Lounais-Hämeen maakuntapäivä – Munkkikahveja, olutta, sirkkoja ja pizzaa

Blogi, maanantaina 15.10.2018

Heti alkuun täytyy sanoa valtavan iso kiitos Lounais-Hämeen aktiiveille Lotta Saarenmaalle ja Manu Alartolle aivan erinomaisen hienosta ja mielenkiintoisesta ohjelmasta ja päivästä. Kellon ympäri mentiin ja monenlaista koettiin ja nähtiin.

Ihanat ja tärkeät tukijat Jokioisilta! Kiitos Marja-Leena ja Rauni kaikesta!

Päivä alkoi Kokoomus kuuntelee -munkkikahveilla Forssassa. Jokioisten Leivän Kahvilassa oli kahvipannu kuumana ja munkitkin vielä lämpiminä kun väki paikalle saapui. Mukavaa keskustelua ajankohtaisista asioista mm. Lounais-Hämeen työllisyydestä ja vetovoimasta, Forssan -raidehankkeesta, koulutuksesta ja myös turvallisuudesta ja kaksoiskansalaisuuksista. Mukana monta minulle uutta, mutta myös tuttuja mm. Jokioisten vahvat tukijat ja tekijät Marja-Leena Puntila ja Rauni Mäkelä. Onnistunut aamunavaus ja mukavaa keskustelua ja palautettakin.

Tällä kertaa yritysvierailujen kohteet oli valittu niin, että miten tämän hallituskauden sääntelyn- ja normienpurku on näkynyt yrittäjyydessä ja työllisyydessä. Kohteina oli siis pienpanimo minkä elo mahdollistui ja vahvistui alkoholilain uudistuksen avulla ja toisena vanha sikala mikä muuttui sirkkatilaksi kun Suomi ensimmäisenä Pohjoismaana heillekin pienenä yllätyksenä salli kotisirkkojen myynnin ruoaksi.

Mutta siis ensin käsityöolueiden pariin. Alkuvuodesta 2018 Forssassa avattiin uusi Panimo Mylly. Nyt panimo tuottaa perinteisellä saksalaisella tyylillä n. 15000 litraa vuodessa, mutta tavoitteena nostaa tuotanto ensin 25 000 litraan ja lopulta litraa vaille 50 000 litraan. Tässä siis yksi pienpanimoiden hullu kasvun kannustinloukku, mutta tuohon määrään päästessä panimo työllistäisi yrittäjäpariskunnan ja hieman osa-aikaisesti muitakin.

Myllyssä oluenpanijana toimii perheyrityksen panimoyrittäjä Mikko Silmälä yhdessä puolisonsa Annen kanssa ja paikka tunnetaan jo nyt laadukkaista ja maukkaista oluistaan.

Alkoholilain uudistus avasi siis pienpainimoille lisää mahdollisuuksia ja myös suoramyyntiä. Suomeen onkin nyt syntynyt paljon uusia pienpanimoita valmistuspaikkojen määrä on melkein tuplaantunut nykyiseen yli 120 pienpanimoon. Hyvä esimerkki siitä miten maahan syntyy uutta elinvoimaa ja työpaikkoja kun annetaan sille tilaa.

Erinomaisen maukkaita olivat vorssalaiset oluet ja nyt niitä saa jo monesta lähialueen ravintolasta ja pian myös Hämeenlinnasta ja myös monet ruokakaupat ovat ottaneet lähioluita valikoimiinsa. Panimolla toimii myös pieni oma kauppa ja myös oluthuone ja kesäisin myös iso terassi. Tutustumisen arvoinen paikka ja katsotaan jos vaikka yhdessäkin jotain vielä ensi kevääksi keksimme.

Päiväkahvit sitten Forssan edustajien kanssa Konditoria Antissa. Keskustelussa sielläkin yritysasiat ja kaupungin ja koko Lounais-Hämeen kasvun mahdollisuudet. Tärkeä myös saada vahvistettua HAMK:n koulutusta alueella ja hakea kasvua alueen omista vahvuuksista. Täällä pystytään monella kilpailemaan vaikka ei junarataa ainakaan vielä alueelle ole.

