Tiistai, 02.12.2008

Blogi, tiistaina 02.12.2008

Nyt jo lakivaliokunta takana. Hieman erilaisia asioita tämä työ pitää sisällään. Toisena päivänä puhutaan isoista linjoista ja veroratkaisuista ja elvyttämisestä ja toisena esimerkiksi tänään kissan ja koiran turkkien tuonnin kriminalisoinnista. Jokainen päivä siis erilainen. Hieman tosin tässä mirri ja musti asiassa hämärtyy se onko kyse nyt sitten yleisesti lemmikkieläinten esim. turkisten tai nahkojen tai lihan käytön kieltämisestä vai puhutaanko epäinhimillisesti kasvatettujen eläinten ja niistä tehtyjen tuotteiden käytöstä. Jälkimmäisen hyväksyn ja vaadin ehdottomasti, mutta ensimmäinen ei aivan niin yksiselitteinen kun kyse jatkossa esimerkiksi kaneista jne. No tämä EU:sta tuleva säädös nyt on laikiin tuleva koskemaan koirien ja kissojen turkisten myyntiä ja välittämistä.

Tuo liikennevakuutusjärjestelmän uusiminen on aiheuttanut minulle myös kiitettävästi palautetta. Ja todellakin aiheesta. Liikennevakuutuksethan tai järjestelmää ollaan uudistamassa ja ennakkotiedot kertovat että ainakin osittain ollaan menossa varsin väärään suuntaan. Nyt onkin aika asiaan vielä vaikuttaa sillä esitys on tulossa voimaan vasta ensi kesänä. Uudistuksellahan on pitkät taustat itseasiassa jo neljän vuoden takaa. Mutta tuo haaste mikä nyt noussut esille on se, että uudistuksessa ollaan muuttamassa liikennevakutuutusta auton rekisteröintiin liittyväksi. Nykyisinhän malli on niin, että liikenteessä eli käytössä olevassa autossa pitää olla liikennevakuutus. Tämä mahdollinen esitys on nyt syytä torpata ennen kuin se tullee lopulliseen muotoonsa. Tämä uudistushan nimittäin poistaisi sen mahdollisuuden mm. harrasteautojen käyttäjiltä, että kun autoa ei käytettä läpi vuoden eli se on seisokissa vaikkapa talvikuukausina, liikennevakuutus pitää tältäkin ajalta maksaa. Tuntuu todellakin järjettömältä ja kohtuuttomalta. Olen aiheesta yhteydessä eteenpäin ja toivon, että mahdollisimman moni muukin on.

Motorsport miehenä täytyy vielä todeta se, että valmistelua sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusmarkkinayksiköstä Antero Kiviniemi totesi kuitenkin jossain lehdessä, että moottoriurheilussa sattuneet onnettomuudet rajattaisiin korvausten ulkopuolelle. Mutta siis tällaisistakin autoista pitäisi maksaa kuitenkin liikennevakuutus. Järki hoi.

On uudistuksessa tulossa myös hyvääkin. Se on toki myös todettava. Järjestelmämme vaatii yleisesti selkeyttämistä se on myös yleisesti hyväksytty tosiasia ja hyvää on sekin, että mm. maksuhäiriöiden kautta auto voitaisiin asettaa ajokieltoon ja myös rattijuopumuksiin tai humaltuneena ajmiseen on tulossa lakiin tiukennuksia. Liikennevakuutuksen turva tai mahdollisuudet saada sitä kautta korvauksia siis vaikeutuisivat. Myös omavastuukäytöntö on mahdollisesti muuttumassa mm. tiettyjen riskiryhmiin kuuluvien osalta. Mutta seurataan asian etenemistä ja ollaan aktiivisia.

Nyt kuitenkin sivistysvaliokuntaan ja sitten yksi neuvottelu vielä ennen täysistuntoa.

….

Näin saan aika hyvän jatkon tuolle aamuiselle pohdinnalleni erikokoisista asioista. Politiikan Puhemyllyssä puhuimme tänään Radio Hämeen lähetyksessä ilmastonmuutoksesta ja toimisesta sen hillitsemiseksi ja sitten täysistunnossa keskustelussa tuo kova Risikon eteenpäin puskema esitys kehitysvammaisten henkilökohtaisen avun järjestämisestä. Se on luvattu jo pitkään hoitaa, mutta lupaukset ovat jääneet lunastamatta. Nyt kuitenkin erittäin hyvin valmisteltu laki on salissa ja tulossa kohti toteutusta. Tuosta aiheesta olen kirjoittanut täälläkin useastia ja laajempi kuvaus uudistuksesta ja sen merkityksistä löytyy Kynästä-sivulta.

