Tiistai, 07.10.2008

Blogi, tiistaina 07.10.2008

Uusi eduskuntaviikko tänään käyntiin. Ohjelmaa on sovittuna mukavasti jälleen kaikille päiville ja myös kuntavaalit työllistävät aikalailla. Lisäilin tuonne Kynästä -osioon nyt uusimman kirjoitukseni koskien ministeri Suvi Lindenin esitystä ja hallituksen päätöstä tehdä laajakaistoista ”perusoikeus” kaikille suomalaisille. Mutta nyt Lopen yläkoululle aamulla nopeasti ja sitten valiokuntaan ja täysistuntoon. Illalla vielä Hämeen kokoomuksen piirihallitus Hämeenlinnassa.

…..

Tänään saimme alustavaa tietoa tuoreesta selvityksestä maamme peruskoulun luokkakoista. On erikoista, että koskaan ennen ei kukaan opetusministeri ole nähnyt tarpeelliseksi tällaisen asian selvittämistä. Huoli on ollut kova ja tarve puuttua asiaan vieläkin kovempi. Opetusministerimme Sari Sarkomaa käynnisti kuitenkin vihdoin tämä selvitystyön ja nyt tulokset valmistuvat ja jo ensi vuodelle olemme saamassa kuntiin 16 miljoonaa euroa ensimmäisenä toimenpiteenä ainakin jakotuntien lisäämiseksi. Tämä opetusryhmien koon pienentäminen on siis osa meidän koko vaalikauden mittaista Perusopetus paremmaksi eli POP-ohjelmatyötä tai talkoita.

Tänään saatujen ennakkotietojen mukaan keskimääräisesti suurimmat opetusryhmät ovat perusopetuksen 3.-6. vuosiluokilla ja saamme lähipäivinä myös tarkemmin tietoa kuntakohtaisesti jne. Perusopetuksen suurten opetusryhmien määrä kasvaa vuosiluokittain ensimmäiseltä luokalta kuudennelle luokalle siirryttäessä. Alustavasti voin todeta, että väkiluvultaan suurimmissa kaupungeissa opetusryhmien keskimääräinen koko on muuta maata suurempi. Perusopetuksen 1.-6. vuosiluokilla keskimääräinen opetusryhmän koko on suurin Uudellamaalla. Aineenopetuksessa suurimpia opetusryhmät ovat liikunnan, historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa ja oppilaan ohjauksessa.

Eli OPM on nyt selvittänyt perusopetuksen opetusryhmien kokoa yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa osana valtakunnallista opettajatiedonkeruuta. Tietojen keruu toteutettiin nyt tämän vuoden maaliskuussa perusasteen luokanopettajilta ja eri oppiaineiden aineenopettajilta. Mutta tässä nyt jotain pientä ennakkotietoa ja tämän vuoden puolella sitten tarkemmatkin tiedot julki.

Mielenkiintoinen ja odotettu oli myös opetusministerimme kannanotto koskein koululuokkien rahakeruutta liittyen luokkaretkiin ja teatteri- ja museokäynteihin. Olen täysin samaa mieltä Sarkomaan kanssa. Edellinen ministeri kyllä teki suuren karhunpalveluksen niin lapsille, nuorille kuin monelle museollekin ja on hyvä että nyt palataan takaisin vanhaan hyvää talkoohenkeen – aina kuitenkin vapaaehtoisuuden nimissä. On nimittäin kuitenkin fakta, että koulut eivät pysty kaikkia retkiä opetustoimenrahoista maksamaan.

Mutta nyt kohta Piirihallitukseen ja niin se päivä etenee.

…..

