Maanantai, 02.01.2012

Blogi, maanantaina 02.01.2012

Tammikuu ja toinen päivä. Elmo näkyy… Elmon nimipäivä ja jo pientä talvenkin tuntua. Ainakin hetkeksi. Tällä viikolla avataan jälleen uusia Niinistö Cafeita ympäri Suomen. Meillä avajaiset Lahdessa keskiviikkona kuukausimarkkinoilla 4.1. klo 10 alkaen ja itsekin suuntaan sinne yhdessä Ben Zyskowiczin kanssa puoliltapäivin. Nähdään siellä monien kanssa eli tervetuloa. Kahviloita aukeaa siis päivittäin ja listaa niistä löytyy www.niinisto.fi sivuilta ja jos teidän kuntaan ei vielä ole kahvilaa tulossa niin ryhdypä sinä ”kahvilanpitäjäksi” ja presidentintekijäksi ja tartu toimeen. Olen satavarma, että talkooväkeä tulee mukaan auttamaan kunhan joku laittaa kahvilan alkuun. Autan mielelläni tässäkin on Niinistö Cafe sitten tulossa ihan minnepäin Suomenmaata tahansa. Rohkeasti vaan kysymään.

Tänään suuntaan lyhyesti Helsinkiin. Hieman posteja hakemaan ja avustajanvaihtoon kun Riitta lähtee äitiyslomalle. Ja yksi kiva löytökin haettavana. Paljastan sen illalla täällä blogissani kunhan sen ensin käsiini saan.

Eduskuntapäivä takana. Kello jo 22.41 ja kotona pienen lumen keskellä. Näyttää se talvi tulevan sieltä ainakin hetkeksi. Hieman kuin tuossa tänään saamassani ensimmäisessä Ilmari Huitin taulussa. Vanha talvimaisema aitasta on vuodelta 1958. Jos joku tietää missäpäin herra silloin talvella maalasi tai jos tunnistatte aitan niin mielelläni kuulisin lisää? Nyt taulu työhuoneeni perinnekokoelmassa. Kaunis Ilmari Huitin Talvimaisema.

Eduskunnassa tänään Ben Zyskowiczin kanssa puuhailtiin tulevia presidentivaalikiertueita. Tulevana keskiviikkona kierrämme Hämettä eli ensin Lahteen ja sitten Hämeenlinnaan ja Lopen kautta Riihimäelle. Kolmessa ensimmäisessä Niinistö Cafe pysähdykset tuon oheisen ilmoituksen aikataulujen mukaan ja Riihimäellä sitten hieman muuta. Katsotaan mitä muuta Benkun kanssa vielä tässä tammikuussa keksimmekään.

Päivällä jätin myös maamme hallitukselle laajan ja tiukan esityksen Tapani ja Hannu-myrskyjen tapahtumista ja jälkihoidosta yms.

Tässä esitykseni kokonaisuudessaan:

 

***********************************************

” 

Myrskytuhojen hoidosta ja ehkäisystä

Eduskunnan puhemiehelle

Teiden varsilla ja metsissä kulkevat sähköverkot ovat osoittaneet jälleen kerran halvaantumis-riskinsä ja näyttää siltä, että ennaltaehkäisyssä ei ainakaan ole opittu oikeastaan mitään kymmenen vuoden takaisesta Janika -myrskystä saati viime vuosienkaan myrskyistä. Ratkaisu joissakin paikoissa voisi olla esimerkiksi muuntajien lähettyvillä laajempi raivaaminen eli puuttoman aukon tekeminen, mutta ei todellakaan kaikkien linjojen varrella. Tienvarrella, jossa kulkee isot sähkölinjat, aukon pitäisi olla tuplaten isompi kuin itse tie ja sellainen ei olisi käytännössä ainakaan mahdollista.

