Maanantai, 05.07.2010

Blogi, maanantaina 05.07.2010

Tänään maanantaina siis vapaapäivä. Vain illalla yksi tapaaminen ja neuvottelu, mutta muuten siis vapaata helteessä.

Viikonloppu lueskelin hämmentyneenä Iltalehdestä, miten SDP:n kansanedustaja kertoi antaneensa päätöksenteon vastuun lapsilleen ydinvoimapäätöksessä. Siis samaan aikaan kun hänen kollegansa ja vihreät arvostelivat kovin sanoin ydinvoimapäätöksen käsittelyn aikataulua eduskunnassa. Tekisi nyt mieli kysyä, että mikä merkitys tällaisen toiminnan jälkeen koko eduskuntakäsittelyllä on? Eduskunnassa asia käsiteltiin seitsemässä eri valiokunnassa. Talousvaliokunta antoi mietinnön ja kuusi muuta me ympäristövaliokuntana mukaanlukien annoimme heille asiasta lausunnot. Yli 200 asiantuntijakuulemista eri näkökulmista ja satoja puheenvuoroja eduskunnan suuressakin salissa ja yksi kansanedustaja sitten siirtää tehtävän näiden kaikkien asiantuntijakuulemisten ulkopuolella olleille lapsilleen?

Ymmärrän hyvin, että asioista voi mielipiteitä kysyä – myös lapsilta tai keneltä tahansa. Itseasiassa niin pitääkin tehdä. Iseasiassa koko päätöksenteko perustuu eduskunnassa juuri siihen että kuulemme eri tahoja ja kaikki mahdolliset asiantuntijatahot joihin aina kyseessä oleva asia tavalla tai toisella koskettaa. Sen pohjalta sitten syntyy lopullinen päätös ja sen tarkistukset ja hionnat valiokunnassa.

Mutta on täysin eri asia antaa joku asia jonkun muun yksin päätettäväksi. Olisi sama kun minä olisin päättänyt esimerkiksi peruskoulun tuntijaon uudistuksesta niin, että kysyisin kummilapsiltani ja toimisin sitten yksin vain sen mielipiteen mukaan. Voi arvata millaisia koulupäivät sen jälkeen olisi. Mutta minä kysyinkin myös lastenkin mielipiteen, mutta rakensin kuitenkin oman käsitykseni myös mm. opettajia, eri tieteenaloja ja muita kuullen. Ja tottakai omaan opettaja-aikaani ja kokemuukseenikin luottaen.

Mutta hämmentäväksi tämän kansanedustajan toiminnan tekeekin juuri se, että hän kertoo lehdessä miten hänen lapsensa ”kertoivat” hänelle kannattaako ydinvoimaa hyväksyä vai ei ja lasten mielipitein 3-1 syntyi sitten kansanedustajan päätös.

Iltalehti kirjoittikin, että ”Kiljunen, neljännen kauden kansanedustaja, ei osannut päättää, äänestäisikö hän ydinvoimalalupien puolesta vai niitä vastaan”.

Kaiken kaikkiaan tuo lehtijuttu oli hämmentävä ja vaikuttaa varmasti erittäin kielteisesti eduskunnan jo muutenkin kokemaan maineeseen ja myös varmasti siihen miten tuhannet eduskunnassa vuosittain käyvät asiantuntijat valiokunnissa kokevat työnsä ja sen tärkeyden. Miksi tulla puhumaan ja kertomaan näkemyksiä, jos päätökset syntyvät kuin noppaa heittäen?? On siis erilaisia tapoja toimia kansanedustajanakin.

…..

Olen tässä viime päivinä miettinyt paljon kollegani ja ystäväni Tommy Tabermannin poismenoa. Viimeiset tekstiviestini jäivät ilman vastausta, mutta juuri siitä tiesin ja vaistosin jotain todella vakavaa olevan tapahtumassa. Tommy vastasi aina ennen ja kesäisin viestittelimme mökeiltämme ja olimme sopineet myös tapaamisen merenrantaan. Se jäi toteutumatta. Tänään lähden hakemaan yhden puun. Sen istutan Tommylle – ystävälle jolta sain paljon ja jota arvostin hyvin pitkään kirjailijana ja runoilijana ja jonka ystävyys oli ainutlaatuista. Perustimmekin mainion huumorin siivittämänä ”eduskunnan sen aidon sivistysvaliokunnan” ja monta monta muuta juttua. Ne jäävät elämääni mukaan.

…..

Kaikesta huolimatta kesä hellii meitä nyt paremmin kuin pitkään aikaan. Kaikesta huolimatta nautitaan siitä.

…..

Kello 21.46 ja juuri sain istutettua tuon Tommyn Tammen. Se on muisto ystävyydestämme, joka jäi kesken. Niin kuin elämä varmasti aina.

…..

Tänään päivä siis pääasiassa vapaalla ja lomalla. Illalla vain yksi kokous tai tapaaminen ja se siis tuolla Sajaniemen Taidemäellä. Väkeä mukavasti paikalla ja toivotaan, että illan ideointi tuottaa tulosta ja rakennus voisi jatkaa elämäänsä kulttuurikeskuksena kesäteatterimme kupeessa. Kannustin ideoima eteenpäin ja näin tulleekin tapahtumaan. Itse näen, että paikalla voisi hyvinkin olla tulevaisuus vielä edessä ja ehkä unelma voisi olla paikka missä voisi myös tehdä pienoisteatteria talviaikaankin. Jäädään odottamaan mitä tapahtuu.

Huomenna sitten päivä jälleen töissä. Aamusta ensin Hämeenlinnan torille kuukausimarkkinoille. Kahvit tarjoan Kahvi-Jussissa klo 10-12. Hihasta vain kiinni niin kahvilippuja annan ja mielelläni myös kahviseuraksikin istun juttusille. Tehdään näin nyt tämä kesä. Hieman eri tavalla siis.

Sitten Viherringin hallituksen kokous Forssassa ja siitä se päivä etenee. Illalla vielä kuvauksia ja sen semmoista. Nyt kuitenkin Kympin Uutiset ja nukkumaan.

Kommentit