Lupaan tehdä parhaani, että Loppi on tulevaisuudessa vieläkin parempi paikka asua, elää ja myös yrittää – Lopen kunnanvaltuusto valitsi minut yksimielisesti kunnanhallituksen puheenjohtajaksi

Blogi, maanantaina 23.08.2021

Aikanaan nuorena opiskelijana tuli mukaan kotikuntani Lopen kunnanvaltuustoon. Vuosi oli 1996 ja kuntavaaleissa keräsin silloin sen aikaisen historian toiseksi kovimman äänisaaliin. Nyt takana on jo kuusi valtuustokautta eli yli 24 vuotta Lopen kunnanvaltuutettuna. Yli puolet elämästäni on siis näissä tehtävissä mennyt. Oppikoulu tämä on ollutkin ja tie myös seutukunnallisiin, sitten maakunnallisiin ja yli 15 vuotta sitten jo myös valtakunnallisiin tehtäviin. Politiikasta tuli minulle harrastus, mutta myös työ.

En kuitenkaan ole halunnut jättää kotikunnan asioitakaan vaikka Hämeen maakunnan ja valtakunnakin työtehtävät ovat tulleet pöydälleni. Päättyneen kauden sain toimia maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja nyt siirryn siellä varapuheenjohtajan tehtävään. Saan hieman sieltä lisää aikaa tähän ja myös eduskunnakin tehtäviin. Priorisointia ja ennen muuta myös uusien haasteiden hakua. Oppia ikä kaikki.

Lopen Kokoomus nuosi kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa Lopen suurimmaksi puolueeksi, Kahdeksanjäseninen valtuustoryhmämme aloitti tänään työskentelyn ja valitsi puheenjohtajakseen Tiina Seppälän ja varapuheenjohtajaksi Jarmo Laukkasen. Kuvassa eturivissä Tiina, Susa Lehtinen ja Jarmo Laukkanen. Takarivissä Eeva Pyhälammi, minä ja sitten Jarkko Mikkola ja Juhana Männistö. Kuvasta puuttuu Antti Mikkola.

Lopen Kokoomuksen Susa Lehtinen aloitti tänään myös kunnanvaltuutettuna ja hänet valittiin myös suoraan kunnanhallitukseen. 19-vuotiaana hän on molemmissa tehtävissä Lopen kaikkien aikojen nuorin. Huippu tyyppi!

Muutama tunnelmakuva vielä valtuuston avauskokouksesta. Me siis olimme paikan päällä, mutta kuntalaiset ja muut pääsivät kokousta seuraamaan korona takia vielä vain etänä.

Ensimmäisen kauden 90-luvun lopulla toimin Lopen kunnan sivistyslautakunnan varapuheenjohtajana. Pekka Sokka oli silloin puheenjohtajanamme siellä ja sainkin hyvän opin puheenjohtajatehtäviin ja ennen muuta ratkaisuhakuisuuteen ja päätöksentekokykyyn. Koko 2000-luvun olen sitten istunut kunnanhallituksen pöydässä. Ensin kunnanhallituksen varapuheenjohtajana vaalikauden 2001-2004 ja itseasiassa jo sitä ennenkin ensimmäisellä valtuustokaudellani kunnanhallituksen varajäsenä 1999-2000. Vuoden 2004 kuntavaalien jälkeen sitten siirryin kunnavaltuuston puheenjohtajaksi. Lopen kunnanvaltuusto valitsi maanantaina 17.1.2005 järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajakseen yksimielisesti. Tuolloin Lopen kokoomuksen valtuustoryhmässä olivat kanssani Antti Rusi, Eeva Pyhälammi, Riitta Nylund, Hanna Mikkola, Hannele Yrjö-Koskinen, Juhani Rautiainen ja Kari Maunula. Tuosta lähtien olen valtuustonpuheenjohtajana toiminut tuota kahden vuoden kunnanhallituksen puheenjohtajapestiä lukuunottamatta. Yhteensä siis noin 15 vuotta valtuustonpuheenjohtajana. Voisi sanoa, että aikalailla täysin palvelleena.