Jakeluverkkoa on Suomessa yhteensä noin 373 000 kilometriä. Valtaosa maamme maaseudun verkostosta on rakennettu 70- luvulla, osa jo 60-luvullakin, ja sähköjohdot tulevat elinkaarensa päähän kuluvan ja ensi vuosikymmenen aikana, koska niiden elinikä on noin 50 vuotta. Ilmassa kulkevaa sähköverkkoa on Suomessa noin 300 000 km ja vain pieni osa on maan alla myrskyiltä suojassa. Koko sähkönjakeluverkon kaapelointiaste Suomessa on 27 prosenttia. Kilometreissä verkosta on kaapeloitu runsaat 100 000 kilometriä. Esimerkiksi valtionyhtiö Fortumin pientaloihin menevistä sähköstä noin kolmannes on maan alla, kun taas alueiden välisestä verkosta noin kymmenen prosenttia.

Suurissa kaupungeissa maakaapelointi on lähes valmista. Pisimmällä ovat esimerkiksi Vantaa, Helsinki, Raahe, Rovaniemi, Hamina ja Kemi. Kuopiossa pientaloihin menevästä verkosta on kaapeloitu noin 65 prosenttia.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on arvioitu, että 300 000 ilmakaapelin siirto tai korvaaminen maakaapelilla nostaisi sähkölaskuamme noin 10 prosentilla. Näin ollen maakaapeliin siirtyminen vaikuttaisi sähkön hintaan siis saman verran kuin vuoden takainen eduskunnassa tekemämme sähköveron korotus.

Sisäministeriön alustavan arvion mukaan myrskyjen pelastustoiminnassa onnistuttiin hyvin. Sähkökatkot kuitenkin vaikeuttivat myös pelastusviranomaisten toimintaa. Pitkien sähkökatkojen vuoksi GSM-verkossa ja VIRVE-verkossa oli häiriöitä, jotka haittasivat joillain alueilla pelastusviranomaisen toimintaa. Lisäksi pelastusviranomaisilla oli osin vaikeuksia saada yhteyttä sähköyhtiöihin, jotta pelastustöissä tarvittavia tietoja olisi saatu viranomaisille viivytyksettä. Pelastuslaitos sai kahden myrskypäivän aikana yli 9 000 tehtävää, joista esimerkiksi Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskus vastaanotti tapaninpäivänä noin 3000, mutta pystyi vastaamaan vain noin 50 prosenttiin sisään tulevista puheluista. Hätäkeskukset ruuhkautuivat osittain lukuisista sähkönsaantia koskevista puheluista.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus näkee maassamme onnistutun Tapani- ja Hannu –myrskyjen jälkihoidossa ja sähköjen palauttamisessa koteihin ja onko hallitus valmis asettamaan ulkopuolisen, puolueettoman työryhmän selvittämään tätä myrskytuhojen jälkihoidossa onnistumista?

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta vastaavilta ongelmilta voitaisiin jatkossa välttyä ennalta?

Onko hallitus valmis asettamaan sähköyhtiöille velvoitteita maakaapelointiin siirtymisestä uusia linjoja rakennettaessa sekä vanhoja pian käyttöikänsä päähän tulevia uusittaessa?

Onko hallitus valmis mahdollistamaan sähköjen maakaapeloinnin myös teiden sisäpenkoille?

Onko hallitus valmis tiukentamaan ja korottamaan sähköyhtiöiden korvausvelvoitteita pitkittyvien sähkökatkojen osalta?

Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2011

Timo Heinonen /kok”

*************************************** 


Asia on nyt otettava siis vakavasti ja koetusta on otettava opiksi. Katsotaan mitä tämä saa aikaan ja miten homma lähtee etenemään. Olen aiheesta jo hieman alustanutkin hallituksen suuntaan ja toivotaan. Tarve ripeille toimille ja reippaillekin toimille on nimittäin ilmeinen. Pidän teidät ajantasalla.

Huomenna kotipäivää ja jos vaikka hieman pääsisi ulkoilemaankin. Myrkystuhot aikalailla korjattu siivousta ja tutkien keruuta lukuunottamatta. No siinä vielä töitä piisaa ja sitten isossa remontissakin. Mutta vedetään nyt hieman talvi-ilmaa keuhkoihin ennen.

 

Kommentit