oikeastaan hyvin monessa kunnassa käytössä olevan linjan takana edelleen. Nyt palkkio lautakunnan kokouksesta 60 euroa ja hallituksesta 70 euroa. Siitä pois verot. Niin siinähän se onkin. Tämä siis voimaan 1.1.2009.

No vaalien läheisyys näkyy monessa ja toisaalta monessa asiassa se onkin hyvä. Tänäänkin useampi yhteydenotto kuntavaaleihin liittyen. Kiitos niistä. Pidetään yhteyttä ja seurataan lehti-ilmoittelua. Vaaleihin mennään nyt kaasupohjassa itsellänikin edessä vielä tilaisuuksia Lahdessa, Riihimäellä ja Hyvinkäällä ja tietenkin omassa kotikunnassani Lopellakin.

Kommentit