Maanantai, 03.01.2011

Blogi, maanantaina 03.01.2011

Missä Lopella mennään?

Tätä ajattelin hieman nyt valottaa uuden vuoden alkajaisiksi. Takana nyt 6 vuotta Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Sitä ennen neljä vuotta kunnanhallituksen varapuheenjohtajana. Ja kaiken kaikkiaan jo 14 vuotta Lopen kunnanvaltuutettuna. Pientä perspektiiviä on siis tähän rakkaaseen kotikuntaan muodostunut. Ja sen myötä se tullut vaan entistä rakkaammaksi.

Mutta tämän valtuustokausi joka nyt siis puolivälin krouvissa aloitettiin Lopella kovan tilanteen edessä. Edellisellä valtuustokaudella ei kuntamme taloutta oltu saatu tasapainoon ja velkaantuminen oli kovaa. Tilinpäätökset miinuksella ja keskustelu jatkuvaa leikkaamista ja koulujen lopettamista.

Mutta tämän valtuustokausi joka nyt siis puolivälin krouvissa aloitettiin Lopella kovan tilanteen edessä. Edellisellä valtuustokaudella ei kuntamme taloutta oltu saatu tasapainoon ja velkaantuminen oli kovaa. Tilinpäätökset miinuksella ja keskustelu jatkuvaa leikkaamista ja koulujen lopettamista.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin olemme toisenlaisessa tilanteessa. Viimeiset tiedot kertovat, että kuntamme päättyneen vuoden tilinpäätös tulee olemaan jopa yli 2 miljoonaa euroa positiivinen. Siis noin 2 veroprosenttiyksikön verran saamme jätettyä rahaa viivan alle. Aivan lopullinen tieto ei vielä ole, mutta tuhti plussa kuitenkin viime vuodelta kasaan.

Myös nyt alkaneen vuoden 2011 budjetti on Lopella loppusummaltaan – tulokseltaan – yli 630 000 euroa ylijäämäinen.

Suurten investointien jälkeen vedämme nyt hieman henkeä ja keskitymme pienempiin investointeihin ja nykyisten paikkojen ja nurkkien kunnossa pitämiseen. Investoinnit ovat tänä vuonna noin nettomääräisesti 1 miljoonan luokkaa.

Itseasiassa hyvä taloudenpito kahtena edellisvuotena ja nyt alkana vuosi mahdollistaa sen, että olemme saaneet kuntamme velkaantumisen tien nyt katkaistua.

Viime vuodelle 2010 olimme varautuneet vielä noin 4,5 miljoonan euron lisä velkaan, mutta lopulta nostimme investointivelkaa vain 2,5 miljoonaa euroa. Ja haluan painottaa ja muistuttaa, että tämä kaikki, ainakin 14 vuoden aikana otettu laina on ollut aina investointivelkaa – ei siis arjen syömävelkaa.

Viime vuoden ratkaisut merkitsevät sitä, että Lopen kunnan ns. pitkäaikaisen lainan määrä vähenee nyt jo runsaat 1,6 miljoonaa euroa ja asukaskohtainen lainamäärä vähenee nyt 160 euroa.

Näin kuntamme vuosien 2008-2012 kuntastrategiassa asettama tavoite lainamäärän kääntämisestä laskuun valtuustokauden loppuun vuoden 2013 mennessä toteutuu hienosti vahvan etupainotteisesti. Tämä on kova juttu. Kova juttu myös tulevaisuutemme suhteen. Käytämme nimittäin edelleen tänäkin vuonna investointilainojen korkomenoihin 0,5 veroprosenttiyksikön verran rahaa. Eli korkoihin noin 500 000 euroa.

Olen tästä lainamäärän pienentymisestä enemmän kuin tyytyväinen ja iloinen. Sillä tiedämme hyvin millaiset palvelutarvehaasteet kunnallamme on tulevaisuudessa edessä ja niihin on syytä varautua.

Meidän on ollut pakko laittaa taloutta nyt kuntoon. Kuntamme väestön ikärakenne on jopa alueellammekin poikkeuksellisen haastava ja tähän on varauduttava. Meidän tulee saada talous sellaiseen kuntoon, että pystymme vastaamaan mm. tulevien vuosien ikäihmisten palvelutarpeiden kasvuun. Helppoja aikoja ei ole edessä ja kuntamme tarvitsee vahvoja johtajia ja luottamushenkilöitä jatkossakin.

