Maakuntavaali-into oli nousta laukalle – Onneksi huomio saatiin palautettua lääkäriin pääsyyn

Blogi, torstaina 06.07.2017

Julkisuudessa on monet olleet helpottuneita, että maakuntahallintoon otettiin nyt reilu jatkoaika. Maakuntavaalikiima olikin ajamassa koko suuren uudistuksen umpikujaan kun kaikki todella tärkeä oli jäämässä keskeneräiseksi eli lääkäriin pääsemisen helpottaminen ja varmistaminen.

Täytyy antaa kiitosta heille jotka tässä antoivat periksi ja uusia vaaleja ja hallintoa suostuttiin lykkäämään ja siirtämään katse ja huomio jälleen uudistuksen olennaisimpaan eli palveluihin ja asiakkaisiin.

Ben Zyskowicz totesikin Ilta-Sanomissa, että  ”Keskusta piti tähän saakka hyvin tärkeänä, että maakuntavaalit pidettäisiin tammikuussa 2018. Se on ollut keskeinen kohta aikataulutuksessa.”

Aikataulusta Zyskowicz totesi myös sen olleen tämän takia jopa ”hutilointia”. Mutta hyvä että siihen taivuttiin että korjaukset tehdään huolella ja ajan kanssa. Maakuntahallinnon kanssa ei kannata lähteä nyt laukalle. Tärkeintä saada lääkäripalvelut toimimaan koko maassa.

En osaa sanoa mikä käänsi osan mielen. Ehkä se, että korjaukset ovat lopulta kuitenkin niin mittavia, että niitä ei pystynyt edes pakolla puristamaan tuollaisessa aikataulussa. Ja myös se, että perustuslakivaliokunta otti kantaa myös siihen, että uudistusta pitää viedä eteenpäin kokonaisuutena eikä epämääräisinä palasina ilman tietoa mikä olisi lopullinen suuri kokonaisuus.

Tärkeää on nyt edetä sote ja valinnanvapaus edellä ja maakuntahallinnon oltava vain tätä tukeva osa niin kuin hallinnon yleensäkin. Ilman sotea ja valinnanvapautta ei kannata edetä. Lisää hallintoa ei pidä siis tehdä vain hallinnon takia vaan pitää edetä palvelut edellä. Nyt meillä on tilanne missä lääkäriin jonotetaan jopa neljä viikkoa ja vain rahalla pääsee jonon kärkeen yksityiselle lääkärille. Eli työttömät, pienituloiset ja monet lapsiperheet ovat jonoissa ja työterveyshuollon  piirissä olevat ja ne joilla on varaa maksaa pääsevät lääkäriin jonottamatta. Tilanne on palveluiden saatavuuden näkökulmasta minusta jopa perustuslain hengen vastainen. Ja onhan meillä eri puolilla maatakin hyvin erilainen tilanne palveluiden saatavuuden suhteen ja tuoreiden perustuslakivaliokunnan tulkintojen mukaan näitäkin pitäisi nyt tarkastella kriittisesti.

Mitä sitten vaaleihin tulee. Niitä tarvitaan vasta sitten kun valmista kaiken muun kanssa eli siitä mihin uusia päättäjiä tarvitaan. Ja maakuntahallinto kannattaa vaalien kautta luoda vasta jos maakuntapäättäjille on tulossa oikeasti merkittävää päätettävääkin.

Itse kannatan myös sitä että vaaleja pyrittäisiin yhdistämään ja saamaan näin ihmisten kiinnostus vaaleihin kasvamaan. Siksi irtonaiset maakuntavaalit eivät minusta ole paras vaihtoehto ja se myös maksaa paljon. Mutta tämä nyt kompromissi missä aikataulussa toivottavasti pysytään hyvällä valmistelulla. Jatkossa minusta kannattaisi yhdistää niin eduskunta-, maakunta- kuin kuntavaalitkin yhteen.

Mutta nyt siis järki ja kärki voitti eli edetään palvelut edellä maakuntahallinnon ja himmeleiden sijaan. Onneksi nykyhallituksella on vielä puolet aikaa jäljellä eli hyvät mahdollisuudet onnistua siinä missä monet muut hallitukset ja työryhmät ovat epäonnistuneet. Nyt olisi tärkeä onnistua ja siksi kaikki tuki sote-lakien huolelliselle korjaamiselle ja valmistelulle.

….

Tänään vapaapäivä. Mikä ihana tekosyy vain olla ja olla. Illalla sitten Lopen Kesätorille. Joka torstai Lopen torilla on tapahtumaa ja ohjelmaa Tiina Seppälän johdolla ja totta kai nyt jo myös uuden satokauden Lopen perunaa, mansikkaa ja paljon muutakin. Kannattaa ajella vaikka kauempaakin! Loppi on rautaa 🙂

….

Kwllo 21.30 ja mukava lomapäivä päätökseen. Illalla Kesätorilla ja Santa Pirjon iltahartaudessa ja päivällä Riihimäen Tornissa kesäjuomilla. Mitäs muuta kesäpäivä tarvitsisikaan. Ja samalla myös välipäivä ennen huomista thDERBYä. Katsotaan mikä isku huomenna kisassa.

Lopen torstain Kesätori-illassa jälleen kiva tunnelma ja mukavasti ihmisiäkin vaikka sää ei ihan perusloppilainen ollutkaan. Kesää kuitenkin.

Kaunis hetki Lopen Vanhassa kirkossa Santa Pirjossa. Kannattaa kesätorstaisin illalla mennä ja rauhoittua Suomen vanhimmassa käytössä olevassa puukirkossa. Hiljaisuus ja rauha.

Kommentit