Maanantai, 01.12.2008

Blogi, maanantaina 01.12.2008

Aikainen herätys uuteen viikkoon. Tänään töitä siis Lopella ja Riihimäellä. Nyt aamusta ensin hieman kirjoitus ja valmistelutöitä ja hieman myös illan asiatkin vielä työllistävät. Sitten yksi kokous kunnantalolla ja iltapäivällä olen vieraana Riihimäellä Kotokartanosäätiöllä. Ja kaiken tämän päälle illan talousarviokunnanhallitus ja neuvottelut.

Mutta eilen illalla sain kaikessa rauhassa vain olla ja nauttia vapaasta illasta. TV:n ääressä se mukavasti menikin, kun koko viikkoon en oikeastaan ehtinyt edes tv:n suuntaan vilkaista. Idolsin sunnuntaifinaalit aina sellainen mukava katseltava ja erityisen iloinen oli jälleen oman suosikkini Anna Puustjärven vahvasta vedosta. Jatkopaikka ja itse uskon vakaasti, että Anna tulee kisaamaan kilpailun voitosta yhdessä Pete Parkkosen kanssa. Kumpikin jää aivan varmasti tähdeksi tähtien taivaalle. Itse komppaan Annaa ja uskon hänen voittoon.

Voittoja eilien päivä toi myös urheilussa. Voisi sanoa, että täydellinen sunnuntai. Yhdistetyssä ensin kaksoisvoitto Anssi Koivurannan ja Janne Ryynäselle. Sitten hetkeä myöhemmin kaksoisvoitto hiihdosta Aino-Kaisa Saariselle ja Virpi Kuituselle ja sitten vielä hyvää enteilevä kolmossija miestenhiihdosta Sami Jauhojärvelle. Näytti erittäinkin hyvältä ja olen varma, että talviurheilumme ja hiihtäjämme ovat tämän ansainneet kaiken ryöpytyksen jälkeen.

….

Tänään äärimmäisen mielenkiintoinen keskustelutilaisuus ja infotilaisuus Riihimäellä Kotokartanosäätiöllä. Säätiön puheenjohtaja Harri Nykänen ja säätiön johto ja hallinto esittelivät toimintaa ja isoimpana haasteena verottajan uudet ratkaisut yleishyödyllisten yhteisöjen verotuksessa. Verottaja on nyt muuttanut tulkintaansa ja moni aiemmin ilman veroa toiminut yleishyödyllinen yhdistys ja säätiö on saanut jälkiveroilmoituksia ja kymmenien ja jopa satojen tuhansien eurojen jälkiverolappuja menneiltä vuosilta. Asiaa olisi kyllä syytä vielä pohtia ja keskustella mikä merkitys tällä on pitkälle perinteikkäälle talkootyöllemme monissa eri yhdistyksissä ja säätiöissä. Lupasin asiaa hieman tai enemmänkin selvitellä.

Muutenkin Kotokartanon vierailu oli enemmän kuin antoisa. Erittäin hyvin ja kustannustehokkaasti vanhustenhoitoa ja tuettua asumista hoitava säätiö toimii ja täytyy toivoa, että toimii myös jatkossa.

Nyt kuitenkin kunnanhallitukseen tai sitä ennen vielä ryhmäkokoukseen.

….

Kello 22.46 ja hetki sitten kotiin. Kunnanhallitus päätti tänään yksimielisesti, että ensi syksynä ei Lopelta alakouluja lopeteta eikä yhdistellä. Samalla kuitenkin päätettiin, että kunnassamme on syytä tehdä huolellinen ja perusteellinen selvitys lastenhoidon, varhaiskasvatuksen ja koulun kustannuksista ja tulevaisuudesta. Minusta järkevä ratkaisu ja näin voimme edetä ja tutkia tilannetta rauhassa keskustellen ja selvitellen. Varmasti uudistuksille ja muutoksille on tarvetta, mutta ne tulee tehdä perusteellisen selvitystyön jälkeen ja aikataulullisesti järkevästi. Tästä päätöksestä huolimatta saimme budjetin tasapainoon ja loppumerkin plussaksi. Hurraamiseen ei ole varaa. Budjetti oli kovan työn takana ja monia tukia ja avustuksia jouduimme leikkaamaan ensi vuodeksi. Täytyy toivoa, että saamme talouden ja kulurakenteemme kuntoon jo ensi vaalikauden alkupuolella. Se vaatii työtä ja yhteistyötä.

Tässä hengessä olinkin tyytyväinen kun pääsimme tänään keskustan kanssa ratkaisuun kahden kärkipaikan jaosta. Olin jo itse valmis siirtymään sivuun tai ottamaan valtuuston varapuheenjohtajuuden. Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi ei aikani olisi riittänyt ja jos se meille olisi nyt tullut olisimme olleet vaikean tilanteen edessä. Kuitenkaan sota ei yhtä miestä kaipaa ja siksi olinkin itse tehnyt ratkaisuni ja olin siihen valmis. Tänään kuitenkin pääsimme ratkaisuun ja sovimme keskustan kanssa, että voin jatkaa seuraavan kaksivuotiskauden valtuustomme johdossa. Samalla keskusta ottaa suurimpana puolueena kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Samalla tulemme jälleen käynnistämään myös yhteistyön valtuustotasolla yhteisellä palaverilla ennen valtuuston kokouksia. Tästä pitkäaikaisesta perinteestä on nyt ollut neljän vuoden tauko, mutta nyt päätimme yhdistää joukkoamme näin. Tuo tulevaisuutemme vaatii tätä varmasti. No kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ratkaisu ja tällä on hyvä mennä eteenpäin. Kiitos neuvottelijoille puolin ja toisin ja halulle rakentavassa hengessä.

Huomenna eduskuntaviikko käyntiin. Valiokunnissa todella tiukka viikko ja tietenkin tuo loppuviikkokin luo aikataulutungosta. Perjantaina olen luvannut juontaa AKK-Motorsportin suuren Palkintogaalan Galax-laivalla yhdessä Tulosruudun Inka Korhosen kanssa ja sieltä pikakyydillä takaisin aamulla sitten Itsenäisyyspäivän Presidentin vastaanotto. Mutta sitä ennen jo monenlaista ohjelmassa ja työtä paljon edessä.

Kommentit