Mutta haluan tässä tietynlaisessa päättyneen vuoden tilinpäätöksessäni kiittää erityisesti kaikkia jotka ovat osaltaan olleet tervehdyttämässä kuntamme taloutta. Lopen kunnantalous on saatu kääntymään nyt myös positiiviselle uralle. Kunnanhallitus on tehnyt puheenjohtajansa Harri Nurmon johdolla erittäin hyvää työtä. Haluan tässä julkisesti kiittää myös täällä blogissani valtuustonpuheenjohtajana Nurmon Hatea siitä sitoutumisesta ja tekemisestä mitä hän on kotikunnallemme tehnyt. Harri tarttui kunnanhallituksen puheenjohtajan nuijaan tiukassa paikassa. Valtuustomme uusiutui paljon. Kuntamme talous oli pahasti alijäämäinen. Ja laivaa ei oltu saatu kääntymään. Haten johdolla kunnanhallitus on tehnyt upeaa työtä ja sitä on ollut ilo valtuustonpuheenjohtajana seurata. Se on kiitoksen arvoista työtä. Kunnanhallituksen kanssa työtä on tehnyt myös uusi tuore kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen ja osaava talousjohtajamme Pekka Leppänen koko talousosaston kanssa. Johtoryhmä on antanut tähän hyvän tuen ja osaamisen avuksi ja kokonaisuus on toiminut hyvin.

Kiitoksen ansaitsee myös ennen muuta kuntamme kaikki työntekijät. He ovat sen kaiken arjessa tehneet. Joskus todellakin tiukoillakin resursseilla on palvelut pystytty tarjoamaan ja monia myös kehittämään. Se on ollut monessa kuntamme palveluyksikössä pienen ihmeen paikka. Vastuuta on kannettu yhdessä ja joustettu ja välillä eletty hyvinkin tiukkaan. Kuntamme työntekijät ansaitsevat todella suuren kiitoksen.

Olemme pystyneet tarjoamaan tärkeimmät palvelut ja myös sellaiset palvelut jotka ovat meidäntyyppiselle kunnalle elintärkeitä. Hyvä esimerkki on lasten iltapäivätoiminta kouluilla. Se on palveluna sellainen mitä kunnan josta käydään töissä muualla pitää ehdottomasti lapsiperheille tarjota. Tätä on aina silloin tällöin säästötoimenpiteenä esitetty lopetettavaksi, mutta onneksi esitykset ovat kaatuneet aina ennen jo lopullista ratkaisua. Lopella siis iltapäivätoimintaa järjestetään kaikilla kouluilla jos lapsia on riittävästi ryhmää varten.

Yksi tällainen on esimerkiksi Lopen Kokoomuksen esityksestä aikanaan syntynyt lasten kotihoidon ns. Loppi-lisä. Ajoimme sitä alunperin ja olemme esittäneet myöhemminkin tukea myönnettäväksi kaikille sitä hakeville. Tähän ei muut puolueet ole ainakaan vielä suostuneet ja nyt Loppi-lisä on ollut määrärahasidonnainen. Alkavalle vuodelle saimme kuitenkin Loppi-lisää varten jälleen lisää rahaa ja myös rahaa pienoiseen tasokorotukseenkin. Eli nyt alkuvuodesta moni uusi perhe pääsee tärkeän tuen piiriin. Pitää kuitenkin muistaa, että muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan esimerkiksi meillä Lopella lasten päivähoito päiväkodissa maksoi kunnalle vielä noin 1000 euroa sen jälkeen kun perhe oli maksanut hoitomaksunsa. Eli jokaista päiväkotilasta tai lapsen hoitoa jouduttiin tukemaan keskimääriin tonnilla verovaroista. Tämäntakia pieni Loppi-lisä todellakin kannattaisi maksaa ihan jokaiselle perheelle joka hoitaa alle kolmivuotiaat lapset itse kotonaa. Toivottavasti joskus vielä onnistumme tässä.

Samanlainen juttu on omaishoidontuki. Sekin kannattaisi maksaa jokaiselle siihen oikeutetulle. Omaishoito on aina inhimillisesti ajateltuna paras tapa hoitaa ihmisiä ja myös kunnalle taloudellisesti aina monta kertaa laitoshoitoa edullisempaa. Siksi en itse tässäkään kohdassa oikein koskaan ole ymmärtänyt sitä miksi omaishoidontukea ei makseta kaikille vaan pidetään ihmisiä jonossa ja siirretään mieluummin laitoshoitoon.Tulen tässä asiassa jälleen alkuvuodesta toimimaan.

