Luokkaretkien aikaan.

Blogi, keskiviikkona 24.04.2013

Huhtikuun loppu ja koko toukokuu ovat vilkasta luokkaretkien aikaa. Muistan opettaja-ajoiltani, niin ja toki myös omilta kouluajoiltanikin, kuinka aina kevättä ja luokkaretki odotettiin. Monia mukavia muistoja niiltä molemmilta ajoilta ja toivottavasti myös entisillä oppilaillanikin.

Täällä eduskunnassa luokkaretkiaika näkyy myös. Tämän viikon aikana vieraanani talossa käy kaiken kaikkiaan yli 200 vierasta. Heistä valtaosa on koululaisia. Luokkaretekn yhtenä kohteena eduskunta onkin varmasti tutustumisen arvoinen paikka. Itse haluan aina henkilökohtaisesti antaa näillä koululaisryhmille aikaani juuri niin paljon kuin kysymyksiä ja mielenkiintoa heillä riittää.

Tänään vieraanani oli bussilastillinen ysiluokkalaisia Riihimäen Karan koululta. On poikkeuksellista, että talon oppaat antavat ryhmistä palautetta, mutta tällä kertaa antoivat ja mitä kehuvimmat. Opas totesi, että harvoin on näin fiksua, aktiivista ja hyvin käyttäytyvää porukkaa ollut. Ja täytyy itse yhtyä näihin oppaiden sanoihin. Uskomattoman hyviä kysymyksiä ja tiukkojakin kysymyksiä ja väitteitäkin ja vahvoja mielipiteitä. Niistä on muuten hyvä murrosikäinen tehty. Haastaa pitää ja olla erikin mieltä, mutta näin juuri fiksusti ja asiallisesti. Ja olihan se mukava kuinka muutaman tutun perheen nuoret tulivat vielä vierailun lopuksi moikkaamaan ja tuomaan terveisiä kotiväiltään. Takaisin lähti terkut niin Yli-Pekoille kuin Nykäsillekin. Ja terkkuja ja kehuja myös teille kaikille muille näiden nuorten vanhemmille. Upea porukka.

Mutta ennen karalaisia oli alta jo pois hoidettu ympäristövaliokunta ja perään sitten ulkoasiainvaliokunta. Huomenna tarkoitus saada sieltä turpo-selonteon mietintö valmiiksi. Tänään asia siinämäärin hyvään asentoon. Mutta nyt peräti tunti aikaa työhuoneessa. Veteraanipäivän puheen kimppuun.

Kello 16.08. 

Tänään eduskunnan istunnossa käsittelyssä hallituksen selvitys tuoreimmasta viime kaudella tehdystä kauppojen aukiolo-oikeutta koskevasta muutoksesta. Asiasta täällä enemmän kirjoitinkin kun asia oli meillä ns. lähetekeskustelussa ja matkalla siis talousvaliokunnan käsittelyyn. Tänään selvitys valiokunnasta takaisin saliin ja työministeri Lauri Ihalaiselta hyvät lupaukset. Hallitus tulee keskittämään loppiaisen ja muiden juhlapyhien poikkeusaukiolohakemukset yhdelle viranomaiselle. Itse olisin ollut valmis vapauttamaan kaupan aukiolon näinä päivinä kaikille halukkaille kaupoille, mutta se ei nyt näytä kaikille kelpaavan. Poikkeusluvin siis mennään jatkossakin ja uudistuksen pitää turvata se, että samalla alueella ei enää käsitellä eri tavalla kaupungin ja maaseutukuntien aukiolohakemuksia tai ei myöskään niin, että esimerkiksi Tampereella kaupat voivat olla auki, mutta eivät Hämeenlinnassa tai että Uudellamaalla Hyvinkää yhden uusimman ja vetovoimaisimman kaupunkikauppakeskuksen Willan kanssa jätettäisiin poikkeusaukiolon ulkopuolelle kun lupa myönnettäisiin Jumbolle ja muille. Tällaiseen mielivaltaiseen päätöksentekoon pitää nyt tällä tarkennuksella saada loppu. 

Talousvaliokunta nosti käsittelyssään esille samoja huomioita kuin me suuressakin salissa. Tavoitteena korjata nyt kauppakeskuksissa toimivien pienyrittäjien asemaa ja oikeutta vapaapäiviin ja myös iltaisin sulkemaan kauppansa ihmisten aikaan. Ja myös valiokunta edellyttää hallitukselta selvitystä pidentyneiden ja vapaampien kaupan aukioloaikojen vaikutuksista työntekijöiden turvallisuuteen.

Yksi asia jää edelleen kummastukseksi. Itsenäisyyspäivänä ei jatkossakaan kampaamot saa oviaan auki pitää. Katsotaanpa miten tulevana päivänä Tampereella ja muualla homma ratkaistaan. Tämä siis hieman pilkesilmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan ihmetellen tätä tämänkin päivän lainsäädännön hulluutta.

 

Kommentit