Toinen yritysvierailukohde oli sitten Manu Alarton kotikunnassa Tammelassa missä Siikosen sikatila remontoitiin sirkkakasvattamoksi. Hyönteisten elintarvikekäyttö sai nostetta syyskuussa, kun meillä päätettiin sallia hyönteisten kasvattamisen ja myynnin elintarvikkeiksi. Sääntelyn purku avasi näin mahdollisuuden myydä sirkat elintarvikekäyttöön ja ensimmäiset kotisirkat tilalta lähtivätkin ruokapöytiin alkuvuodesta. Suomessa on nyt noin 40 sirkkalaa ja olemme alalla edelläkävijä ja toivottavasti tästä saadaan myös vientibusinestä jossain vaiheessa ja ainakin tietotaidon vientiä.

Siikosen Sirkkatilan yhteistyökumppani toimii hyönteisiin erikoistunut Entocube jonka toimesta sikalaan tehtiin kasvattamohuoneet trooppisine ilmastoineen. Ja Entocube yhteistyö teki tilasta myös koetila, missä nyt kehitetään sirkkojen ruokintaa ja haetaan hyviä kasvuolosuhteita sirkoille. Tavoitteena myös vähentää yllättävänkin suurta työnmäärää. Tila tavoittelee nyt noin 2 500 kilon sirkkatuotantoa vuodessa. Entocube hinnoilla se tarkoittaa hieman yli 60 000 euroa vuodessa.

1200 sikaa siis vaihtui näin muutamaan miljoonaan sirkkaan ja muuten aikalailla tehokkaalla hyötysuhteella sirkat saadaan kasvamaan niin rehun kuin vedenpinta suhteen. Uskoisin, että omalta osaltaan sirkat tulevat ottamaan osansa myös meidän ruokapöydissä ja ehkä ennen muuta esimerkiksi leivän osana yms.

Mielenkiintoista ja uraakin uurtavaa työtä Jouko ja Kirsi Siikosen tilalla. Ja täytyy myöntää, että nämä lounais-hämäläiset sirkat olivat kyllä minunkin makuuni. Suosittelen maistamaan.

Niin ja nämä kotisirkathan tulivat Suomeen jo vuosikymmeniä sitten ensimmäisten tuontihedelmien matkassa. Ulkona ne eivät kylmää pakkastalvea kestäneet, mutta paikka löytyi talojen seinänraoista ja saunoista ja sieltä siritys kuului koteihin – kotisirkka sai nimensä. Siikoisten tilalla kuitenkin huolehditaan tarkasti siitä, että sirkat eivät pääse ulos leviämään ja kaikki jätteetkin menevät pakastimen kautta vasta eteenpäin.

Ja illalla vielä eduskuntavaalien Lounais-Hämeen kampanjapalaverin ja lounaan jälkeen Pizzaa ja Politiikkaa -nuortenilta Forssan Kotipizzassa. Tällä kertaa ilta tehtiin yhdessä Hämeen Kokoomusnuorten kanssa ja väkeä jälleen pizzapaikka oikeastaan melkeinpä täynnä. Viisi isoa jättipizzaa sliceina pöytiin ja keskusteluun nuoria itseään kiinnostavat aiheet. Ja kyllähän niitä aiheita ja kysymyksiä riitti niin yo-kirjoituksista yrittäjyyteen ja taloudesta työllisyyteen. Ja mukava oli jälleen huomata, että ilta veti paikalle myös ihan uusia nuoria kokoomuslaisiakin, mutta myös mm. Tammelan nuorisovaltuutettuja. Seuraavaksi tarkoitus tehdä Pizzaa ja politiikkaa -ilta Lahteen ja myös Hyvinkään PP-ilta on suunnittelun alla.

Pitkä päivä pakettiin ja pimeää kantatie 54:ää peurojen kiiluvia silmiä tarkkailen kotiin. Suuri kiitos vielä kaikille päivään osallistuneille ja kaikille joiden kanssa sain päivän aikana jutella ja ajatuksia vaihtaa. Iso kiitos vielä Forssan kaupungin väelle ja paikallisille yrittäjille ja tiimini Lotalle ja Manulle. Uuttakin jo ehdimme suunnittelemaan.

Kommentit