Kunnan ensi vuoden budjetti on syntynyt poikkeuksellisen hyvässä hengessä. Se valmisteltiin ilman, että siihen sisältyisi erityisiä suuria tervehdyttämistoimia. Voisin lyhyesti kuvata, että kaikki mitä olemme viime vuonna tehneet niin sen teemme tänäkin vuonna. Siis positiivisessa mielessä. Verokannata pysyvät Lopella ennallaan ja tasapaino budjettiin on löydetty yhteisymmärryksessä.

Jotain extraakin alkanut vuosi tuo. Esimerkiksi Kormun koulu kasvaa kolmiopettajaiseksi ensi syksynä jos koulun oppilasmäärä toteutuu nyt tiedossa olevan mukaisena jne.

Myös yrityspuolella päättynyt vuosi on ollut hyvä. 2009 vuoden alusta joulukuun alkuun mennessä Lopella oli perustettu 68 uutta yritystä. Nettolisäys on 25 uutta yritystä. Tahti on ollut kohtuullinen. Mutta edelleen taantuma ja lama ovat aiheuttaneet varovaisuutta.

Viime vuonna olemme tehneet jälleen myös kolme yritystonttikauppaa ja vuokranneet kaksi tonttia. Laajensimme siis tontin vuokrausmahdollisuuden myös nyt yrityksillekin. Edellisenä vuonna 2009 tahti oli kutakuinkin sama. Kolme tonttikauppaa. Ja sitä edellisenä 2008 yritystonttikauppoja teimme seitsemän.

Eli hieman taantuma näkyi meilläkin, mutta ei niin että kehitys ja kysyntä olisi kokonaan pysähtynyt. Itseasiassa moni yritys Lopella nimenomaan näki hetken oikeaksi laajentaa ja rakentaa. Hyvä niin.

Itse olen saanut seurata kuntamme elinkeinopolitiikkaan 14 vuoden ajan. Kehitys on viime vuosina ollut poikkeuksellisen vahvaa. Elimme 90-luvun lopulla ja vielä 2000 luvun alussa useita vuosia, että emme käsitelleet juurikaan yritysten tonttikauppoja. Kysyntää ei ollut, eikä liioin silloin rohkeutta tehdä avauksiakaan.

Haluankin tässä nostaa esille jonkin verran arvosteluakin osakseen saaneen kunnan päätöksen rakentaan Kempinmäkeen Joentaan yritysalueelle yritystalon. Itse olin hanketta aikanaan viemässä eteenpäin ja edelleen seison vankasti tehdyn ratkaisun takana. Avasimme rohkeasti tyhjillään olleen alueen pään. Halli ei ole päiväkään ollut tyhjillään. Hallin rakentamiskustannukset on saatu takaisin vuokarana eli halliin ei ole käytetty veronmaksajien rahaa joitain rakentamisvaiheen hallinnollisia kuluja lukuunottamatta.

Eli rakensimme hallin, joka toi Lopelle uuden pitkään toiminene yrityksen, joka työllistää, tekee ja näkyy. Toki rakentamisalalla on suhdanteet vaikuttaneet ehkä monia muita aloja enemmän, mutta Rakennusliike Laukkanen & Lampola toimii, työllistää.

Samalla uusi alue tuli avatuksi. Pian tämän kunnan rakennuttaman hallin jälkeen alueelle lähti liikkeelle toinen paljon suurempi yksityisen rakentama yrityshalli ja paraikaa alueelle rakennetaan kolmatta hallia ja alue alkaa olla täynnä.

Päänavaus on toiminut ja tuottanut hyvää tulosta. En oikein itse ymmärrä tällaisen toiminnan arvostelua.

Tällä hetkellä käymme kunnan toimesta neuvotteluja parin yritystontin osalta. Kyselyjä tonteista tulee kuntamme kehittämispäällikko Jyrki Käelle koko ajan ja osa niistä johtaa jatkoneuvotteluihin yrittäjän ja Lopen kunnan puheenjohtajiston kanssa. Ja yhä useampi myös toteutavaan tonttikauppaan ja uusii työpaikkoihin Lopella.

