Maanantai, 05.05.2008

Blogi, maanantaina 05.05.2008

Tuo median esille nostama huoli sosiaaliturvastamme on hyvä esimerkki siitä että kaikki ei Suomessa todellakaan ole hyvin. Se on myös samalla hyvä esimerkki siitä miten hallitus puuttuu juuri näihin epäkohtiin joita ei ole hoidettu ajoissa.
Hesarihan kertoi maamme tilanteesta ja mm. sen, että toimeentulotuen varassa elävälle yhden lapsen yksinhuoltajalle jää Suomessa verojen ja päivähoitomaksujen jälkeen kuussa 481 euroa, kun Tanskassa käyttöön jää lähes puolet enemmän eli 873 euroa. Saman uutisen mukaan yksinäinen saa vähemmän: Suomessa 290, Tanskassa 403 ja Islannissa 428 euroa. Summat laskettiin eri valuutoista euroiksi ja korjattiin niin, että ostovoima otettiin huomioon. Myös sairauspäiväraha on Tanskassa ja Norjassa palkan suuruinen ja Ruotsissakin 80 prosenttia palkasta, mutta meillä vain 70 prosenttia. Näin iso prosentti on voimassa Suomessa 28 000 euron vuosituloihin ja laskee jyrkästi sitä isommissa.

Tuossa vain yksi esimerkki siitä, että maamme sosiaaliturva on monin osin Pohjoismaiden kehnointa ja myös EU-maiden vertailussa pohjilla. Tämä ei kuitenkaan tule nykyiselle sinivihreälle hallituksellemme yllätyksenä ja siksi asiaa ollaankin nyt korjaamassa aktiviisella otteella. On minusta tärkeää, että uudistamme järjestelmäämme ennen muuta kannustavammaksi, mutta myös huolehtivammaksi. Mutta vain silloin kun siihen on aito tarve. Sata-komiteahan valmistelee nyt uudistusta jota ei ennen ole saatu liikkeelle. Urakka ei ole aivan pieni, mutta parissa vuodessa pakkaa pitäisi saada uuteen uskoon kokonaisuutena, mutta tärkeää on myös se, että nyt suurimpia epäkohtia on korjattu ja ryhdytty korjaamaan ilman iänikuisia selvitysryhmiä ja viivyttelyä. Tämän vuoden alussa teimme kansaneläkkeisiin tasokorotuksen ja kalleusluokkien poiston. Myös eläkeläisten verotus korjattiin niin, että enää ei eläkkeestä tarvitse maksaa suurempaa veroa kuin vastaavasta palkkatulosta. Aivan – myönnän – muutama tapaus on vielä ja niitä paraikaa selvitellään ratkaistavaksi. Vuoden alussa myös nostettiin yksihuoltajien lapsilisiä ja parannettiin opiskelijoiden asemaa vapaantulonrajojen kautta ja nyt syksyllä nostamme 15 vuoden odotuksen jälkeen opintorahaankin. Sitäkään ei hoidettu ajallaan. Sitten ensi vuoden alussa on luvassa mm. korjausta Pohjoismaiden kehnoimpiin vähimmäispäivärahoihin. Pienimmät äitiys-, isyys-, vanhempain- ja myös sairauspäivärahat nousevat yli 150 euroa kuukaudessa. Tarkkasumma tullee olemaan jopa hieman enemmän. Siitä saamme lopullisen vahvistuksen syksyllä.

Nämä nyt esimerkkejä sellaisista pikaratkaisuista joiden aika olisi tosin ollut jo paljon aiemminkin. Mutta parempi sinivihreän aikaan kun ei milloinkaan. Ja suurempi remppa siis sosiaaliturvan uudistuskomiteassa, jossa myös eläkeläisten, lapsiperheiden ja vajaakuntoisten asiat erityisesti esillä. Henki se, että pidetään huolta ja kannustetaan. Eikö se ole oikea malli?

Tänään saimme kauan odotetun lupauksen tai vähintääkin esille tulon Ylen suunnasta tulevaisuuden kannalta tärkeästä asiasta. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner totesi, että Yle on valmis neuvottelemaan yhteistyöstä kaupallisten yhtiöiden eli mm. MTV3:n, Nelosen ja Elisan kanssa. Aiheesta tänään aamun Hesarissa. Itse olen juuri kummastellut tätä Ylen toimintaan lupamaksurahojen kanssa kilpailtaessa mm. urheilutapahtumista ja niin kuin täälläkin joskus taisin todeta niin osaa ostetuista kisoista ei edes ole näytetty!! Myös ulkomaalaisten formaattien kanssa minusta olisi syytä olla enemmän kuin krittinen ja pidättäytyvä. Minä ymmärrän että tarvitsemme Ylen. Sillä on vahva ja selkeä rooli maassamme jos tuota selkeyttä halutaan ylläpitää. Ymmärrän hyvin kulttuuritarjonnan turvaamisen, uutiset ja ajankohtaisohjelmat, Kotikatsomo-tyyppiset tuotannot, tietyn Ruotsin kielisen ohjelmakokonaisuuden, tietyt urheilutapahtumat ja puhumattakaan mm. heikkokuuloisten, viittomakielisten ja muiden erityisryhmien ohjelmatarjonnasta. Se on vastuumme.

