Maailmanmestarit hallitsivat Hyvinkäällä – Kansanedustaja Timo Heinonen tyytyväinen Hyvinkään GP:n jatkoon myös vuonna 2014

Uutiset, sunnuntaina 14.07.2013

Maailmanmestarit ottivat uuden radan haltuunsa sunnuntaina, kun historian ensimmäinen Suomen MX1- ja MX2-luokkien MM-osakilpailu ajettiin Hyvinkään Vauhtipuistossa. Antonio Cairoli vei nimiinsä MX1-luokan ja Jeffrey Herlings voitti MX2-luokan osakilpailun katsojamäärän ylittäessä kaikki odotukset.

Motocrossin MX1- ja MX2-luokkien Suomen MM-osakilpailu tarjosi näyttävyyttä koko rahan edestä. Helteinen keli ja vaativa rata imivät mehut kuljettajista, jotka joutuivat puristamaan täysillä kestääkseen kaksi 35 minuutin erää. Maailman kärkikuljettajat näyttivät, että he heiluttavat tahtipuikkoa myös ennestään tuntemattomalla radalla. Lajin kuusinkertainen maailmanmestari Italian Antonio Cairoli vei nimiinsä MX1-luokan belgialaisduo Clement Desallen ja Kevin Strijbosin viedessä podiumin toisen ja kolmannen paikan. Hollantilainen maailmanmestari Jeffrey Herlings taas voitti MX2-luokan Australian Dean Ferrisin sijoittuessa toiseksi ja Ranskan Jordi Tixierin kolmanneksi.

Suomalaisista parhaan sijoituksen kirjasi nimiinsä KTM-Motorsportin Harri Kullas, joka oli MX2-luokan yhteistuloksissa kuudes. Miika Oinonen oli luokan 28., Joonas Heimonen 29., Tommi Metsola 31., Valtteri Malin 32. ja Jami Numminen 34. MX1-luokassa paras suomalainen oli Ludde Söderberg joka saavutti luokasta ensimmäiset MM-pisteensä ollen ensimmäisessä erässä 18. Yhteispisteissä mies oli 21. Toni Eriksson oli 25., Teemu Lehtinen 26. ja Marko Kovalainen 27. Kaksi suomalaisista joutui jättämään leikin kesken. Jami Numminen mursi mahdollisesti veneluunsa ja Jani Koskirannalla epäillään kämmenluun murtumaa.

Pyrhönen ja Räikkönen tyytyväisiä

Kimi Räikkösen omistaman ja motocrossin MM-mitalisti Antti Pyrhösen johtaman Ice1Racing Teamin ranskalainen ajaja Xavier Boog loukkasi polvensa lauantain karsintaerässä rajun kaatumisen seurauksena eikä voinut osallistua itse kilpailuun. Sen sijaan tallin portugalilaiskuljettajan Rui Gonqalvesin seitsemäs sija tyydytti niin Pyrhöstä kuin myös paikan päälle saapunutta Räikköstä, joka nautti Hyvinkään ilmapiiristä.

– Rui ajoi hienosti, kyllä tähän saa olla tyytyväinen. Teimme hyvää työtä koko viikonlopun ajan, Pyrhönen iloitsi.

Katsojatavoite ylittyi reilusti – Suomi isännöi kisoja myös ensi vuonna

Kauden 12. MM-osakilpailu saatiin yllättäen Suomeen, kun Venäjän osakilpailu peruttiin. Näin ollen valmistautumisaika oli ennätyksellisen lyhyt – vain neljä kuukautta. Siitä huolimatta kilpailuviikonloppu ylitti kaikki odotukset. Ennakkoon ilmoitettu 8 000 katsojan tavoite lähes kolminkertaistui, kun viikonlopun aikana kansainvälisestä MM-sirkuksesta nautti sarjan promoottori Youthstreamin ilmoittaman virallisen tiedon mukaan yhteensä huimat 23 000 ihmistä.

