Liikennepolitiikkaa ei voi tehdä näin.

Blogi, torstaina 22.11.2012

Minun on vaikea ymmärtää nykyisen liikenneministeri Merja Kyllösen liikennepolitiikan linjauksia. Minusta on käsittämätöntä, että nyt oltaisiin avaamassa jo sovittuja liikennehankkeita. Ei homma voi mennä niin, että tällaista politiikkaa mitä tehdään pitkällä aikajänteellä ryhdytään revittelemään näin. On vaikea uskoa, että Kyllösen ja vasemmistoliiton jonkunmoinen ”kevennetyn mallin liikennepolitiikka” voisi toimia. Ei tämä vain voi toimia niin, että rahoitusta leikkaamalla voitaisiin saavuttaa muka hyviä tuloksia. Tällainen juustohöylämalli ei vain yksinkertaisesti toimi. Ja siksi pitääkin kysyä, että miksi siis tehdä kaikesta sutta ja sysätä pian edessä oleva parannustarve sitten seuraaville hallituksille.

Minusta siis ratkaisu ei voi olla se, että tehdään kaikkea ja huonosti. Eli leikkaamalla kaikkien hankkeiden rahoitusta. Kyllösen giljotiinilista ei siis minusta ole ratkaisu liikennehankkeiden rahoitukseen.

Ja jos vasemmistoliitto nyt markkinoi tätä leikkauslistaa jonkinlaisena uudenlaisena liikennepolitikkana ja painopisteen siirtona teiltä raiteille niin en usko, että homma menee niinkään. Tällä hetkellä noin 90 prosenttia henkilöliikenteestä ja 70 prosenttia tavaraliikenteessä kulkee teillä. Se suhde ei muutu sillä, että tulevat tiehankkeet tehtäisiin huonosti ja säästäen. Tai silläkään että nykyisen tieverkon annetaan rapautua entisestään. Kuljetukset eivät voi siirtyä pois teiltä jos ei rautatiet ja muut vastaavasti parane ja kehity jos sittenkään. Pitkällä aikavälillä sitä toki voidaan muuttaa oikeilla raideratkaisuilla kuten esimerkiksi Hanko-Hyvinkää –radan sähköistämisellä ja esimerkiksi uudella Riihimäki-Forssa-Pori –raideyhteydellä joka loisi maahamme aidon itä-länsi-suuntaisen raideyhteyden aina Venäjälle asti. Sellaisia ratkaisuja pitää tehdä jos painopistettä halutaan siirtää.

Mutta itse nyt todella ihmettelen, että 50 miljoonasta eurosta on syntynyt tällainen sotku. Vuosikausia tiestömme kunnossapitorahat on budjetoitu selkeästi alakanttiin todellisen tarpeen mukaan ja tiestö esimerkiksi viime hallituksen liikenneministeri Anu Vehviläisen aikana rapautui entisestään. Nyt tämä kehitys pitäisi viimeistään katkaista ja se ei onnistu juustohöylällä vaan vastuullisella liikennepolitiikalla. Kannattaa ehkä suhteuttaa tuo 50 tai onko se sitten 100 miljoonaa nyt siihen mitä ollaan tekemässä ja millä aikajänteellä. Ei kukaan edes tiedä mitä rakentaminen silloin maksaa kun kuokka näiden suunnitelmien mukaan maahan lyödään.

Jos esimerkiksi nyt lykättäisiin jo sovittua pääradan välityskyvyn parantamista Helsinki-Riihimäki -välillä jonka kustannusarvioksi on laskettu noin 150 miljoonaa euroa, tai kolmioraide helpottamasta raideliikenteen kuljetuksia tai rengasliikenteen puolelta vaikkapa Turku-Pori Vt8:n peruskorjaus tai Hamina-Vaalimaa -yhteys niin en tiedä mitä sillä voitettaisiin. Näiden hankkeiden tarve on kiistaton kuten myös 19 muun liikennehankkeen jotka nyt on sovittu ja lykkääminen vai siirtäisi ongelmia kun seuraavaksi jonossa on jo kiireellisestä tekoa odottamassa Lahden eteläinen kehätie ja monta muuta hanketta. Ja onhan meidän valtion ns. pienempi tieverkkokin ja niiden 70-luvulla rakennetut sillat päästetty jo aikanaan niin luvattoman huonoon kuntoon, että korjausraha tullee olemaan suuria ja sitä pitäisi nyt tehdä.

Toivotaan nyt, että tässä järki voittaa ja 1,3 miljardin euron hankkeiden merkitys ja suhde kustannuscappiin laitetaan oikeaan mittasuhteeseen.

….

Nyt oli aikamoinen päivä. Kiitos alkuun Kokoomuksen eduskuntaryhmälle muistamiseksi vauvamme syntymisen kunniaksi. Kiitos myös lahjasta.

Mutta töitä se päivä sitten ennen muuta sisällä piti. Valiokunnissa riitti vilskettä ja sitten perään vielä työvaliokunta, ryhmäkokous, rahapelimarkkinoiden tulevaisuushaastattelu ja kyselytunti täysistunnon aluksi. Isoja asioita eteenpäin, mutta ei tänään mitään vielä maaliin. Huomenna sen sijaan tarkoitus saada ympäristövaliokunnasta eteenpäin öljynsuojarahaston jatko ja turvemaa-asiakin. Kumpikin aikamoisen hankalia ja olen eri mieltä ison linjan kanssa. Minusta olisi esimerkiksi tärkeää saada öljynsuojarahastoon maksajiksi myös ulkomaiset Suomeen öljytuotteita tuovat yritykset eikä vain ”oma” NesteOilimme. Tällaisia maamme kilpailukykyä leikkaavia asioita tulee nyt aivan liikaa. Mutta katsotaan miten nyt käy.

Ryhmässä tänään äänestimme myös liikennevaliokunnan uudesta puheenjohtajasta. Meidän Hämeen Kalle Jokinen voitti hienosti vaalin ja nousee nyt Arto Satosen seuraajaksi livin johtoon. Onnea Kalle ja toivottavasti tämä osaltaan vauhdittaa myös mm. Lahden Eteläisen kehätien rakentamista kuin Hämeen muitakin liikennehankkeita. Nyt ainakin paikka vaikuttaa. Onnea vielä Kallelle täälläkin.

Mutta nyt jo ilta. Tänään eduskunnassa meni pitkään ja myöhään ja päätin jäädä tänne kaupunkiin yöksi. En edes muista koska viimeksi täällä punkannut. Nyt kuitenkin kaupunkiyö edessä ja kohta nukkumaan. Aamusta nimittäin aikainen herätys ja tiukka ohjelma.

 

Kommentit