Itseasiassa meillä onkin Lopelle edessä yritystonttien tonttipula. Pian on Launosten Jylhäkumpu on täynnä, kuten myös edellä kertomani Joentaan Kempinmäki. Yritystonttitarve on todellinen.

Voi siis hyvin todeta, että paljon on aivan viime vuosina tapahtunut. Vertaustietona esimerkiksi se, että Hausjärvi ei ole puoleentoista vuoteen myynyt yhtään yritystonttia.

Toimitiloja ei ole Lopella juurikaan tarjolla. Julkisuudessakin esillä olleet Keskon suunnitelmat uudesta kauppatalosta kirkonkylälle saattavat toteutuessaan tuoda paljonkin uutta. Toteutuuko Kesko tai ei, tullee kirkon liiketiloissa tapahtumaan jonkunlaista uusjakoa ja myös uutta tilaa lienee tulossa lähiaikoina.

Erilaiset pienyritykset tarvitsevat tiloja ja jos joku niitä rohkaistuu rakentamaan, vuokralaisia löytynee melko helposti. Voimme siis hyvin todeta, että Lopella tehdään.

Kiitoksen ansaitsee jo Lopella toimivat yrittäjät, kehittämispäällikkömme Jyrki Käki ja ehkä koko kunta.

Kehittämispäällikkö Jyrki Käen rekrytointi Lopelle on osoittautunut siis erinomaiseksi. Jyrkin johdolla kuntamme elinkeinopolitiikka on saanut aivan uudenlaista tuulta purjeisiin. Meillä on yksi henkilö johon yrittäjät ottavat yhteyttä. Yksi henkilö joka kantaa vastuun, että asiat etenevät jne. Ja Jyrkin toimesta olemme saaneet luotua myös aiempaa selkeästi paremman yhteistyön Lopen Yrittäjiin.

Mutta usein kovin vähän huomiolle jää jo kunnassa toimivat yrittäjät. Muistan hyvin miten joskus kuntaamme arvosteltiin siitä, että emme ole yrittäjäystävällisiä. Vastakysymys oli silloin usein se, että mitä te yrittäjät kunnalta haluatte.

Itse koen niin, että yrittäjämyönteisyys – yrittäjäystävällisyys – on paljon enemmän kuin jokin suora tuki tai vastaava kädenojennus. Sellaisiin ei tämänkokoisella kunnalla ole varaa eikä minusta periaatteessa syytäkään.

Mutta syytä on sen sijaan yrittäjämyönteisyyteen. Itse en ole kertaakaa jättänyt ilman toimenpiteitä palautetta missä asiat eivät ole luistaneet. Palvelun pitää kunnassamme olla joutuisaa ja asiallista. Kysymyksiin pitää vastata on sitten kysyjä yksittäinen kuntalainen, kuntamme suurin yritys tai pieni itsensä työllistävä yrittäjä. Tämä on yrittäjämyönteisyyttä.

Mutta aito yrittäjämyönteisyys näkyy myös siinä, että luomme kuntaamme peruspalveluita myös erilaisten elämäntilanteiden varalle. Niin kuin jo edellä kirjoitin niin olemme jo pidemmän aikaa tarjonneet erilaisia päivähoitopalveluita ja myös mm. ilta- ja yöhoitoa. Ilta- ja yöhoito voi olla monelle perheelle elintärkeä juttu ja sitä kautta elintärkeä juttu myös yritykselle ja sen toiminnalle. Kunnan palveluiden pitää ottaa huomioon perheiden erilaiset tarpeet. Tai sitten se, että olemme pitäneet tiukasti kiinni kuntamme halusta tarjota jatkossakin koululaisten iltapäivätoimintaa. Se on yrittäjäystävällisyyttä parhaimmillaan.

Ja aivan oma lukunsa on sitten kuntamme tekemät hankinnat. En voi millään ymmärtää sitä, että jonkin varsin pienenkin tavaran hakeminen kaukaa voisi olla jollain tavalla perusteltua jos saman tavaran voi hankkia Lopelta. Itse en tällaista toimintaa hyväksy ja olen aiheesta vuosien aikana puhunut usein ja saanut toivottavasti jotain aikaiseksikin.

