HS-Gallup: Niinistön kannatus laski rajusti

Blogi, tiistaina 03.01.2012

Näin uutisoi Helsingin Sanomat tuoreimman gallupinsa, jossa Sauli Niinistöä äänestäisi 48 prosenttia suomalaisista. Siis edelleen Niinistön kannatus on virhemarginaalin kanssa jopa niin suurta, että hänet voidaan valita ensimmäiselläkin kierroksella suoraan maamme presidentiksi.

Fakta on, että Niinistön kannatus laski 3 prosenttiyksikköä. Itseasiassa tutkimuksen tehneen TNS Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkosen mukaan Hesarin otsikoinnista välittämättä tosiasioihin perustuen siis ”Niinistön kannatus on kantansa ilmoittaneiden keskuudessa aika stabiili”.

Siis kannattaa olla tarkkana mitä lehdet kirjoittavat ja miten.

Todellinen uutinen olisi ollutkin se, että vihreiden Pekka Haavisto on nyt kovaa vauhtia nousemassa vaalien varteenotettavimmaksi toiseksi toisenkierroksen ehdokkaaksi. Haaviston kannatus nousee ja kampanjalla on erinomaisen hyvä draivi päällä. Kakkospaikasta käydäänkin erittäin hyvää kisaa nyt kun mm. tv-keskusteluissa Haavistolle on ryhdytty antamaan hänelle kuuluvaa aikaa keinotekoisen Paavo Lipposen hypettämisen ja nostamisen sijaan. Voi olla, että hieman yrittävät ne toimittajat vaieta kuoliaiksi juttujaan viime kesältä ja syksyltä missä hehkuttelivat suurin otsikoin Niinistön ja Lipposen ”titaanien taistelua” ja vastaavaa. Ei näytä Lipposesta olevan seuraksi voittotaistoon tässä lähdössä. Haavisto on nyt kirinyt Lipposen rinnalle kakkoseksi nousu-uralla 7 prosentin kannatuksella. Väyrysen kannatus on Soinin tapaan 9 prosenttia, jos mukana on epävarmat ja äänestämättömät. Mutta oikeat luvut ovatkin tällaiset: Paavo Väyrysen kannatus on nyt 12, Timo Soinin 11, Pekka Haaviston 9 ja Paavo Lipposen 8 prosenttia. Paavo Arhinmäki saisi 5, Eva Biaudet 3 ja Sari Essayah 2 prosenttia. Kakkospaikasta tulee siis huikea kisa, jossa itse uskon Haaviston yllätykseen ja näin toisella kierroksella olisi pari Niinistö vastaan Haavisto.

Se olisikin mielenkiintoisin kaksintaistelu mitä näistä ehdokkaista saadaan. HS:n gallupin mukaan Haavisto nimittäin pärjäisi toisella kierroksella parhaiten Sauli Niinistöä vastaan. Tosin Niinistö voittaisi Haavistonkin murskaluvuin prosentein 67–19. Väyrynen saisi Niinistöä vastaan vain 17 prosenttia ja Soini 16 ja Lipponen 15 prosenttia äänistä.

Oma veikkaukseni onkin. Vaalissa tulee luonnollisesti kaksi kierrosta ja toisella kierroksella tullaan näkemään kaksintaistelu Niinistö vastaan Haavisto. Ainoa mikä voisi tämän muuttaa on Timo Soinin tahdottomuus pärjätä vaaleissa. Nyt lomailemalla ja jättämällä kenttänsä yksin Soini petaa kovaa vauhtia kakkoskierroksen paikkaa Väyryselle. Uskon, että perussuomalaisten kentällä jo kuohuu ja kovaa kun puolueen oma ehdokas ei haluakaan kiertää kenttää ja tehdä kampanjaa. Se ei voi olla vaikuttamatta äänestäjien käyttäytymiseen. Ja nyt se pelaa tilannetta Soinilta Väyryselle. Ja Väyrynenhän ei jätä tätä iskun paikkaa käyttämättä. Toisaalta itse toivoton erittäin mielelläni Väyrysen toiselle kierrokselle tervetulleeksi. Se olisi unelmapari Niinistö vastaan Väyrynen. Mutta laitan kuitenkin kahvit vetoon Haaviston puolesta. Kuitenkin.

Kello 21.29 mukava päivä takana. Myrskyasioita tuli edelleen hoideltua suuntaan jos toiseenkin. Onneksi jo nyt jälkihoitoa ja toivottavasti ei uuttakaan myräkkää nyt ihan heti tulisi. Aikamoinen koettelus oli täällä ja monessa muussakin paikassa. Ja osassa edelleen jatkuu sähköttömyys.

Päivään mahtui toki sitten sitä parastakin aikaa. Stigamäestä olikin jo vuosia ja tänään se tuli taas koettua. Se riemu oli mahtavaa.

Mutta huomenna taas täysi työpäivä ja lähdemme Ben Zyskowiczin kanssa Hämeen kiertueelle:

Ben Zyskowicz ja Timo Heinonen Hämeessä

Huomenna keskiviikkona 4.1.2012 Benin kanssa ”Sauli” Häme-kiertuetta. Ben Zyskowiczin kanssa päivällä klo 12-14 Lahden Niinistö Cafessa, sitten 15.30-16-30 Hämeenlinnan Niinistö Cafessa ja vielä illansuussa klo 17-18 Lopen Niinistö Cafessa. Tulehan sinäkin.

 

Kommentit