Maalaisjärjen ilmastopolitiikkaa – Talojen energiaremonttien kotitalousvähennys kolminkertaiseksi

Blogi, torstaina 28.03.2019

Monimutkaisiin asioihin yritetään nykypolitiikassa antaa yksinkertaisia vastauksia. Se ei vain yleensä toimi.

Tuulivoima ei energiatuotantoamme ratkaise eikä SDP lihavero ja maitovero ilmastonmuutosta.

Tarvitaan oikeasti vaikuttavia tekoja ja nimenomaan kieltojen sijaan ratkaisuja kannustimien kautta. On isoja ja on pieniä tekoja ja ratkaisuja ja molempia tarvitsemme.

Esitin viime viikonloppuna isona asiana omakotitalojen energiaremonttien kotitalousvähennysten kolminkertaistamista. Halusin näin kannustaa talojen omistajia siirtymään öljylämmityksestä esimerkiksi maalämpöön ja ilmalämpöpumppuihin. Tämä olisi ja on konkreettinen ja vaikuttava ilmastoteko, sillä asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä noin kolmanneksen. Millä koti lämpiää ja millainen on asunnon sisälämpötila, vaikuttaa siis merkittävästi kotitalouden hiilijalanjälkeen.

Meillä Suomessa rakennusten lämmitykseen kuluu kaikesta käytetystä energiasta 27 prosenttia. Asuinrakennusten osuus energian loppukulutuksesta on 20 prosenttia.

Ruotsissa asuintalojen öljylämmityksestä on luovuttu käytännössä kokonaan. Tilalle on tullut pääasiassa uusiutuvaa maalämpöä, kun jo yli 300 000 öljykattilaa korvattu maalämmöllä. Meillä Suomessa on edelleen noin 190 000 öljylämmitteistä omakotitaloa ja 100 000 sähkölämmitteistä taloa, joissa lämpö jaetaan vesikierrolla. Nämä käyttävät yhteensä noin 460 miljoonaa litraa lämmitysöljyä ja 2,6 TWh lämmityssähköä. Jos kaikki nämä saataisiin maanlämpöön, niin sähkönkulutus pysyisi suunnilleen samana, mutta öljynkäyttö saataisiin loppumaan.

Lisäksi maassamme on noin 800 000 suoralla sähkölämmityksellä lämpiävää pientaloa. Näiden kohdalla on oleellista millä se sähkö tuotetaan. Nykyinen Suomen sähköntuotantomix ei ole kovinkaan ympäristöystävällinen ja siksi tarvitaan lisää päästötöntä energiaa. Energiaremontit ovat ilmastoteko ja mahdollista tehdä monissa tapauksissa varsin helposti.

Korottaisin siis kotitalousvähennyksen maksimin nykyisestä 2500 eurosta 7500 euroon, kun taloon tehtäisiin energiaremontti missä mm. öljylämmityksestä siirryttäisiin uusiutuviin energiamuotoihin. Tämä korotettu työnmäärän kotitalousvähennyksen summa mahdollistaisi samalla esimerkiksi ikkunaremontin. Tämä siis kannustaisi tekemään isomman energiaremontin kerralla ja samalla myös vaikuttavamman muutoksen.

Olen peräänkuuluttanut aiemminkin tällaista maalaisjärjen ilmastopolitiikkaa ja esittänyt  mm. autokannan uudistamisen vauhdittamista autoverosta luopumalla sekä perinteisen dieselin korvaamista suomalaisella jätteistä tehtävällä biodieselillä. Nesteen 100% jätteistä tehty MyDiesel pudottaa tavallisen diesel-auton hiilidioksidipäästöjä 90% eli emme tarvitse kieltoja vaan veroremontin missä tällaiset biodieselit ovat mustaa dieseliä halvempaa.

Lopen Nesteen Matti Laanola tänään 70 vuotta! Onnea Matti ja Lopen Neste! Paikalla myös Nesteen Aluepäällikkö Olli-Pekka Tuhkanen.

Lopen Nesteen Matti Laanola tänään 70 vuotta! Onnea Matti ja Lopen Neste! Paikalla myös Nesteen Aluepäällikkö Olli-Pekka Tuhkanen.

Kello 16.50 ja Riihimäen Vaalikahvilalta tänään ensin Hämeenlinnaan ja siellä vielä piipahdin ennen kotiinlähtöä Hämeenlinnan vaalikahvilalla. Helenan porukka siellä tänään. Olipa mukava hetki jutella ja mentiinhän me myös politiikkaankin. Keskusteluja pääradasta ja hankeyhtiöiden nykytilasta. Myös Hämeen Sanomat tänään haastatteli aiheesta ja tärkeää, että asiaa nyt pidetään esillä. Hankeyhtiöt tarvitaan ensi vaalikaudellakin jos ja kun ratojen isoja hankkeita haluamme eteenpäin viedä. SDP:n linja sen sijaan tuntuu olevan kovin sekava sillä Rinteen puheet tuntuvat vaihtuvan ja muuttuvan nyt koko ajan sen mukaan missä ja minne hän puhuu.

No Rinteen ratahankepuheet ovat siis kovin sekavia, mutta veroja hän kyllä osaa keksiä. Tänään aiemmin puhutut lihavero ja maitovero saivat Ilta-Sanomien uutisessa rinnalleen vielä sokeriveron, suolaveron ja rasvaveron. Enään ei näytä puuttuvan kuin se kuuluisa veron vero.

Nyt takaisin Riihimäellä ja hetki vielä Riihimäen Kokoomuskahvilalla. Täällä tuntuu väkeä riittävän. Hyvärisen Elisa tekee kahvilalla supertyötä ja olen varma, että tämä myös sataa seuraavissa kuntavaaleissa Kokoomuksen pussiin täällä Riihimäellä. Monta hyvää keskustelua ja terveisiä tullut myös paikallisistakin aiheista. Hetken päästä Riihimäen Kokoomuksen kevätkokoukseen ja huomenna sitten Ben vieraakseni Hämettä kiertämään.

Kello 20.56 ja kotona. Mukava ilta Riihimäen Kokoomuksen kevätkokouksessa. Se sellainen mun toinen kotiyhdistys ja tärkeä tukija. Mukavat keskustelut tänäänkin ja monet tsempit ja halaukset ja kättenpuristukset. Yhdessä teemme parhaan tuloksen!

 

 

Kommentit