Nyt siis palasin tänään kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Edellisen kerran kun vuosina 2011 ja 2012 toimin kunnanhallituksen puheenjohtajana tehtävä oli vaativa. Totesin silloin vuonna 2013 palatessani takaisin valtuuston johtoon näin: ”Kaksi vuotta olen nyt toiminut kunnanhallituksen johdossa. Se oli hengeltään tietynlainen erityistehtävä ja se tehtävä on nyt yhdessä hoidettu. Käänsimme näinä vuosina kuntamme talouden jälleen positiiviseksi ja velkataakkamme vähenee. Olimme vakavasti kriisikunnan ja konkurssin tiellä ja se kehitys tuli katkaista.” Sellaiset ne olivatkin ja opettavaisetkin. Ja nyt voimme hyvin tyytyväisyydellä todeta, että suunnanmuutos toimi ja kuntamme on tehnyt käytännössä tuosta lähtien kymmenisen vuotta ylijäämäisiä tilinpäätöksiä.

Hieno kokous ja onnea myös kaikille muille luottamustehtäviin valituille. Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana aloittaa nyt Suvi Louhelainen. Hienoa saada Suvi nyt mukaan puheenjohtajistoomme ja iloinen olen myös siitä, että valtuuston varapuheenjohtajistoon tulee meiltä myös Tiina Seppälä. Ja onhan tuo meidän kokoomusryhmä kunnanhallituksessakin todella kova ja upea. Eeva Pyhälammi ja Jarmo Laukkanen kanssani siellä ja neljännelle paikalle valittiin sitten Susa Lehtinen. Susasta muuten tuli samalla kaikkien aikojen nuorin kunnanhallituksen jäsen Lopella ja myös kaikkien aikojen nuorin kunnanvaltuutettukin Lopella. Samaa titteliä sain aikanaan myös itsekin kantaa ja nyt olen enemmän kuin iloinen, että kapula on Susalla.

Luottamuspaikkajaot menivät muutenkin suunnitellusti. Valtuuston valitsi kaikkiin tehtäviin tekijät yksimielisesti. Olinkin tyytyväinen miten hyvässä hengessä ja hyvässä yhteistyössä pystyimme luottamuspaikkajaot nyt hoitamaan. Kun tämän neuvotteluiden vetotehtävän nyt ensimmäistä kertaa Lopella kokoomuksen noustua suurimmaksi kuntapuolueeksi sain, niin tavoitteeni oli vetää ne niin, että saamme hyvän ja rakentavan alun uudelle kaudelle. Pidin tärkeänä, että kaikki myös pienemmät valtuustoryhmät tulevat kuulluiksi ja saavat tehtäviä ja myös halusin pitää siitä kiinni, että jokaiselle valtuutetulle tulee vähintään yksi lautakuntapaikka oman ryhmän koosta riippumatta. Nämä tavoitteet yhdessä saavutimme.

Otin neljä tavoitetta itselleni kunnanhallituksen puheenjohtajana tälle alkavalla kaudelle. Haluan panostaa siihen, että kunta on hyvä ja vastuullinen työnantaja ja myös kovenevassa työntekijäkilpailussa pärjäävä, haluan myös kuntamme ottavan käyttöön kaikessa toiminnassa tietynlaisen Kyllä järjestyy -toimintamallin, haluan myös kuntamme panostavan määrätietoisesti kunnan ns. yleisilmeeseen ja neljäntenä haluan kuntamme olevan aktiivisempi vaikuttajatyössään mm. ELY-keskukseen ja muihin mm. teidenkunnon parantamiseksi.  Ja kaiken tämän kivijalkana, nurkkapultteina, pitää olla terveenä pidetty kuntatalous, kohtuullinen kuntaverotaakka, ketterä toimintamalli ja välittävä toimintaympäristö toimivine peruspalveluineen. Eikös se siitä aika hyvin voisi alkaa paremman Lopen rakentaminen.

Loppi kylki edellä täällä mennään.

Nyt uutta päivää kohden. Huomenna Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous ja suuntana ensin Tampere ja sitten keskiviikkona Lahti ja Hämeenlinna.