Kilpailutuslainsäädäntö on sitten oma lukunsa. Tottakai sitä pitää noudattaa, mutta järkevästi. Minulle itseisarvo jo sinällään on se, että esimerkiksi koululaisten ruoka olisi tuotettu lähellä. Perunat, juurekset yms pitää hankkia läheltä ja olen varma, että kun näin haluamme niin tähän myös löydämme keinot.

Nostimmekin asian esille viime valtuustossa ja tätä kautta yhdeksi kuntamme kehittämiskohdaksi. Kilpailutuksen kehittämisen niin, että kouluissamme tarjotaan tulevaisuudessa lähiruokaa, palvelukodeissamme tarjotaan lähellä tuotettuja perunoita ja miksi ei koko seutukunnallamme hyvää loppilaista ruokaa.

Tämä on osaltaan lainsäädäntökysymys, mutta paljon paljon enemmän tahtokysymys. Loppi voi hyvin olla tulevaisuudessa entistä vahvemmin hyvän ruuan kunta. Siitä meidät jo monessa paikassa tunnetaan kiitos mm. tämän ihastuttavan Puotinkulman Timjamin, Marskin Majan Majan Herrojen, Pito-Korpelan, Lopen Juhlapalvelun ja Kallioisten Rauhan pitopalvelun ja monen muun pitopalvelutoimijan ja ravintolan.

Yrittäjämyönteisyys näkyy myös siinä, että olemme luoneet malleja jotka voivat osaltaan luoda uutta yrittäjyyttä. Pidämme kilpailutukset riittävän pieninä, tarjosimme asukkaille mahdollisuuden itse valita jätteenkuljettajansa emmekä pakottaneet jättikilpailutuksiin ja antaneet takuuvarmaa toimialaa suuryhtiöiden pelikentäksi. Olemme edistäneet yrittäjyyden syntymistä hoiva-alalle jne.

Toivon, että näillä kaikilla saroilla voimme jatkaa tulevaisuudessakin hyvässä yhteishengessä. Viestiä antaen, vieden ja kuullen. Sitä kautta rakennamme entistä parempaa Loppea.

Olemme onnistuneet pitämään Lopen työllisyystilanteen kohtuullisen hyvänä läpi laman. Työttömyys on ollut Lopella läpi laman Hämeen alhaisin. On hyvä, että työtä on ja pitää muistaa, että vain menestyvä yritys työllistää. Itseasiassa on sanottu, että hyvin hoidettu elinkeinopolitiikka on kunnan parasta sosiaali- ja yleistä hyvinvointipolitiikkaa. On sanottu, että kunnan menestyminen on suoraan verrannollinen yritystensä hyvinvointiin, niiden työllistämiskykyyn ja kannattavuuteen. Näin se on. Kattavaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi ylläpitää ilman toimivia kannustimia, talouskasvua ja hyvää työllisyyttä.

Mutta tässä joitain ajatuksia nyt alkavaan vuoteen. Lopella kunnanvaltuuston puheenjohtaja nyt vaihtuu. Lopen keskusta halusi antaa kunnan tärkeimmän puheenjohtaja tehtävän eli kunnanhallituksen puheenjohtajuuden nyt kokoomukselle. Se on upea arvostuksen osoitus. Muistan miten vielä pari vaalikautta sitten ei kokoomukselle haluttu antaa edes valtuuston puheenjohtajuutta. Keskusta oli tottunut siihen, että kumpikin ykköspuheenjohtajuus oli heillä. Muutamia vaalikausia. Mutta 2004 vaalitulos sen luonnollisesti meille takasi ja alkoi uudenlainen yhteistyön aika, joka sai jatkoa 2008 vaaleissa.

Nyt kuusi vuotta kun ykköspuheenjohtajuudet ovat olleet keskustalla ja kokoomuksella ovat osoittaneet toimivuuden. Itseasiassa on ollut upea tehdä työtä valtuuston puheenjohtajana kuusi vuotta kun kunnanhallitus on ollut yhteenhiileen puhaltava ja turhaa puoluepolitikointia ei ole ollut. Asioita on hoidettu asioina ja Lopen ja loppilaisten parhaaksi. Arvostan sitä kovasti. Hyvällä mielellä siis voin nyt luopua valtuustonpuheenjohtajan nuijasta ja katsoa tulevaisuuteen ja uusiin haasteisiin. Me emme ole Lopen kokoomuksessa vielä päättäneet miten luottamushenkilöpaikkamme muuttuvat nyt puolivälin krouvissa. Kuka ottaa kunnanhallituksen puheenjohtajuuden itselleen ja ryhtyy johtamaan Loppea sen tärkeimmällä paikalla niin ratkeaa tässä lähiviikkoina ennen tammikuun lopun ensimmäistä vuoden kunnanvaltuustoa.

