Maanantai, 01.05.2006

Blogi, maanantaina 01.05.2006

Vappupäivä ja toukokuun 1. päivä. Aurinkoisena päivä valkeni Helsingissä. Tänään veljelleni Matille ja hänen avovaimolleen Mikaelalle vappupäivää viettämään.

Eilen vappuaattona kun sää suosi niin väkeä oli täällä Helsingissä aivan hirveästi liikkeellä. Ikävin uutinen eilen tuli VR:n Makasiineilta missä palokunta yritti sammuttaa syttynyttä paloa. Palokunnan kimppuun hyökkäsi kuitenkin yhtäkkiä joukko nuoria repimään letkuja. Useita poliiseja loukkaantui uutisten mukaan lievästi nuorisojoukon rähinöinnissä. Poliisin mukaan rähinöinti sai alkunsa illalla, kun joukko nuoria sytytti tulipaloja makasiinien pihalla.

Kaunis sää houkutteli monin paikoin juhlijoita liikkeelle tavallista vappua enemmän. Juhlinta oli poliisin mukaan tavanomaisen riehakasta ja hätäkeskuksia työllistivät etenkin humalaisten häiriköinti, pahoinpitelyt, rattijuopot ja kotihälytykset.

No onneksi meidän ei tarvinnut tällaisia tapahtumia nähdä vaan Espalla ja keskustassa missä kävelimme oli väkeä kyllä paljon liikkeellä, mutta tunnelma juhlivan keväinen. Emme nähneet mitään hämminkiä. Kiva niin.

Tänään aamulla sain vielä viestin Naistenklinikalta, että pikkuserkkuni Tanjan perhe oli saanut toisen lapsen 29.4. klo 22.04. Aurinkoa ja onnea koko Salmen perheelle. Tulemme moikkaamaan.

Nyt veljelleni Vapunpäivää viettämään ja sitten illalla mökille hieman pihahommiin. Aurinkoa kaikille.

Eirassa veljelläni vietimme muutaman tunnin kevätsäässä. Heidän ystäviä ja tuttuja oli paikalla vajaa parisenkymmentä ja keskellä kauneinta Helsinkiä pidimme puutarhajuhlia. Upea ihastuttava pieni 1900-luvun alun kerrostalo ja oma rauhaisa piha ja mukavat naapurit. Talo muuten sama, missä vielä hetki sitten naapurissa asui muuan Ville Valo. Valoa ei enää ole näkynyt ja lehdet kertovat, että asunto myynnissä ja mies muuttaa vanhaan viljasiiloon.

No sitten iltapäivällä ajoin kotiin ja poikkesimme Sadun vanhemmilla, jotka olivat pihatöissä. Nyt jo kotona ja vielä illalla hetkeksi Pekkalan mökille pihatöihin ja sitten huomisen päivän asioiden taustoittamiseen.

Hieno ja aurinkoinen Vappu ollut ja pian jo takana. Palataan illalla vielä hetkeksi vappupuheiden sisältöihin. Mielenkiintoisia aiheita esille noussut.

Vappupäivän päätteeksi siis kävin vielä mökillä hieman pihatöissä. Kastelin istuttamani omenapuun, sireenit ja hieman vielä leikkasin viimeisiä havuja – aivan siis viime hetkillä.

Mökin jälkeen tapasin hyvän ystäväni Markon (Tarkkala). Make oli viikonloppuna ajamassa Saksassa GNCC-tyyppisen enduron kestävyyskilpailun ja tuloksena makea voitto. Aivan kauhean näköiset oli miehen kädet jälleen. Kolmen neljän sentin rakkoja kämmenet ja sormet täynnä ja niitä sitten veripahkuista oli puhkottu. Ja kipeät ovat – voin kertoa. Eniten Makea harmitti se, että kädet menivät niin huonoon kuntoon ja aikaa niiden parantumiseen vain vajaa viikko, kun jo tulevana viikonloppuna MM-sarja jatkuu Portugalissa ja sitten viikkoa myöhemmin Espanjassa. Kävin Maken kanssa kahvilla ja sitten miehen uuden talon rakennustyömaalla. Suunnittelimme hieman terasseja ja pihan istutuksia. Upea talo tulossa.

Niin tänään siis hieman kävin läpi vielä huomisen päivän ohjelmaa. Huomenna menemme pienemmällä ryhmällä tutustumaan muutamiin maakohteisiin Lopella ja sitten illalla valtuustonkokous, minkä alussa Terveyskeskus kuntayhtymän johtoa kertomassa viime vuoden tilinpäätöksestään, mutta ennen kaikkea vastaamassa ainakin yhteen kysymykseen: Mitä kuntayhtymä aikoo tehdä Lopen lääkäritilanteen ratkaisemiseksi? Siihen odotamme huomenna vastausta ja lähiaikoina tekojakin. Se on kuitenkin niin, että kuntamme on mukana kuntayhtymässä sen takia, että ostamme heiltä nämä palvelut. Heidän tehtävä on siis asia ratkaista ja nyt on aika tehdä jotain. Tulkaapa hyvät kuntalaiset paikalle seuraamaan ja kuulemaan kello 17.00 alkaen. Valtuusto alkaa sitten tuntia myöhemmin ja sinnekin kaikki olette enemmän kuin lämpimästi tervetulleita. Kahvitkin tarjoamme.