 

Kunnanvaltuuston puheenjohtajuudet

Puheenjohtaja Louhelainen Suvi
1. Varapuheenjohtaja Ahlqvist Leila
2. Varapuheenjohtaja Seppälä Tiina

Kunnanhallitus

Jäsen Varajäsen
Heinonen Timo, puheenjohtaja Männistö Juhana
Laukkanen Jarmo Mikkola Antti
Pyhälammi Eeva Säkkinen Eerik
Lehtinen Susa Voivala Kati
Kilpiäinen Jorma, varapuheenjohtaja Hovi Jori
Eve Anne Mustajoki Petri
Alho Aimo Peltomäki Marja
Salomaa Ari Kollin Ossi
Rautiainen Marianna Marttila Katri
Ketonen Kaisa Hietala-Virtanen Satu-Maria
Salminen Antti Mäkilaine Kirsi

 

Perusturvalautakunta

Jäsen Varajäsen
Männistö Juhana, varapuheenjohtaja Mikkola Jarkko
Salonen Tiia Laasala Outi
Vilkas Laura Hopearuoho Sirpa
Ukkola Marja, puheenjohtaja Knuuti Anne
Hovi Jori Kataja Janne
Arola Otto Tuomi Aki
Vehmas Pirkko Tuohimaa-Salminen Kristiina
Kuusinen Markku Ilmonen Hannele
Mäkilaine Kirsi Sallinen Ilpo

 

Sivistyslautakunta

Jäsen Varajäsen
Säkkinen Eerik Maunula Kari
Kosonen Anu Ruuskanen Piritta
Mikkola Jarkko, varapuheenjohtaja Rautiainen Aleksi
Niemelä Asko, puheenjohtaja Tuure Juhani
Liljeroos Tiia Nisula Niina
Saikkonen Marko Marttila Katri
Ahlqvist Leila Latvaniemi Heidi
Hietala-Virtanen Satu-Maria Järvinen Marjo
Kuivalahti Paul Kindt Sami

 

Tekninen lautakunta

Jäsen Varajäsen
Mikkola Antti, puheenjohtaja Rybak Viktoriia
Kolehmainen Sini Hatakka Jarno
Voivala Kati Vilkas Laura
Mustajoki Petri, varapuheenjohtaja Arminen Oiva
Vesto Leena Peltomäki Marja
Pirttilä Satu Kaasalainen Kaisa
Marttila Katri Tuomi Aki
Knuuti Asko Kanerva Risto
Nevalainen Jarno Kindt Sami

 

Ympäristö- ja rakennuslautakunta

Jäsen Varajäsen
Maunula Kari Muhonen Pieti
Tammilehto Eija Kallela Sanna
Nisula Niina Ulmanen Laura
Hatakka Harri Mustajoki Petri
Ojala Pilvi, varapuheenjohtaja Pirttilä Satu
Lähde Joni, puheenjohtaja Koskinen Toni
Kindt Sami Nevalainen Jarno

 

Vapaa-aikalautakunta

Jäsen Varajäsen
Ahola Jani Joutsi Essi
Hervala Tiia Lehtimäki Tuire
Valonen Perttu Hatakka Harri
Ukkola Marja, varapuheenjohtaja Peltomäki Marja
Ahlqvist Leila, puheenjohtaja Pirttilä Satu
Mustaparta Heikki Laurila Jarkko
Neuvonen Karolina Eronen Marko

 

Valtuuston vaalilautakunta 1.8.2021-31.5.2025

Jäsen Varajäsen
Seppälä Tiina, puheenjohtaja Mikkola Antti
Ukkola Marja, varapuheenjohtaja Kilpiäinen Jorma
Kollin Ossi Lehtilä-Salmi Heli
Kindt Sami Rautiainen Marianna
Hietala-Virtanen Satu-Maria Ojala Pilvi

 

Tarkastuslautakunta

Jäsen Varajäsen
Lehtilä-Salmi Heli, puheenjohtaja Pesonen Vesa
Lähde Joni, varapuheenjohtaja Tani Sari
Vuorimies Kristiina Ojaranta Jutta
Suonurmi Riitta Knuuti Anne
Sillanpää Sami Johansson Jukka
Kuusemo Jari Tuure Juhani
Rautiainen Aleksi Arminen Mika

 

Keskusvaalilautakunta

Jäsen Varajäsen
Hatakka Venla, puheenjohtaja 1. Kallela Sanna
Mikkola Tapio 2. Kataja Janne
Pikkarainen Jarmo 3. Zetterman Jukka
Ilmonen Hannele 4. Hietala-Virtanen Satu-Maria
Pursiainen Tuomo, varapuheenjohtaja 5. Partanen Juha

 

 

Kommentit