Paketti on iso ja tehtävät kuntamme kannalta vaativimpia ja siksi tämä pitää nyt katsoa huolella kasaan. Pidän teidät täälläkin ajantasalla missä mennään.

Mutta vakuuttunut olen siitä, että tulemme pärjäämään tulevaisuudessakin. Keväällä meillä on edessä suuri ratkaisu kun päätämme seutukuntamme sosiaali- ja terveydenhoidon tulevaisuudesta. Työryhmät valmistelevat esitystä siitä miten tämä kovaa kasvava kolmen kunnan alue pystyy tulevaisuudessakin vastaamaan tämän puolen kasvaviin palvelutarpeisiin. Kannanottojen aika on kun työryhmäesitys on valmis. Itse olen jo vakuuttunut siitä, että tulemme tarvitsemaan yhä syvenevää yhteistyötä Riihimäen ja Hausjärven kanssa. Ja se on varmasti kaikkien kuntalaisten etu. On tärkeintä, että pystymme tulevaisuudessakin tarjoamaan alueellamme korkeatasoiset sosiaali- ja terveyspuolen myös erikoispalvelut. Esimerkiksi puheterapian ja muut erityispalvelut. Toivotaan, että löydämme mallin mikä turvaa palvelut seutukunnalle tulevaisuudessakin.

Vastaavanlainen asia on Kanta-Hämeen keskussairaalan tulevaisuus. On tärkeää nyt varmistaa, että niin Hämeenlinnan kuin Riihimäenkin yksiköitä kehitetään kunnolla. Ei ole mitään järkeä eikä syytä ajaa paikkoja alas ei Riihimäellä eikä muuallakaan ja sitten rakentaa toisaalle lisää uutta tilaa. Nyt pitää olemassa olevat seinät ottaa kunnolla käyttöön ja kehittää Riihimäen yksiköstä jonkin erikoissairaanhoidon osa-alueen huippuyksikkö. Siis yksikkö joka tarjoaa koko Kanta-Hämeelle tämän osaamisen Riihimäeltä käsin. Asian kanssa pitää olla nyt valppaana ja huolehtia, että Hämeen etu toteutuu.

Mutta tässä nyt jotain hajamietteitä maanantaipäivän aluksi. Kaunis talvipäivä täällä Lopella ja varmasti muuallakin ja nautitaan siis siitä. Nyt kohta Karkkilaan mainoskuvaukseen ja siitä se uusi viikko käyntiin. Töiden merkeissä.

….

Kello 22.35 ja aika kiittää tästä päivästä. Monenlaista jälleen tänään valmiiksi ja tänään ennen muuta motorsportia niin kaksipyöräisten kuin nelipyöräistenkin saralla. Mielenkiintoisia juttuja. Yksi niistä toki helmikuussa Karkkilassa ja Lopella ajettava Kaloppi-ralli mihin starttaamme yhden maamme kovimman rallikuljettajan, kuusinkertaisen rallin Suomenmestarin Juha Salon kanssa. Juha on ajanut pitkään nelivetoautoilla SM-sarjassa ja viimeiset kymmenen vuotta koko ajan kahden parhaan kärjessä kahmien mestaruuksia enemmän kuin muut. Nyt Juha tekee paluun Toyota Starletin rattiin F-Cupin talvekauden päätöksessä ja saan kunnian olla tässä paluukisassa kakkoskuljettajan paikalla. Tänään aiheeseen liittyen hieman mainoskuvia ja toivottavasti autokin pian testikäyttöön ja sitä kautta kohti kovaa kisaa. Tavoite voisi olla jotain… No palataan siihen. Mutta kova juttu tästä tulee.

Sitä ennen kuitenkin vielä minulle myös mahtava kokemus kun pääsen mukaan Riihimäki Ralliin Ari Laivolan kanssa uudella Super2000-luokan Peugeot 207:lla. Uusinta uutta oleva nelivetoauto tarjoaa varmasti huikean kokemuksen tutuilla teillä Riihimäen ympäristössä ja taistelu tulee olemaan kovaa. Vajaa pariviikkoa niin starttaamme. 