Mutta tyytyväinen olen siihen, että lehdessä Jungner nyt lupaa yhteistyötä kalliiden ohjelmien ja urheilukilpailujen yhteisostoa. Ja hyvää on myös se, että Jungner on valmis antamaan Ylen omat ohjelmat ilmaiseksi kaupallisille yhtiöille, kuten mahdollisille mobiiliyhtiöille. Eli kyse siis ohjelmista joihin Ylellä on tekijänoikeudet. Hyvä linjaus on myös se, että Jungner lupaa ettei Yle lähde mukaan kehittämään mobiilitelevisiota. Olen samaa mieltä – se ei ole työtä tv-lupamaksuilla. Tuo lupaus, että Yle on jatkossa ”korostetusti sisällöntuottaja” on enemmän kuin kannatettava.

Voisi todeta, että Kanadan MM-jääkiekosta saamme sentään enemmän TV-lupamaksulla. Kiekko nimittäin näkyy kahtena. Ei kai ongelma ole vain meillä tai silmissäni?

Kello nyt 7.05 ja kohta Kirkonkylän koululle ja sitten talkoilemaan A-killan Koivumäkeen. Eilen lyhyesti käsittelin kunnanhallituksemme asialistaa. Se löytyy siis netistä kuntamme sivuilta.

….

Kello 22.03 ja juuri hetki sitten kotiin. Mielenkiintoinen päivä. Kokoomuksen hengessä talkoilua tällä kertaa Lopen A-killan Koivumäellä ja sitä ennen aamusta kävin jo istuttamassa vanhan kouluni oppilaiden kanssa kolme omenapuuta koululle. Lupasin vuosi sitten kun annoin virkani pois eduskuntatyön varmistuttua koululle läksiäislahjaksi kolme omenapuuta. Silloin päätimme, että odotetaan koulumme laajennusosan valmistuminen ja nyt löytyi sopiva sateen kastelema kevätpäivä istutuksille. Sydänmaan Laurin valitsemat kolme omenapuuta, ykköskakkosille Valkeakuulas, kolmenelosille Kaneli ja viiskutosille Huvitus löysivät hyvän kasvupaikan koulun pihamaalta ja toivotaan, että satoakin saavat luokat mahdollisimman pian. Olipa taas kiva puuhailla lasten kanssa vaikkakin vain tämä hetki. Koululla hieno tunnelma. Osa lapsista suuntasi Niinin ja Elinan ja Paukolan Karin kanssa linturetkelle, osa puuhaili luokissaan kevääntöitä ja osa istutustouhuissa. Ja minutkin otettiin taas vastaan kuin omana. Kiitos siitä.

Koivumäellä oli myös mukavasti talkooväkeä ja saimmekin pihat parissa tunnissa lehdistä puhtaaksi. Vanha upea Sarevuon Börjen talo on uudessa kukoistuksessa A-kiltalaisten käsissä ja tänään kevätsiivousta myös talon sisällä. Nyt vielä tarkoitus saada talon piharakennuksiin uudet katot. Eli jos joku tietää halukkaan sponsorin kattotalkoisiin niin mielelläni vien viestiä eteenpäin. Hienoa ja tärkeää työtä jota minä ainakin mielelläni olen osaltani tukemassa. Kannattaa piipahtaa joskus kurkkaamassa talolla.

Aamulla asuntoministeri Jan Vapaavuoren sihteeri soitteli ja varmisteli Jannen Riihimäen vierailun aikataulua. Jotain erikoista ilmassa, sillä ministerimme oli tarkoitus tutustua nimenomaan Hyvinkään Businesslounaan puheen jälkeen Riihimäen Matkakeskukseen. Sovimme yksityiskohdista ja nyt illalla saimme tiedon, että rakennustyömaa on tuhoutunut rajossa palossa. Katsotaan miten vierailun käy. Täytyy toivoa, että rakennustyöt saadaan käyntiin mahdollisimman pian vaikka aina tällaisessa pahinta pelkääkin kun styroxi, bitumihuopa ja uretaani yms. palaa. Lämmöt todella korkeita ja betonielementit kovilla – jossei jopa tuhoutuneita. Onneksi ei sentään ihmisvahinkoja sattunut. Muutenkin jo kova kolaus. Seurasin tilanteen kehittymistä kunnanhallituksen kokouksessa ja viestejä ja tietoa tuli koko ajan. Sain myös kuvia tapahtumapaikalta ja juuri niitä lisää selailin netistä. Lohdutonta katseltavaa. Vaikea uskoa, että rakenteet olisivat tuon kestäneet. Hurjaa tuhoa. Mutta katsotaan nyt jos vaikka kuitenkin tuon asuntoministerin vierailun Riihimäellekin teemme suunnitellun mukaisesti. Businesslounas kuitenkin sovitusti Hyvinkäällä.

Nyt siis jo kunnanhallituskin takana. Asialista meni isoista kaavoitus yms. asioista huolimatta varsin joutuisasti läpi ja toivotaan, että asiat etenevät tästäkin eteenpäin suotuisasti. Todella isoja kaavajuttuja lähdössä liikkeelle ja myös tärkeitä yhteistyökuvioita seutukunnallamme, joista olen jo liiankin monta kertaa täälläkin kirjoittanut. Toivotaan jälleen kerran läpimurtojen kevättä mm. vanhustenhuollon, ammatti- ja aikuisopiston ja monen muun hankkeen kanssa. Pitäisi nähdä kauemmaksi.

Kommentit