Eli monenlaista tähänkin päivään mahtunut. Eilinen luottamuspaikka sopumme saanut myös runsaasti kiitosta ja palautetta. Uskon, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

…..

Nyt kello 22.12 ja juuri kotiin pääministerin hallituspuolueiden vastaanotolta. Mukava tilaisuus ja on aina hienoa päästä yhdessä hallituspuolueiden muiden kansanedustajien ja ministerin kanssa hieman juttelemaan muissakin paikoissa kuin valiokunnissa ja istunnoissa. Tänäänkin monta mukavaa keskustelua ja jälleen moni paljon tutummaksi – taustoiltaan ja aiemmilta uriltaan.

Tänään samaiset hyvää yhteishenkeä puhkuvat eduskuntaryhmämme rutistivat kasaan ensi vuoden talousarvion lisäykset. Tässä jälleen yksi hyvä esimerkki siitä mitkä puolueet eduskunnassa tahtoaan saavat läpi. Eli satojen talousarvioaloitteiden sijaan tämä oikea tapa hoitaa asioita. Itse en usko, että nuo toinen toistaan populistisemmat aloitteet menevät läpi. Mutta tänään siis keskustan ja kokoomuksen sekä vihreiden että RKP:n eduskuntaryhmät laittoivat sormen jälkensä ja itseaissa oikein kunnolla ensi vuoden budjettiin.

Kaiken kaikkiaan ryhmämme lisäsivät 70 miljoonaa lähinnä erittäin vastuullisesti elvyttäviin toimiin. Rahaa laitamme lisää nyt tienpitoon, rautateille ja joukkoliikenteeseen. Kaiken kaikkiaan yli 37 miljoonaa liikenteeseen. Olen tyytyväinen. Itseasiassa juuri tällä viikolla Yrittäjien lehtihaastatteluun totesin, että liikennepuolella olisi nyt oikea paikka elvyttää. Juuri näin.

Joukkoliikenteen kehittäminen saa jälleen lisää rahaa nyt kolmisen miljoonaa ja saastumista ja rehevöitymistä ehkäiseviin vesihuolto- ja ympäristötöihin lisätään yhteensä kahdeksan miljoonaa. Järkivihreää toimintaa.

Sitten isona juttuna tietenkin huoli työllisyyden kehittymisestä. Sovimme lisäsatsauksista mm. yritysten kansainvälistymisavustuksiin, maakuntien kehittämisrahaan ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaamiseen. Ja samalla vielä erityisryhmien asuntotuotantoa tullaan vauhdittamaan vielä korottamalla avustusvaltuutta 25 miljoonaa euroa.

Pakko vielä aivan lyhyesti vaikka kello juokseekin todeta nuo sivistyspuolen isot lisäykset. Yliopistojen rahoitus vahvistamme jälleen nyt tässä paketissa kolmella miljoonalla ja yliopistokeskukset saavat 500 000 euroa ja harjoittelukoulut kaksi miljoonaa. Eli nuo huolet ja yhteydenotot on nyt hallituspuolueiden toimesta hoidettu. Voimme huokaista helpotuksesta. Osittain tähän koulupuolen paketiin voisi nostaa myös lisärahan nuorten mielenterveyspalveluihin ja lapsiperheiden kotipalvelun järjestämiseen. Tänne lisätään 3,2 miljoonaa ja hieno kunnianosoitus suureen tarpeeseen on myös 1,8 miljoonan euron lisäys sotaveteraanien ja -invalidien kuntoutukseen ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

No tässä se nyt sitten on. Oppositio vielä äänestyttää nuo sadat aloitteensa ja miljardinsa. Se on heidän oikeutensa. Saahan taas muutamat aihetta todeta, että jälleen ne hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät sitä ja tätä vastaan. Ja he unohtavat tai haluavat jättää huomioitta kokonaan nuo edellä esimerkiksi kertomani jutut. No siihen heilläkin oikeutensa.

Mutta ensi tammikuussa tulemme jatkamaan tätä työtä vielä. Valtiovarainministerimme Jyrki Katainen totesi, että jo heti vuoden alussa hallitus tulee esittämään lisää talouden elvytystoimenpiteitä. Kataisen kertoman mukaan elvytyspaketti on silloin noin 100 miljoonaa. Eli siinä ja tässä hieman vastinetta puheille ettei mitään tehtäisi.

Kommentit