Maanantai, 03.12.2007

Blogi, maanantaina 03.12.2007

Lämpimät onnittelut tänään Tommylle. Olemme tutustuneet puolenvuoden aikana sivistysvaliokunnassa ja paljon hienoja hetkiä takana ja enemmän varmasti edessä. Tänään vuosia suosikkirunoilijana ollut – nykyisin ystävänikin – Tommy Tabermann täyttää siis 60 vuotta. Lehdessä oli tänään vuosipäivän kunniaksi kirjoitus ja siitä tänään nostetaan esille viimeinen lause: ”Tulla lujaksi,/ pysyä pehmeänä”. Siinä itsekullekin tavoiteta.

Tänään mielenkiintoinen ja vauhdikas päivä. Nyt Lopen Yrittäjien aamukahville kuuntelemaan Heimosen Kaitsua, sitten Lopen kunnan Suomen Itsenäisyyden 90-vuotisvastaanotto alakoulujemme 1. ja 2. luokan oppilaille ja tämän jälkeen poikkeuksellisesti täysistunto Helsingissä. Illalla sitten ohjelma jatkuu Lopella. Oma kouluni – se koulu jossa ala-asteeni kävin, se koulu jossa sain harjoitella opettajaksi opiskellessani ja se koulu jossa sain opettaa ja oppia opettajana – viettää tänään uuden rakennuksena 10 vuotisjuhlaa ja uuden laajennuksen vihkiäisiä. Sain kunnian tänään vihkiä talon käyttöön. Olen otettu.

Tänään aamulla Huomenta Suomessa europarlamentaarikkomme Ville Itälä ryöpytti aika kovin sanoin maatalouden 141-tulosta. Itälä ei neuvottelutulosta kehunut. Muutama vuosi menee kohtuullisesti, mutta sopimuskauden lopussa tuki romahtaa ja Itälän sanoin tämän jälkeen ei enää tarvita Maajussille Morsian ohjelmia, kun maajusseja ei enää Suomessa ole. Itälä ripitti asiassa hallitusta ja erityisesti ihmetteli sitä, että EU:ssa samaan ALDE-ryhmään eli Alliance of Liberals and Democrats for Europe)-ryhmään kuuluvat maatalousministerimme Sirkka-Liisa Anttila ja EU:n tanskalainen maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel olivat valmiita tällaiseen maatalouden kohdalta kohtalokkaaseen sopimukseen. Varsin kovaa kieltä Itälältä, mutta varmasti tottakin. Toki voi kysyä olisiko joku päässyt parempaa sopimukseen asiassa kuin Anttila? Epäilen. Asia olisi vaatinut aktiivista EU-politiikkaa jo pidempään.

Aamun Lopen Yrittäjien ja Lopen kunnan aamukahvien anti oli jälleen erittäin hyvä. Riihimäen Aikuiskoulutuskeskuksesta Kai Heimonen oli alustamassa ja kertomassa yrityksille suunnattavista palveluista ja olisi toki toivonut, että enemmänkin väkeä olisi ollut kuulemassa mm. oppisopimuksista, työllistämisestä ja sen eri mahdollisuuksista ja ennen muuta uudesta yrittäjille suunnatusta johtamisen erikoisammattitutkinnosta. Erittäin hyvä aamunavaus. Kannattaa lisää tsekata esimerkiksi aikkarin sivuilta http://www.hrakk.fi/.

Aamukahvilta sitten siirtyminen vain juhlavalaistuksen ja liputuksen saaneeseen kunnantaloomme, jonne kunnajohtajamme oli kutsunut alakoulujemme 1. ja 2. luokan oppilaat Itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavastaanotolle. Hienoja mekkoja ja suoria housuja ja skrakoja. Niin ja hyvää ohjelmaa ja herkkujakin. Kaiken kaikkiaan onnistunut juttu jossa oli jälleen ilo saada olla mukana. Hienoa oli myös juhlan kolme valssia – joiden tahdissa keinuivat niin oppilaat kuin opettajatkin. Minäkin pääsin valsille 🙂

Nyt jo Helsingissä ja iltapäivä maanantaina poikkeuksellisesti täysistunnon parissa. Illalla sitten palataan aiheisiin.

….

Kello 21.55 ja nyt jo hetki kotona. Jäin telkkaan niin, mutta palataan nyt vielä hieman päivän tapahtumiin. Täysistunnon jälkeen takaisin Lopelle ja Kirkonkylän koulun – eli monella tavalla ”minun” koulun – vihkiäisiin. Aikanaan vuonna 1982 aloitin samassa koulussa sen silloisessa 1920-luvulla rakennetussa puukoulussa ja sitten opiskeluaikoina sijaisena ja harjoitteluja 1997 valmistuneessa koulussa ja sen jälkeen monta vuotta virassa. Upeita muistoja paljon – vuodet jotka kasvattivat minua eniten – antoivat eniten – joista olen kiitollinen – eniten. Nyt sain kunnian koulusta ponnistaneena kansanedustajana olla vihkimässä uuden koulun laajennusosan ja olin otettu pyynnöstä. Ehdotin opetusministeriä ja muita, mutta halusivat minut. Kiitos siitä. Omassa vihkiäispuheessani muistelin menneitä ja voin myöntää, että muutamaan kertaa illan aikana silmäkulma kostui. Oli haikea olo – vaikeaa. Upeita esityksiä ja lämmin ja läheinen tunnelma. Ja edelleen lapset ottivat minut vastaan Timona – niin kuin pitääkin.

Omassa puheenvuorossani toi esille muutaman asian joiden soisin menevän eteenpäin. Esitin, että viralliset luokanopettaja, erityisluokanopettaja ja myös lastentarhanopettaja ja muut vastaavat nimikkeet varattaisiin tulevaisuudessa vain koulutetuille ja kyseiseen virkaan pätevyyden omaaville opettajille. Muut mahdollisesti epäpätevinä tai muulla opettajankoulutuksessa tehtävää hoitavat voisivat käyttää vain opettaja-nimikettä. Tällä vahvistaisimme kaikkien tahojen oikeusturvaa ja korostaisimme sitä, että meillä opettajilla on ylempikorkeakoulututkinto ja se on osa laadukkaat ja menestyksekkään koululaitoksemme perustaa. Kivijalka.

Samalla toin esille huoleni sijaisjärjestelyistä. Ehdotin puheessani, että myös sijaisten taustat tulisi selvittää esimerkiksi niin, että sijaistehtäviin hakevalla tulisi olla selvitys rikosrekisteristään töihin tullessaan. Olisi meidän kaikkien etu.

Nämä siis puheeni – tunteikkaan ja minulle vaikean puheen – poliittiset viestit. Viestit joiden takana on sydämeni.

Kiitos vielä Kirkonkylän koulun väelle ja kaikille menneistä vuosista ja tästä päivästä ja illasta. Tunsin olevani edelleen osa teistä.

Kommentit