Lukiolaisia vieraaksi.

Blogi, keskiviikkona 21.11.2012

Uusi aikainen herätys jälleen. Tähän pimeyteen voisi jo lumi tehdä tepposensa. Mutta kun ei niin ei. Lämpömittarikin näyttää edelleen reilusti plussaa ja talvesta ei tietoakaan. Mutta mentävä on.

Tänään eduskunnassa kolmen valiokunnan päivä ja päivällä saan vielä lukiolaisia vieraaksi Hämeenlinnasta. Lukiolaisia käy vieraanani ei nyt ihan viikottain mutta melkein. Heitä onkin mukava aina tavata ja tänään jälleen tavan mukaan olemme koonneet hyvän kolmikon vastaamaan lukiolaisten kysymyksiin. Eli paikalla vasemmistoliitosta Aino-Kaisa Pekonen ja demareista Tarja Filatov. Tällaisella ryhmällä olemme tällä kaudella näitä vierasryhmiä vastaanottaneet ja saaneet näin lukiolaisia hieman laajemminkin vastauksia poliittisen kentän eri laidoilta. Ollut yleensä hyviä tapaamisia ja uskoisin, että sellainen tulee tämänkin päiväisestä.

Mutta nyt vielä Aamuposti ja Hämeen Sanomat ja aamukahvit. Ei paperilehteä mikään voita.

….

Tänään on puhuttu oikeastaan kaikista ajankohtaisista aiheista vanhuspalvelulakia lukuunottamatta. Sitäkin yritin syöttää, mutta eivät lämmenneet. Keistä siis kyse? No Hämeenlinnan Lyseon 2 vuosikurssin nuorista. Mukava porukka vieraanani tänään ja reilu tunnin keskustelu ryhmähuoneessa. Ja täytyy kyllä nostaa sakille hattua. Vaikka olivat valmistelleetkin kysymyksiä etukäteen niin osa haastoi meikäläistä oikein kunnolla mm. siitä miksi lääkäripalveluita annetaan yrityksille. No läpi tuli käytyä niin Nato, Islannin ilmavalvonta, Pohjoismainen puolustusyhteistyö, lukiouudistusta, ydinvoimaa ja monta monta muuta kysymystä. Kiva porukka ja ainakin tuntui siltä, että olivat kiinnostuneita ja osa oikeinkin kiinnostuneita. Saa nähdä ottaa joku heistä vielä yhteyttäkin kun kannustin siihenkin jos jotain kysymyksiä jäi mieleen tai heräsi tai jos vaikkapa politiikka ja yhteiskunnalliset asiat muutenkin kiinnostavat.

Mutta ennen Kaurialan Lukion visiitti oli takana jo kolme valiokunnan kokousta. Ympäristövaliokunnalla aloitimme, sitten puolustusvaliokunta ja ennen puoltapäivää vielä ulkoasiainvaliokunta missä myös tarjosi tänään hieman lapsen kunniaksi kahvia ja jäätelöäkin. Valiokunnan puheenjohtaja Timo Soini antoi ihastuttavan pikkukimpun kotiin vietäväksi ja sen perään sitten kahden ministerin Haglund ja Stubb asiantuntijakuulemiset. Kiitokset vielä UAV:n väelle muistamisesta. Meillä siellä hieno porukka ja on ollut kunnia saada olla mukana.

Valtion tierahasotku näyttää jatkuvan. Hieman ihmettelen kun nyt ministeri Merja Kyllönen on virittämästä tästä jonkinlaista naiset vastaan miehet vastakkainasettelua. Kyllä minä luulen, että tässä on ihan kyse nyt johtamisesta ja johtajuuden puutteesta ja osaamattomuudesta. En sitten ole varma missä. Mutta onhan se kumma jos tällaisia asioita joudumme tekemään näin puutteellisin ja metsässä olevin tiedoin. 

Itse olen tässä miettinyt jälleen kerran sitäkin, että olisiko meilläkin tarpeen pohtia keskeisimpien virkamiesten ja toimijoiden kierrätystä hallitusten vaihtuessa. Tai ainakin sen mahdollisuutta ilman vuoden tai kahden venkoilua. On todella valitettavaa jos työnteko on kiinni siitä minkä puolueen ministeri on esimiehenä tai millainen hallitus maassa on. Tätä on syytä pohtia tarkkaan sillä tyhjästä ja tekemättömyydestä on turha maksaa. Tai siitä, että tehdään oman pään ja aatteen mukaan vaikka hallitus ja hallitusohjelma on linjannut aivan jotain muuta. Tällaisia pysyviä poliittisia virkanimityksiä ei voi olla jos ammattilaisuus ei ole sillä tasolla, että ammattilaisen työtä voi tehdä myös toista puoluekantaa edustavan ministerin alaisuudessa tai toisenlaisen hallituksen ollessa vallassa. Ja en nyt tarkoita siis yhtään olemassa olevaa tilannetta vaan yleensäkin tätä tilannetta mikä on ollut jo edellisen hallituksen aikana tietyissä jutuissa nähtävissä ja nytkin. Minusta tästä sopisi hyvin käydä keskustelua. Tärkeintä on, että tekeminen tapahtuu ja laivaa viedään sinnepäin mihin kansan on sen vaaleissa äänestänyt. Jarrumiehiä ei ministeriöissä tarvita. Tai ehkä järjenäänenä herättämässä pohdintoja mutta ei jarruttamassa yhdessä päätettyjä tai saatikka vuotamassa asioita ja papereita omalle taustapuolueelleen vaikkapa aina oppositioon asti. Ja en edelleenkään puhu tästä LVM:n ja Liikenneviraston yms. asiasta vaan yleensä tilanteesta ja tällaisen mahdollisuuksista.

 

 

Kommentit