Alkaa näköjään vaalikume jo nousta joka puolella. On vain valitettavaa, että ehdoin tahdoin vääristellään asioita ja halutaan luodan erikoista vastakkainasettelua. Tänään Radio Hämeen uutiset väittivät, että Lopen kokoomus olisi ajamassa Riihimäen seudulle suurkuntaa. Väite on täysin perätön ja tuulesta temmattu. Meidän yhteinen linja on selvä ja kiveenhakattu. Olemme vahvistaneet sen myös yhteisessä vaaliohjelmassamme Kokoomuslainen Loppi – turvallinen läpi elämän -asiakirjassa. Toisaalta hieman harmittaa kun tällaisia väitteitä ylen kanavilla esitetään että ei sitten pyydetä aiheeseen edes kommenttia. Tänään laitoimme aiheesta kuitenkin oikaisun jossa toimme esille tuon yhteisen tavoitteemme. Meillä on kokoomuksen ehdokkaina Lopella monia jotka ovat sitä mieltä, että Lopen tulee säilyä itsenäisenä. Mutta on myös meitä jotka olemme sitä mieltä, että palveluiden järjettömän alasajon sijaan olisi syytä selvittää myös se, mitä palveluita ja millä hinnalla Lopella voitaisiin säilyttää osana isompaa kuntaa. Vasta tämän jälkeen voisimme aidosti päättää mikä on kuntamme ja ennen muuta sen palveluiden kannalta paras ratkaisu. Nyt näyttää siltä, että kouluja ollaan sulkemassa ilman kunnollisia selvityksiä. Tätä en itse tule hyväksymään. Olen aikanaan itse esittänyt kuntaamme kyläkoulujen työrauhan takaavan päätöksen ja olen edelleen sen takana. Kouluverkkoa ei voida huiskien muutella yksittäisillä yllättävillä ja mutu-tuntumaan perustuvilla laskemilla ja jopa äänestyspäätöksillä. Tai voi kysyä onko mitään järkeä esittää esimerkiksi koululaisten iltapäivätoiminnan lopettamista tai nuoriso- ja liikuntapuolen palveluiden alasajoa. Minusta ei. Tarvitsemme Lopella joka tapauksessa uutta otetta kuntamme toimintaan. Tarvitsemme uusia toimintatapoja ja varmasti myös palveluiden uudelleen järjestelyjä. Mutta tällaisia ratkaisuja ei tehdä ilman huolellista työtä.

Tämän takia esimerkiksi eilen valtuutettumme Eeva Pyhälammen johdolla teimme valtuustossa esityksen jossa nyt ensimmäistä kertaa kunnolla selvitetään omaishoidon mahdollisuudet ja nykytila Lopella. On varsin erikoista, että nyt tulee yhtenään yhteydenottoja, että omaishoidotukihakemuksia hylätään ainoana perusteena määrärahan loppuminen. Mutta sitten samaan aikaan raha pitää löytyä toiselta puolelta laitoshoitoon. Kun nimittäin fakta, että esimerkiksi vanhuksen laitoshoidon hoitopäivän hinta on keskimäärin reilusti yli 100 euroa hoitopäivää kohden ja monissa erityishuoltopiirien laitoksissa hoitopäivän hinta on yli 200 euroa. Omaishoitajapalkkion alaraja on 300 euroa kuukaudessa, joka vastaa siis vain muutaman päivän hoitokustannuksia laitoksissa. Omaishoitajapalkkio onkin tyypillisimmillään 300-600 euroa kuukaudessa kun laitoshoidon hinta vanhainkodissa on noin 2 700 euroa kuukaudessa. Eli tässä yksi sellainen paikka missä voisi toimintakulttuuria muuttaa selkeästi ja säästää.