Moottoriurheilua siis alkava vuosi pullollaan ja alkanut vuosi muutenkin. Erityisen upeaa on se, että rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu tulee nyt etelään ja Hämeen sydänmaille. Lahti toisena kisapaikkana legendaarisen Jyväskylän rinnalla on huikea juttu meille hämäläisille ja myös upeat soratiet sieltä kohden Hämeenlinnaa. Syksyllä siis tulee täälläkin olemaan todellinen superviikonloppu. Toivotaan, että EM-Historicille löytyy myös vielä sopiva paikka kesän ja Lahden kisakalenterista ja saamme arvoisen jatkon myös upealla EM-taistelulle. Viime kesänä oli kunnia saada selostaa EM-kisaa Lahdessa ja MM-kisaa Jyväskylässä ja katsotaan jos vaikka näitäkin rakkaita harrastuksia saisin tänäkin vuonna jatkaa.

Mutta tällaista siis tänään ja tulossa ja hieman muutakin motorsportin parissa. Palaan niihin joskus jos on tarpeen. Nyt ei ole.

Tänään myös mielenkiintoinen uutinen ammattiyhdistysmaailmasta. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi keräsi pisteet ilmoittaen suoraselkäisesti, että ”puoluepoliittisen ryhmätoiminnan rahallinen tukeminen SAK:laisessa Rakennusliitossa päättyy”. Harjuniemen mukaan puolueleima heikentää ay-liikkeen vetovoimaa ja ay-liikkeen kannanotot myötäilevät liiaksi vasemmiston näkemyksiä. On hienoa, että ammattiyhdistysliikekin päästetään nyt tästä ikeestä ja annetaan arvokkaan järjestön keskittyä olennaiseen puoluepolitikoinnin sijaan. On tärkeää, että ay-liike pystyy hyvään yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa ja ainoana päämääränä aina työntekijöiden paras. On ollut todellakin surullista viime vuosina seurata vierestä miten työntekijöiden rahaa on haaskattu erilaisiin vasemmistokampanjoihin ja ikäviin törkykampanjoihin. Moni ystäväni on loukkaantunut ja ollut harmissaan tästä ja omien ay-rahojen väärinkäytöstä. On ollut vaikea ymmärtää kokoomuslaisena tai keskustalaisena ay-liikkeen jäsenenä miksi omaa rahaa on syydetty jonkun muun puolueen kanssaan. Ja nyt onkin hyvä, että tähän on pikku hiljaa tulossa loppu. Itseasiassa se on varmasti toiminnan tulevaisuuden ja rahoituksen kannalta ainoa oikea ja kestävä ratkaisu. Hatunnosto siis Harjuniemelle ja Rakennusliitolle.

Itseasiassa tämä vasemmiston vaalirahasotku on vielä lähes kokonaan tutkimatta ja avaamatta. Ehkä joskus senkin saamme selville. Toki mielenkiintoista, että miksi siihen ei ole kunnolla media tarttunut? Voi kysyä miksi ei?

Mielenkiintoista on ollut myös seurata lehtien alkanutta vaalimainontaa. Meillä täällä Hämeessä mm. maakuntalehdessämme on ollut nyt päivittäin ehdokkaiden vaalimainoksia, jotka eivät uuden vaalilain kirjauksia täytä. Ei siis ole opittu näköjään kohusta mitään. Hämmentävä tilanne minusta.

Mutta keskustelu siis varmasti jatkuu. Hyvä niin. Ja vain täydellisellä avoimuudella ja vaalirahoituslain huolellisella noudattamisella voidaan tässä luottamus tälle työlle ja toiminnalle takaisin saada. Siksi toivoisin ainakin itse myös uusilta ehdokkailta lain noudattamista. No jokainen tyylillään.

….

Mutta nyt päivä päätökseen. Illalla vielä istunto Shellin ”parlamentissä” ja esillä monenlaisia kotikunnan asioita ja asioita. Huomenna sitten jatkamme Hämeenlinnassa. Kuukausimarkkinoilla mukana tiimiläisiä ja itse myös mukana klo 11-12. Tervetuloa Hämeenlinnna Kokoomuksen teltalle. Kokoomus kuuntelee.

Kommentit