Lopen Kokoomukselle jytky Nuorisovaaleissa – Minä taidan olla jo liian vanha :)

Blogi, torstaina 06.04.2017

Ykkösenä Lopen Kunnanvaltuustoon nuoret olisivat valinneet Aleksi Rautiaisen. Eikä ole muuten lainkaan huonosti valittu. Lopen UA:n aktiiveja, Launosten Koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja, kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen ja vahva koulu-, varhaiskasvatus-, liikunta-, kulttuuri- ja harrastusasioiden puolustaja! ALEKSI RAUTIAINEN 35!

Kotikuntani Lopen Lukion ja Yläkoulun nuorisovaaleissa eli ns. kuntavaalien varjovaaleissa Lopen Kokoomus keräsi puolet annetuista äänistä. Kokoomuksen kannatus nuorten keskuudessa nousi neljän vuoden takaisesta ja nyt loppilaisnuorista puolet äänestivät kokoomusta. Nuoret äänestivätkin Lopen valtuustoon peräti 14 kokoomuslaista kärjessä kouluasioissa näkyvästi esillä ollut Aleksi Rautiainen ja Jouni Weckman sekä Timo Ahonen. Itse en muuten saanut nuorilta äänen ääntä. Hmmmm. Taidan olla siis liian vanha jo.

Mutta siitä huolimatta ja tästä tuloksestakin huolimatta kannatan itse kuntavaaleissakin äänestysiän laskemista 16 vuoteen. Esimerkiksi nämä nyt Nuorisovaaleissa äänestäneet 16-17-vuotiaat nuoret ovat seuraavien kuntavaalien aikaan jo 20-21-vuotiaita ja valtaosa asuu opintojen takia jossain aivan toisessa paikassa kuin lapsuuden ja nuoruutensa kotikunnassa. Siellä ei välttämättä ole sitä tuttua ehdokasta joka saisi nuoren äänestämään ensimmäistä kertaa ja ei ehkä tuntumaa edes kaupunkiin oppilaitoksen tai yliopistokompleksin ulkopuolella. Mutta heillä olisi varmasti sanansa sanottavana omassa lapsuuden ja nuoruuden kotikunnassa mm. siitä mitä mieltä ovat olleet peruskoulusta, lukiosta, ammattikoulusta, kirjastosta ja liikuntapaikoista ja vaikkapa nuorisotiloista. Siksi itse antaisin nuorillekin mahdollisuuden kertoa ja sanoa oman mielipiteensä kuntavaaleissa jo 16 vuotta täyttäneinä. Ja olen ollut tätä mieltä siis jo ennen näitä nuorisovaalien tuloksia ja myös silloin kun vielä itsekin nuorilta sain ääniä :).

Kannattaa myös katsoa mitä seurakunnissa on tapahtunut kun siellä 16 vuotiaat ovat saaneet äänestää. Ei ole tapahtunut mitään järkyttävää sekasortoa tai nuorten vallankumoista. Ja minusta ihan hyvä jos äänestämään lähtevät nuoret saisivat myös vanhemmat ja ikäihmisetkin innostumaan äänestämisestä. Minusta se olisi winwin-juttu kun mahdollisimman moni kävisi kertomassa mielipiteensä kaikissa mahdollisissa kuntavaaleissa.

Niin siis jos Lopen nuoret saisivat valita Lopen valtuuston olisi siellä 14 kokoomuslaisen lisäksi  yhdeksän keskustalaista, kolme demaria ja yksi vihreä. Kokoomuksen kannatus oli siis 50% ja keskusta sai 31% annetuista äänistä ja SDP 11%, Vihreät 6% ja Vasemmistoliitto 3%. Nuorisovaaleissa saivat äänestää yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset sekä lukiolaisista he jotka eivät vielä pääse äänestämään varsinaisissa kuntavaaleissa.

Ensi sunnuntaina sitten on varsinainen vaalipäivä. Mielenkiintoista nähdä mitä mieltä täysi-ikäiset loppilaiset ovat. Tokkopa ihan tällaisia lukuja tulee, mutta toivottavasti saadaan kaikki uurnille kertomaan mielipide siitä mihin suuntaan Loppea halutaan viedä.

Vaalit kun nyt ovat niin iholla niin ajattelin pari muutakin asiaa nostaa täällä esille. Kerron, että olen muuttanut kantani eli en toistaiseksi kannata nettiäänestyksen tai sähköisen äänestyksen käyttöönottoa Suomessa. Olen saanut nyt työni puolesta olla mukana sellaisissa kuulemisissa mm. kyber-asioiden parissa, että en voi rehellisesti ja suoraselkäisesti seistä asian takana ja sanoa, että se olisi tietoturvan ja äänestysturvallisuuden kannalta nyt ok. Muuten kannattaisin sitä mielelläni sillä minusta meidän pitää tehdä äänestäminen mahdollisimman helpoksi ja saada kaikki äänestämään.