Niin sitten näistä vappupuheista. Luin tuossa kaiken mahdollisen mitä netistä ja uutisista löysin. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen oli jälleen terävin. Jyrki hämmästeli puheessaan aiheellisesti SDP:n hyökkäyksiä Kokoomusta kohtaan. Ja ihmetteli demarien loanheittokampanjaan tekaistuin väittein.

Jyrki heittikin kysymyksen ovatko SDP ja Keskusta jo sopineet hallitusyhteistyön jatkosta kun ei yhteistyösuhteille Kokoomuksen suuntaan ole tarvetta? Kotisuunnassaan Siilinjärvellä ja Kuopiossa puhunut Katainen oli todennut, että presidentinvaalien aikaan harrastettu on hyökkäilytyyli on jatkunut myös vaalien jälkeen.

Jyrki totesi mm. ” Viime perjantaina SDP:n puoluesihteeri väitti, että kokoomus ajaa tasaveroa, nopeaa Nato-jäsenyyttä, ja että emme kerro näkemyksiämme hyvinvointipalveluista avoimesti.
– Ihmettelen suuresti mitä tämä käsittämätön ja toistuva hyökkäily tekaistuilla väitteillä oikein on?”

On hyvä minusta, että tämä loanheittokampanja otettiin nyt näin näkyvästi esille. Uskoisin itse, että on kai vain ajankysymys koska SAK liittyy demarien karkeloihin. Niin kuin tuon piirikokouksemme jälkeen Häkämiehen Jyrin sanoja tänne blogiin kirjoitin. Vedonlyönti on käynnissä. 🙂

Ja kuin vastineena Kataiselle Heinäluoma jatkoi samaa linjaa vappunakin. Demarien puheenjohtaja, valtiovarainministeri Heinäluoma palasi vappupuheessaan Helsingissä presidentinvaalien porvariyhteistyöhön ja jatkoi pelottelua. Heinäluoman kanssa samoilla porvariyhteistyön teemoilla mesosi Lapualla ja Kokkolassa demarien varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Taitaa siis aikalailla jo puntti väpättää demarien suunnassa, kun gallupluvut näyttää meille ja keskustalle vankkaa tulosta.

Kun demarit keskittyivät tällaiseen oli kokoomuslaiset liikkeellä asialinjalla. Kotkassa puhunut eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Jyri Häkämies esitti kansallista teollisuuspoliittista ohjelmaa, joka tähtää alan työpaikkojen turvaamiseen Suomessa. Loistava avaus. Häkämiehen mukaan ohjelman toteuttaminen edellyttää niin elinkeinoelämän kuin ammattiyhdistysliikkeenkin tukea. Katsotaan voiko sitä saada kun avaus tulee kokoomuksen suunnasta?

Vassareiden kansanedustaja Outi Ojala pysyi myös asiassa ja vaati Vanhasen hallitukselta köyhyyspakettia vielä tämän kevään aikana.

No jos sen verran vielä palaa demareihin niin puukkoa sai myös hallituskumppani keskustakin jälleen tälläkin viikolla. Näihin asiallisesti vastasi keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mari Kiviniemi, joka tyrmäsi opetusministeri Antti Kalliomäen vappupuheessaan esittämän arvostelun Keskustan asennoitumisesta hallitusyhteistyöhön.
Kiviniemi totesi aika hyvin: ”- Sdp:n tässä on syytä katsoa peiliin. Demareiden toimintatavat hallituksessa viimeisen vuoden aikana ovat herättäneet Keskustassa epäilyjä paluusta vastenmieliseen politiikan tekotapaan. Sdp on pelkästä vastustamisen ilosta vastustanut Keskustalle tärkeitä asioita. Keskustalla on hallitusyhteistyön suhteen puhtaat paperit.”

Ja kuin sinetiksi myös Vanhanen pysyi asialinjalla. Vanhanen valitteli vappupuheessaan sitä, että julkisessa keskustelussa palvelut ja verokevennykset asetetaan usein vastakkain. Tämä vastakkainasettelu on hänen mielestään epä-älyllistä, eikä pidä paikkaansa. Hän on valmis jatkamaan ”oikein kohdennettua veronkevennyslinjaa” myös ensi vaalikaudella.

Ja myös Keskustanaisten puheenjohtajan, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki pysyi asiassa ja totesi osuvasti, että henkilöstöpolitiikan on oltava kunta- ja palvelurakenneuudistuksen keskiössä.

Niinpä niin…. mitäs tästä opimme? Kenellä on sormi paniikkinappulalla?

No kaikesta huolimatta – oikein hyvää alkanutta viikkoa. 🙂

Kommentit