Samanlainen kummastus on lastenhoidon Loppi-lisä. Laki määrää, että lapsille on kunnan järjestettävä hoitopaikka. Tämä on subjektiivinen oikeus mihin ei ole puututtu. Kun oikeus on voimassa niin tuntuu varsin erikoiselta, että jos perhe päättääkin itse hoitaa lapsensa kunnallisen päivähoidon sijaan niin rahaa ei löydy. Kunnallinen päivähoitopaikka maksaa noin 1000 euroa kunnalle päivähoitomaksun jälkeen ja Loppi-lisällä perhe hoitaisi alle 3-vuotiaan lapsensa 160 eurolla ja 45 eurolla muut lapset ns. sisarkorotuksena. Katselin hieman näitä hintoja netistä ja esimerkiksi Kirkkonummella kunnallisen päivähoitopaikan nettokustannus laskettuna vuoden 2006 tilinpäätöstietojen perusteella on alle 3-vuotiaan osalta 985 €/ lapsi/kk ja yli 3-vuotiaan osalta 631 €/lapsi/kk. Eli tuossa hieman faktaa. Eli voi jälleen kysyä miksi näin? Eikö tässä olisi paikka uudistaa ja säästää?

Samaan aikaan olemme esittäneet selkeitä uudistuksia kyläkoulujen toiminnan vahvistamiseksi. Eeva Pyhälammin aloitteessa esitettiin lisärakennuspaikkojen myöntämistä kyläkoulujen ns. 5 kilometrin säteen sisälle. Järkevä asia joka kannattaa hoitaa kuntoon. Moni perhe ostaisi mielellään tontin tällaisesta paikasta. Tai Kari Maunulan aloite, jossa hän esitti haja-asutusalueen minimitonttikoon pienentämistä 3000m2 nykyisestä puolesta hehtaarista. Jälleen löytyisi helpommin tontteja peltojen metsien reunoista ja metsäsaarekkeista eikä tarvitsisi peltomaata turhaan tontiksi myydä. Hyviä esityksiä kumpikin.

Muitakin esimerkkejä on helppo löytää, mutta nyt tarvitaan aitoa halua uudistaa palveluiden tuotantoa ja ottaa kestävä ote tulevaisuuteen. Olen vakuuttunut, että Lopella on mahdollista säilyttää hyvät palvelut tulevaisuudessakin ja vielä ilman maamme korkeimpia veroja mitkä nyt jo uhkaavat jos ei järki voita. Miettikääpä tätä.

Ennen piirihallitusta ehdin vielä piipahtaa nopeasti Hämeenlinnan Veripalvelussa. 61 kerta hyvään tarkoitukseen. Tässä voisikin hyvin haastaa tänään kun vaaleista olen kirjoittanut niin kaikki kunnallisvaaliehdokkaat verenluovutustalkoisiin. Ottakaapa haaste vastaan ja miksei vaikka kaikki jotka aikovat kuntavaaleissa äänestääkin. Laittakaapa viestiä tulemaan jos haasteen otatte vastaan. Laitan pienen palkinnon jälleen jakoon. Tai aika hyvänkin. Kannattaa siis ottaa koppi. Tietoa voi laittaa esimerkiksi avustajalleni tiina.seppala@eduskunta.fi jos veripussi tämän innoittamana täyttyy.

Tänään piirihallituksessa kävimme läpi tulevien kunnallisvaalien askelmerkkejä ja suunnitelmia. Huikea vauhti päällä oikeastaan jokaisessa hämäläisessä kunnassa ja mikä hienointa ehdokasmäärämme on Hämeen kovin. Se lupailee vahvaa tulosta. Jotain kertoo sekin, että SDP:n ehdokasmäärä on laskennut selvästi koko vaalipiirin alueella edellisvaaleista ja myös keskustan luvuissa alamäkeä. Asetelma siis erittäin jännittävä. Nyt on vain tärkeää tehdä työ hyvin ja suurella sydämellä. Siihen kokoomusporukalla on kuitenkin tahtoa ja intoa enemmän kuin koskaan ennen.

Tänän myös onnittelimme vielä Hämeen kokoomuksen puolesta Raution Saria. Sari valittiin siis puolueemme puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi ja onkin enemmän kuin upea juttu, että saamme Sarin osaamisen ja panoksen jälleen ison askeleen paremmin puolueemme ja yhteisen aatteemme käyttöön. Onnea Sarille vielä.

Mutta huomenna pitkä päivä ja siksi nyt…

Kommentit