Maakunnille mahdollisuus etunojaan startata Sotessa – Hämeen kannattaisi olla tässä joukossa

Blogi, perjantaina 07.04.2017

Käsittelimme tällä viikolla eduskunnassa virhevasemmiston esittämää välikysymystä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta. Aiheesta muutaman kerran olen tällä viikolla jo aiemmin täällä kirjoittanut, mutta ajattelin vielä hieman kirjoittaa lisääkin. Välikysymyskeskustelua ehkä suurin viesti julkisuuteen oli se, että Soten valinnanvapautta ajavat erityisen vahvasti juuri keskusta puheenjohtajansa, pääministeri Juha Sipilän johdolla ja myös Perussuomalaiset. Julkisuudessahan on median ja hieman muidenkin toimesta haluttu antaa sellaista kuvaa, että kukaan muu ei Soten valinnanvapautta ajaisi ja haluaisi kuin me, mutta tämä viikko nosti vahvasti esille sen, että tällä uudistuksella ja erityisesti valinnanvapaudella on vahva tuki keskustassa ja perussuomalaisissakin. Itse en tästä yllättynyt sillä valinnanvapauttahan toivovat valtaosa kansastakin ja myös kokemukset valinnavapaudesta ovat olleet mm. Ruotsista myönteisiä. Ihmiset ovat päässeet siellä jonoista pois ja lääkäriin ja hoitoketjut on saanut  sujuviksi ja toimiviksi ja ennen muuta oikea-aikaisiksi. Suomessahan näin ei nyt ole.

Oppositiopuolueilla ei ollut välikysymyskeskustelussa esittää mitään uutta panosta uudistuksen eteenpäin viemiseksi – he vain listasivat viisi sivua ongelmia ilman yhtään ratkaisua. Hallitus on kuitenkin sitoutunut viemään jo teini-ikää lähestyvän sote-uudistuksen maaliin ja edistää sitä määrätietoisesti. Ratkaisussa ollaan nyt pidemmällä kuin koskaan ennen.

Meille on tärkeintä uudistuksessa, että ihmiset saavat parempia palveluita, jonot lyhenevät ja sosiaali- ja terveyspalvelumme rakennetaan kestävämmälle perustalle. Tällä hetkellä hoitoon ei pääse kohtuullisessa ajassa kuin rahalla, joka tarkoittaa, että palvelut eivät ole yhdenvertaisia. Oikea-aikainen hoito sekä säästää ihmistä että yhteiskunnan varoja. Pohjoismaiset esimerkit osoittavat, että kun raha seuraa ihmistä, ihmiset saavat parempaa hoitoa ja jonot lyhenevät.

Lopullisen lain hiominen on vielä kesken ja Kokoomus edellyttää huolellista valmistelua parhaan mahdollisen lain saamiseksi. Välikysymyskeskustelussa hallitus täsmensi kuitenkin, että lausuntopalautteen mukaisesti valinnanvapauden välineiden voimaantuloa vaiheistetaan, jotta voidaan huomioida paremmin erilaiset maakunnat. Valinnanvapaus mm. henkilökohtaisen budjetin ja asiakassetelin muodossa tulee voimaan 2019 vuoden alusta. Hallitus mahdollistaa ja kannustaa maakuntia yhdessä kuntien kanssa kuitenkin sote-keskusten pilotointiin jo 2018, eli ensi vuonna.

Maakunnissa valmistelun tilanne on hyvin erilainen. Toiset ovat paremmassa vauhdissa ottamassa uudistusta vastaan. Pilotointi mahdollistaa valmistelussa pidemmällä oleville maakunnille rakentaa valinnanvapaudesta sopiva malli jo etukenossa. Toisaalta niille maakunnille, joilla esimerkiksi tietojärjestelmät tuottava haasteita, annetaan mahdollisuus, että yksi valinnanvapauden työkalu eli sote-keskus tulee voimaan viimeistään 1.7.2019.

Pilotointiin kannusteeksi valtio tarjoaa sekä tuntuvaa rahoitusta että joustavuutta aikatauluun. Valinnanvapauskokeilut ovat olleet useissa kunnissa menestyksekkäitä niin asiakkaiden kuin palvelujärjestelmän kehittämisen näkökulmasta. Näillä kokeiluilla ja piloteilla meillä on hieno mahdollisuus parantaa uudistuksen sisäänajoa ja saada arvokasta tietoa valinnanvapauden toimivuudesta. Kunnilla ja kuntayhtymillä on hyviä toimintamalleja, joita on hiottu vuosikymmeniä. Porrastetun uudistamisen avulla meillä on parhaat mahdollisuudet myös hyödyntää kuntien osaaminen. Toivottavasti meillä Hämeessäkin tartutaan tähän mahdollisuuteen. Kannustinraha antaisi hyvän mahdollisuuden kehittää myös maaseudun palveluita ja tehdä OmaHämeestäkin nykyaikainen ja vahvasti tulevaisuuteen katsova kokonaisuus.

Lopen Kuntavaalikahvilan Tiina Seppälän Lähiruokakahvit ja paljon Hyvää Lopelta -herkkuja ja mukavaa seuraa.

Eduskunnassa tänään jatkoimme puolustusselonteon käsittelyä ja illalla sitten Lopella Kuntavaalikahvilalla Tiina Seppälä tarjoaa Lähiruokakahvit ja lupasin vielä hieman myöhemmin illalla mennä vauhdittamaan mahtavan avustajani Derya Özgunin kuntavaalikampanjan loppukiriä Riihimäelle. Bodrum Kebabissa vietetään tänään Deryan Kebab-iltaa ja tarjolla ainakin 50 ensimmäiselle ilmaista kebabia. Kannattaa siis tulla mukaan!

Kello 21.01 ja juuri Riihimäeltä kotiin. Derya teki nyt jonkinlaista riihimäkeläistä historiaa. Sai nuoria liikkeelle lähes 50 vaalitilaisuuteen! Upea ilta ja mukavia keskusteluja. Hienoa Derya, Lilli ja Riihimäen Kokoomusnuoret! Teette superhienoa työtä ja uskon ja luotan, että Derya tulee tekemään huikean hyvän tuloksen Riihimäen kuntavaaleissa sunnuntaina. Suosittelen lämpimästi.

Derya 144 Özgün sai liikkeelle nuoret ennennäkemättömällä tavalla Riihimäellä! Toivottavasti hieno ilta enteilee myös kovaa tulosta sunnuntaina!

Ennen Riihimäen tilaisuutta olin Lopen Kuntavaalikahvilalla ja siellä oli tänään Tiina Seppälän Lähiruokakahvit. Tintti oli leiponut pöydän täyteen herkkuja ja väkeä kivasti kahvilla. Kahvilamme on jo nyt lunastanut upealla tavalla paikkansa ja tällaista kaikkien yhteistä olohuonetta Loppi ehkä kaipaisi vaalien välilläkin. Kiitos Tiina kivasta illansuusta ja olen myös varma että sinä tulet olemaan yksi kotikuntamme ääniharavista näissä vaaleissa. Tiina hyvä työ ja ahkera tekeminen toivottavasti siis palkitaan. Yksi parhaista!

Huomenna sitten Lopen Vaalilauantai -tapahtuma ja tarjolla mm. kuhakeittoa, täytekakkua, heppa-ajelua ja linnunpönttötalkoita. Ja Janne Tulkki esiintyy noin kello 15! Tervetuloa mukaan!

 

Kommentit