Maanantai, 05.02.2007

Blogi, maanantaina 05.02.2007

Uusi viikko käyntiin. Vaaleihin enää kuusi viikkoa ja kampanjat alkavat pikkuhiljaa käynnistyä niin sanotusti täysilläkin.

Tänään pidämme ensimmäisen uuden Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokouksen. Minut valittaneen tänään ryhmän puheenjohtajaksi ja edessä onkin enemmän kuin haasteellinen vuosi. Perinteiset talousaluetoimikunnan asiat tottakai, mutta niiden lisäksi mm. kunta- ja palvelurakennehankkeen eteenpäin vieminen alueellamme ja sitten nyt käynnistyvä neljän kunnan kuntaliitosselvitys.

Itse toivoisin asioissa malttia – varsinkin tuo kuntaliitosselvitys on sellainen mikä pitäisi tehdä huolella ja 100 prosenttisella osallistumisella. Siinä tarvitaan kaikki tarvittava tieto niin kuntien hallinnoilta, luottamushenkilöiltä kuin myös meiltä kuntalaisilta. Toivoisin, että asia voisi edetä luottamuksen ilmapiirissä ilman suuria tunteita, sillä niihin ei selvitysvaiheessa vielä ole mitään syytä. Yksikään kunta ei ole tehnyt päätöstä, että kuntaliitos tehdään. Mutta kaikki kunnat ovat tehneet päätöksen, että kuntaliitoksen edut ja haitat on syytä selvittää. Tämän selvitystyön jälkeen on sitten johtopäätösten ja arvokeskustelun paikka. Tämä minusta oikea marssijärjestys.

….

Kiitokset myös palautteesta mitä kirjoitukseni Helsingin Sanomien mielipidesivulla ja Hevosurheilu-lehdessä (2.2.2007) on tuonut. Halusin nostaa esille nyt meitä hevosihmisiä ja eritoten tallienpitäjiä askarruttavan asian eli hevosenlannan polton. Tilanne on erikoinen kun EU:ssa mm. Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Saksa sallivat kutterinpurun ja lannan polton pelletteinä ja briketteinä, mutta Suomessa viranomaiset tulkitsevat tämän vielä briketteinäkin jätteeksi ja vaativat polttoa varten kohtuuttoman kalliit päästöjenmittauslaitteet yms. Halusin nostaa asian esille siksi, että asiassa on siis karkea tulkinta ero EU:n sisällä, mutta ennen muuta siksi, että hevosenlannan ja purun myötä jää hyödyntämättä nyt suuri energiavarasto.

Tutkimustietoa päästöistä ja mahdollisuuksista on olemassa EU:ssa paljon siitä ei siis ole kyse. Ja eittämättä mahdollisuudet ovat valtavat. Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa nimittäin noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Suomessa hevosia on noin 70 000 ja näiden päivittäin lanta vastaa siis 210.000 litraa polttoöljyä ja päälle tulee vielä noin 15 000 ponin tarpeet. Tästä laskien 4-5 hevosella voisi hyvin lämmittää omakotitalon ja suuremmilla talleilla myös muita taloja ja rakennuksia. Useat tallit ovat yrittäneet saada lupaa lannan polttoon muiden EU-maiden linjan mukaisesti – mutta siis turhaan. Pelloille lannoitteeksi tuo kuutterinpurun ja lannan sekoitus ei kelpaa ja siksi tässä onkin syntynyt iso ongelma talleille.

No nyt asia on nostettu keskusteluun ja toivotaan, että saamme asiaa eteenkinpäin. Hevosurheilu-lehden päätoimittajakin kirjoitti samasta asiasta samalla sivulla otsikolla ”Mihin lanta laitetaan”. Laittakaapa viestejä tästäkin tulemaan. Toimitan niitä sitten eteenpäin. Olemme olleet asiasta jo eri yhteyksissä yhteydessä ministeriöönkin ja kokoamme nyt asian taakse lisää mielipiteitä. Minun sähköposti siis timo.heinonen@teehoo.com ja tuo kirjoitukseni löytyy kokonaisuudessaan tuolta Kynästä –sivulta.

….

Nyt äänestämään uutta kirkkoherraa Lopelle ja sitten ensin puheenjohtajiston kokoukseen ja sitten talousaluetoimikunnan kokoukseen.

….

Kansalaisvelvollisuus tuli täytettyä ja ääni Lopen kirkkoherranvaalissa annettua. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuka virkaan valitaan. Ehkä jo tänään saamme tietoa.

Talousaluetoimikunnassa myös tänään tehtiin henkilövalintoja. Sekä talousaluetoimikunnan että talousaluetoimikunnan johtoryhmän puheenjohtajuudet tulivat Lopelle. Kunnanjohtajamme Voitto Saranevaa vetää valmistelevaa johtoryhmää ja minut valittiin itse talousaluetoimikunnan puheenjohtajaksi. Edessä kova vuosi suurten asioiden parissa.

Itse toivoin tänään erityisesti kuntiemme välille luottamuksen ja keskustelun ja avoimuuden ilmapiiriä. Kunta- ja palvelurakenneuudistus ja kuntaliitosselvitys ovat sellaisia asioita missä pitää pystyä reiluun työhön ja avoimeen keskusteluun. Uskon, että selviämme suuresta haasteesta.

Kokouksen jälkeen kävin vielä Helsingissä hakemassa kampanjamme käyttöön vielä yhden auton ja nyt kotona. Huomenna Hämeenlinnan kuukausimarkkinat ja kahvilapäivä Riihimäellä ja illalla Lopella Suuri vaalipaneeli ja keskiviikkona sitten markkinapäivä Lahdessa.

….

Kello 18.40 ja juuri sain tiedon kirkkoherran vaalista. Uudeksi kirkkoherraksi valittiin Munkkiniemen seurakunnan seurakuntapastori Tuomas Hynynen. Hynynen sai vaalissa 380 ääntä. Tuusulan seurakunnan seurakuntapastori Ulla Rosenqvist sai 204 ääntä ja Riihimäen seurakunnan kappalainen Sirpa Viherä 67 äntä. Onnittelut uudelle kirkkoherralle ja tervetuloa Lopelle!

Kommentit