Eli kannatan sitä, että ennakkoäänestys viedään lähelle ihmisiä. Kauppakeskuksiin ja kaikkiin oppilaitoksiinkin vähintään kiertävänä yhdeksi päiväksi. Huolestuneena myös kuuntelin viestejä siitä miten esimerkiksi Riihimäellä ennakkoäänestys on takkuillut pahasti. Yhteydet eivät ole toimineet ja jonot olleet pitkiä. Pitää kysyä, että tällä tavallako me saamme äänestysaktiivisuuden nousuun. Ei ihmiset odota varttia tai puoltatuntia jonossa päästäkseen äänestämään. Vaan äänestämään pitää päästä jouhevasti niin että kauppakassissa ei maito happane ja jäätelöt sula. Äänestyspaikkoja tai pisteitä pitää lisätä jos suosio on tätä luokkaa ja varmistaa, että tietoliikenneyhteydet toimivat.

Sitten minusta pitäisi tehdä muutos siihen, että ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välissä ei olisi tällaisia neljää päivää milloin ei voikaan äänestää. Miksi eilen, tänään tai vaikkapa tulevana kauniina lauantai-päivänä ei saakaan äänestää? En ymmärrä. Itse tekisin muutoksen niin, että esimerkiksi kaksi viikkoa tai puolitoista viikkoa olisi yhtenäinen äänestysaika ja se päättyisi vaalisunnuntaihin. Jos ongelma on muualla kuin kotikunnassaan äänestävät niin voisi hyvin tehdä niin, että esimerkiksi vaalipäivää edeltävänä torstaina loppuisi tämä mahdollisuus ja loppuviikon voisi äänestää vain omassa kotikunnassaan. Näin muualla annetut äänet ehtisivät perille ääntenlaskuun sunnuntaiksi. Mitä mieltä olette?

Eli :
1) Kuntavaaleissa äänioikeus 16 vuotta täyttäneille
2) Ei nettiäänestystä ennen kuin tietoturvaongelmat on ratkaistu
3) Luovutaan erillisestä ennakkoäänestyksestä ja vaalipäivästä
4) Viedään äänestyspaikat sinne missä ihmiset ovat eli kauppakeskuksiin, matkakeskuksiin, oppilaitoksiin jne.

Ei muuta kuin vaali-intoa ja loppukiriä. Ja tärkeintä on, että mahdollisimman moni äänestäisi.

Laura Rissasen ja Juhana Vartiaisen kanssa Narinkkatorilla tämän aamun auringonpaisteessa.

Kello 11.35 ja tänään aloitin päivän kampanjoimalla Helsingissä. Jakoon pormestariehdokas Jan Vapaavuoren mainoksia ja myös erinomaisten helsinkiläisten ehdokkaittemme mainoksia. Näyttää hyvältä, että ykköspaikka pysyy Helsingissä Kokoomuksella. Ja nyt kannattaa ehdottomasti muistaa, että vain kokoomukselle annettu ääni varmistaa sitäkin, että Vapaavuoresta tulee pääkaupunkimme pormestari.

Narinkkatorilta ja kauppakeskukselta sitten eduskuntaan ja puolustusvaliokunnan kokoukseen. Seuraavaksi liikuntapaikkarakentamisen tämän vuoden hankkeet pöydällä ja palaverin aiheena ja sitten ryhmäkokous, kyselytunti ja illalla Lopen Kuntavaalikahvilalla Kunnanhallituksen kyselytunti ja kello 18 esiintymässä myös Timotei-kuoron laulajia. Tervetuloa!

Kello 21.24 ja nyt ilta Ylen Suuren Vaalitentin parissa. Petteri on kyllä vetänyt kampanjamme erinomaisella tavalla ja kääntänyt kannatuksemme nousuun ja nyt myös ykköseksi. Toivottavasti loppukiri vahvistaa vielä paikan.

Illalla tänään kyselytunnin jälkeen sitten Lopelle. Meillä Kuntavaalikahvilalla tänään esiintymässä naiskuoro Timotein laulajia ja paikalla myös Kokoomuksen kunnanhallituksen jäsenet. Mukava ilta ja hyviä keskusteluja mm. Lopen matkailuasioista, kulttuuritarjonnasta ja myös yrittäjyydestä. Huomenna sitten illalla Tiina Seppälän johdolla Lähiruokakahvit eli nähdään kahvilalla huomenna kello 17-18.

Nyt taidan vetää peiton päälle ja katsella viimeisen vaalitentin. Vaaleja kohti!

Tagit: nuorisovaalit,

Kommentit