– Mieleeni tuli eräs suuren suomalaisen sanonta ”Leave me alone, I know what I am doing”, mutta unohtaen ensimmäisen osan. Täällä kaikki tiesivät, mitä tekivät ja me haluamme tulla Suomeen uudestaan ja uudestaan ja mehän tulemme, Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n motocrosskomission johtaja Wolfgang Srb totesi. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Suomi tulee isännöimään maailman kovatasoisinta motocrossia myös ensi vuonna!

Niinikään Youthstream oli erittäin tyytyväinen. Presidentti Giuseppe Luongo teki harvinaisen eleen saapumalla tuomariston kokoukseen kiittämään henkilökohtaisesti järjestäjiä.

– Teimme hienoa yhteistyötä Suomen Moottoriliiton ja Hyvinkään Moottorikerhon kanssa. En ole koskaan nähnyt henkilökuntaani niin iloisina työskentelemässä. Tämä tulee sydämestä, kun sanon: tämä kilpailu oli todellinen menestys. Haluamme jatkaa yhteistyötä Suomen kanssa!

Timo Heinonen tyytyväinen näkemäänsä ja kilpailun jatkoon

Valtion Liikuntaneuvoston jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen seurasi myös Suomen GP:tä paikan päällä. Heinonen ihasteli työtä mitä Hyvinkään Vauhtipuiston hyväksi ja kilpailun eteen oli tehty. Jo päivällä Heinonen kertoi keskustelleensa MM-sarjan oikeudet omistavan Youthstreamin edustajien kanssa Suomen kilpailusta ja sen jatkosta. Kilpailupäivän päätteeksi tullut tieto Suomen MM-osakilpailun jatkosta myös vuonna 2014 lämmittikin Heinosen mieltä.

– Youthstreamin väki oli erittäin tyytyväistä Hyvinkään järjestelyihin. Ja totta kai tieto oli hieno, että kilpailu saa myös jatkoa. Toivottavasti tästä syntyy jokavuotinen perinne ja väkeä olisi ensi vuonna vielä tätäkin vuotta enemmän, kommentoi Timo Heinonen jatkouutista.

Heinonen jakoi MM-osakilpailussa myös palkintoja ja kertoi nauttineensa upeasta ja helteisestä päivästä todenteolla.

– Sää suosi ja paikalla oli kahden päivän aikana 23 000 katsojaa. Startit olivat kovatasoisia totta kai ja Vauhtipuiston uudistettu crossirata toimi hyvin, kiitteli Heinonen ja toivoi samalla, että paikkaa kehitetään entisestään ensi vuoden kilpailua silmällä pitäen.

MX1-luokan kilpailun 10 parasta

Ajaja Maa Pyörä ERÄ1 ERÄ2 Total
1 Cairoli, Antonio ITA KTM 25 25 50
2 Desalle, Clement BEL Suzuki 22 20 42
3 Strijbos, Kevin BEL Suzuki 16 22 38
4 de Dycker, Ken BEL KTM 20 15 35
5 van Horebeek, Jeremy BEL Kawasaki 18 16 34
6 Paulin, Gautier FRA Kawasaki 15 18 33
7 Goncalves, Rui POR KTM 13 14 27
8 Bobryshev, Evgeny RUS Honda 14 13 27
9 Nagl, Maximilian GER Honda 12 12 24
10 Roelants, Joel BEL FMB Yamaha 11 11 22

MX2-luokan kilpailun 10 parasta

Ajaja Maa Pyörä ERÄ 1 ERÄ 2 Total
1 Herlings, Jeffrey NED KTM 25 25 50
2 Ferris, Dean AUS Yamaha 20 20 40
3 Tixier, Jordi FRA KTM 16 22 38
4 Butron, Jose ESP KTM 12 18 30
5 Tonkov, Aleksandr RUS Honda 11 15 26
6 Kullas, Harri FIN KTM 14 11 25
7 Petrov, Petar BUL Yamaha 15 10 25
8 Anstie, Max GBR Suzuki 10 14 24
9 Coldenhoff, Glenn NED KTM 22 0 22
10 Charlier, Christophe FRA Yamaha 13 8 21

Kommentit