Loppuiko Marinin hallitukselta todella raha juuri silloin, kun olisi pitänyt rahoittaa kotimaista koronarokotetta? – IS:n mukaan rokote on jo pitkällä – vain rahaa puuttuu

Blogi, sunnuntaina 14.03.2021

Maamme oma rokotetuotanto lopetettiin sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) johdolla vuonna 2003. Suomella oli yli sadan vuoden ajan omaa rokotetuotantoa, mutta 17 vuotta sitten se päätettiin ajaa alas. Jo muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 2009 päätöksestä kärsittiin, kun maamme oli vaikeuksissa saada sikainfluessarokotteita.

Korona-aika on muuttanut myös ajattelua oman rokotetuotannon suhteen. Rokotteiden valmistuksessa on otettu isoja askelia ja 2000-luvulla käyttöön otettu ns. vektoriteknologia on ollut aiempia virusten kasvattamiseen perustuvia menetelmiä helpompaa.

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela totesikin jo viime vuoden toukokuussa Ylellä, että…

”Tekninen valmius kyllä on, mutta onko henkistä valmiutta edistää vaihtoehtoa, joka joidenkin mielestä on mennyttä maailmaa.”

Tämän henkisen valmiuden perään kysellään edelleen. Jo tuolloin 8.5.2020 kerrottiin, miten suomalaisprofessorit olivat jo kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen. Siis pian jo vuosi sitten oltiin tässä tilanteessa.

Saksela muistutti jo silloin, että ”on varmasti yleisesti ottaen kustannustehokasta hankkia rokotteet aina tarpeen mukaan kansainvälisiltä markkinoilta. Mutta koronapandemia on muuttanut asetelmia ja hintalappuja”. Ja Ylen uutinen päättyi lopputoteamaan, että ”rokotteiden oman valmistuskapasiteetin ylläpitäminen on vaativaa ja kallistakin, mutta kallista on koronaepidemian torjuminenkin – niin euroina kuin inhimillisellä kärsimyksellä mitattuna.” Nyt muuten painimme juuri tämän ongelman kanssa.

Viikonlopun Ilta-Sanomat kertoi edelleen siis ongelmista myös oman rokotteen suhteen. Suomalainen koronarokotetta kehittävä Rokote Laboratories -yhtiö on pyrkinyt kuukausia saamaan rahoitusta uuden nenäsumutteena anettavan rokotteen rahoitukseen. Maaliskuun loppu on rahoituksella takarajana ja nyt pitääkin kysyä, että juuri tällä hetkelläkö pääministeri Sanna Marinilta (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhaselta (kesk.) loppui raha. Nimittäin velkarahaa on nyt jo jaettu viime vuonna koronatoimiin yli 20 miljardia ja tänä vuonna nyt jo tässä vaiheessa 12 miljardia euroa. Kysyä siis pitää, että eikö todellakaan tästä velkapotista ole löytynyt rahaa koronarokotteen rahoittamiseen?

Professori Kalle Saksela, joka on yksi kotimaisen rokotteen kehittäjistä totesikin, että jos rahoitusta ei lyödä lukkoon tämän kuun (maaliskuun) aikana, ”momemtum uhkaa mennä ohi”.

Marinin hallitus on vaatinut, että kotimaiselle rokotteelle tulee löytää yksityistä rahoitusta. Siis sama hallitus mikä kaikessa muussa terveyden- ja sairaanhoidossa ajaa alas yksityistä toimintaa vaatii nyt rokoterahoitusta kuitenkin yksityiseltä sektorilta. Siis sama hallitus, jonka sote-malli on ajamassa alas tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan ja vain sen takia, että ne ovat yhtiömuotoisia. Siis yhtiömuotoisia, vaikka yhtiön omistaa 100% julkinen sektori. Vahvaa ideologista alasajoa siis. Coxasta ja Sydänsairaalasta jo aiemmin kirjoitin täälläkin eli en niihin sen syvemmälle tällä kertaa mene, mutta ihmettelempä vaan.

Kyse on nyt siis noin 8 000 000 euron rokoterahoituksesta. Sitä ei siis ole löytymässä 32 000 000 000 euron rahapotista? Nyt Marinin hallitus kuitenkin vaatii, että kansallisen rokotteen valmisteluun rahoitus pitäisi löytää sijoittajilta? Hyvin muuten voisi kysyä, että olisiko tällainen toiminta edes eettisesti kovinkaan kestävää?  Valtio on kuitenkin nyt edellyttänyt, että puolet kotimaisen rokotekehittämisen rahoituksesta tulee löytää yksityisiltä sijoittajilta.

Oman rokotekehittämisen ja myös tuotannon tarvetta alleviivaa nyt myös viestit maailmalta. Itävaltalainen Kronen Zeitung kertoi, että EU:ssa rokotteita olisikin jaettu epäoikeudenmukaisesti. Lehden mukaan esimerkiksi Malta olisi saanut 155% enemmän rokotteita kuin sille EU:n yhteisen väestömääriin perustuvan jakosuhteen mukaan kuuluisi. Ja myös esimerkiksi Kypros 42 prosenttia enemmän. Ja vastaavasti Liettua ja Bulgaria olisivat saaneet noin 60 prosenttia vähemmän rokoteannoksia kuin niiden olisi pitänyt saada. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz syyttikin, että osa EU-maista olisi hankkinut koronarokotteita EU:n yhteisten kiintiöiden ohitse. Kurz puhui rokotebazaareista, joista ”maat olisivat tehneet lisäsopimuksia suoraan jäsenmaiden ja lääkeyhtiöiden kanssa”.

IS:n 13.3.2021 mukaan Kurzin arvosteluun yhtyi myös Slovenian pääministeri Janez Jansa, joka totesi, että ”eri maiden epätasa-arvoista kohtelua ei voi mitenkään hyväksyä”. EU:n edustaja lehden mukaan kiisti kuitenkin – luonnollisesti – väitteet tällaisista takahuonesopimuksista.

Mene ja tiedä, mutta se on varmaa, että Suomessa rokottaminen takkuaa pahemman kerran. Meillä on kerrottu, että nyt Suomeen tulleita koronarokotteita olisi pistämättä hyllyllä jopa yli 100 000 rokotetta. Itse muuten sain hetki sitten tietoa, että määrä on vielä merkittävästi korkeampi, sillä nämä hyllyllä seisovat rokotemäärät kerrotaan kuulemma alkuperäisen viisi rokotetta yhdestä ampullista -periaatteella. Helsingin kaupungilla sairaalatoimintojen opetushoitajana työskentelevä Sari Rooshan keksi jo rokotusten alkuvaiheessa miten yksi pullo riittää valmistajan ilmoittaman viiden rokotteen sijaan seitsemään rokoteannokseen.

….

Mukava sunnuntai ja kun etäisyyksiä on pidettävä niin missäs se olisi sen helpompaa kuin järvellä. Lounalammella tänään pilkillä.

 

 

 

 

 

Kommentit