EU ei estä ”kevytautoja”, joilla voi ajaa vain 60km

Blogi, perjantaina 07.07.2017

Asia siis etenee. Keväällä eduskunnassa nostin nämä ns. Kevytautot uudelleen keskusteluun Sastamalan järkyttävän mopoautoturman jälkeen ja nyt Europarlamentaarikko Merja Kyllösen kirjalliseen kysymykseen EU:ssa vastannut sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska on näyttänyt vihreää valoa asialle eli, että voisimme rakentaa Suomeen oman mallin missä jo 16-vuotias voisi ajaa oikealla autolla, joka on rajoitettu kulkemaan enintään 60km tunnissa. Tällainen auto olisi siis huomattavasti turvallisempi kuin mopoautot ja toki myös muutenkin hankintoina perheille järkevämpiä. Näitä ”Kevytautoja” saisi siis ajaa uudella B1-ajokortilla. Se oikeuttaisi 16-vuotiaan nuoren ajamaan nelipyöräistä L7e-luokan ajoneuvoa eli esittämääni uutta ajoneuvoluokkaa, mitä ei siis vielä käytössä ole.

Aiemmin vielä keväällä esitykseeni vastattiin kuten ennenkin, että ”EU ei salli mopoautojen korvaamista nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla”. Nyt siis EU:n seläntaakse ei tarvitse eikä voi enää mennä vaan meidän Liikenneministeriö voi asiassa hyvin edetä. Toivottavasti uudistus saadaan voimaan tämän tai ensi vuoden aikana viimeistään.

Komissaari Bienkowska toteaa vastauksessaan, että EU:n jäsenvaltiot voivat rajoittaa autojen nopeutta ja tällaiset nopeudelta rajoitetut ajoneuvot hyväksytään sitten jokaisen maan kansallisten sääntöjen mukaisesti. Hyväksyminen ja täytäntöönpano kuuluvat siis jäsenvaltioiden vastuulle eivät siis EU:lle. Tämä on se keskeinen uusi linjaus mikä tarvittiin LVM:lle ja myös Trafille, jotta asiassa voidaan edetä.

Idea jota siis itsekin esitin ja minkä nyt EU:kin sallii olisi se, että mopoautot (L7E-luokka) voisi korvata ns. rajoitetulla henkilöautoluokalla eli L7E-kevytautolla. Auto olisi siis oikea auto missä olisi oikean auton turvavarusteet ja vain nopeus olisi rajattu 16-18-vuotiailla 60km/H. Rajoitin maksaisi reilusti alle 1000 euroa ja olisi sitten poistettavissa, kun autoa ei enää tarvittaisi ns. mopoauton korvaajana. Autot nuori saisi B-ajokortin saatuaan siis oikean auton tai sitten perhe esimerkiksi ns. kakkosauton.

Hienoa, että hommaan saatii nyt vauhtia ja EU-kortti pelattua pois kädestä. Uskon, että liikenneministeri Anne Berner tarttuu tähän välittömästi.

Tänään on 15. thDERBY:n aika eli illalla nostellaan kisaradalla laukkoja ja vietetään kaunista kesäiltaa Vaahteramäen Ratsutallilla. Yksi kesän odotetuimpia viikonloppuja ja parasta seuraa hirnuvien kavereiden kanssa.

Kello 21.45 ja derbyn voittoon Saija Grönholm ja Alviira. Hieno kisailta ja huomenna sitten selviää oma menestys ja sijoitus. Hauskaa oli ja lisää tunnelmia huomenna ja myös Facebookin puolella.

Tagit: mauto, mopoauto,

Kommentit