Loppiaisen kauppojen aukiolo?

Blogi, tiistaina 27.11.2012

Aluehallintovirastot ovat tehneet omat päätöksensä loppiaisen kauppojen aukiolosta. Vuosi vuodelta yhä useampi alue ja kaupunki hakee kaupoilleen oikeutta halutessaan pitää ovensa auki myös loppiaisena. Hämeessäkin kauppakamari haki aukiolo-oikeutta omilleen, mutta jostain syystä AVI antoi luvan vain Lahden kaupungin alueelle loppiaissunnuntaiksi 6.1. klo 12-21. Mutta jätti siis ulkopuolelle kaikki Päijät-Hämeen muut kunnat ja kaupungit ja koko Kanta-Hämeen Hämeenlinnankin osalta.

Perusteena aukiolohakemukselle on ollut Venäjältä juuri loppiaisena Suomeen suuntautuna runsas lomamatkailu. Luin, että vuodenvaihteesta loppiaiseen Suomeen odotetaan jppa 85 000 venäläismatkailijaa enemmän kuin muuna aikana ja tottakai tuollainen suuren kaupungin kokoinen joukko mielellään käyttäisi myös suomalaisia kauppapalveluita jos hallintoviranomaiset sen vain sallisivat ja antaisivat kauppiaillemme edes mahdollisuuden itse päättää aukiolostaan. Nyt niin ei ole. Viranomainen tietää siis näköjään paremmin mitä ihmiset haluavat ja käsittämätön päätös Hämeessä rajaa ulos mm. Hämeenlinnan kaupungin missä itse Hämeen linna ja Aulanko vetävät väkeä valtavasti loppiaisena.

Ja kyllähän AVI:n päätös tuntuu aivan kohtuuttomalta ja epätasa-arvoiselta ja epäoikeudenmukaiseltakin kauppiaita kohtaan. Voi vain kysyä, että miksi AVI laittaa suomalaiset toimijat aivan kohtuuttomaan tilanteeseen toisiinsa nähden ja vääristää kilpailua tällä tavalla. Kysymys voisi kuuluakin, että mikä päätöksiä Suomessa oikein ohjaa?

Tulen aiheesta tänään jättämään hallitukselle esityksen, että kaikkia kaupunkeja kohdeltaisiin tasapuolisesti ja annettaisiin kaupoille itse oikeus päättää tällaisen päivän palveluista. Tai siitä onko sunnuntai-aukiololle loppiaisen tarvetta vai ei.

Ja painotan nyt vielä, että päätös kauppojen loppiaisaukiolosta ei siis pakota ketään pitämään kauppoja auki. Ratkaisun tekee kauppias ja kauppa aina lopulta itse. Nyt vain tilanne on se, että AVI:n virkamiehet näyttävät tietävän paremmin mitä palveluita tarvitaan ja missä.

Tai sitten jos ei tasapuolisuutta voi taata näin niin pidetään sitten kaikki kaupat loppiaisen kiinni. Jos kerran kauppiaisiin ei AVI luota. Minä luotan ja tiedän myös sen, että kauppoihin löytyy sunnuntaiksi varmasti myös työntekijätkin ihan vapaaehtoiselta pohjalta.

Järkikäteen AVI:ssakin. Kiitos.

Mutta nyt Helsinkiä kohden. Valiokuntia kolme tänään eli aloitetaan ympäristöpolitiikalla ja jatketaan sitten ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ja puolustuspolitiikalla.

Kello 20.33 ja Lopella. Vauhdikas päivä joka ei valitettavasti jää muistoihini aivan parhaimpana. Itseasiassa aika erikoisena ja surullisenakin. Mutta politikkaa kai sekin.

Mutta valiokunnat ja työasiat sen sijaan menivät hyvin eteenpäin ja saimme montaa asiaa maaliakin kohden. Myös tuo kauppojen aukioloaika-asia etenee ja katsotaan mitä sen kanssa tehtävissä. Ja painotan nyt itse, että en missään nimessä halua pakottaa kauppoja auki eikä sellaista edes voi tehdä vaan nimenomaan niin, että kaupat voisivat itse päättää onko loppiaisena niin paljon asiakkaita ja turisteja liikkeellä, että kauppaa kannattaa auki pitää. Nyt näyttää siltä, että viranomainen on se joka tämän päättää eikä suinkaan kauppa ja asiakkaat. Aikamoista holhoomista.

Huomenna aamusta jatkamme sitten puolustusvaliokunnassa ja kyllä tässä töitä vielä ihan kohtuullisesti ennen joulukuuta ja joulua on luvassa. Ja katsotaan mitä kaikkea tuo Kreikankin tilanne tulee sitten teettämään. Ja pahaa pelkään, että nyt tehdyt myönnytykset eivät jää viimeisiksi. Toivottavasti kuitenkin mentäisiin jo kohti parempaa. Ja ei tuo taloustilanne näytä täällä kotimaassakaan kovinkaan hyvältä. Tänään SDP:n riveistä Erkki Tuomioja nosti jo esille aikanaan keskustan Matti Vanhasen esittämän eläkeiän nostamisen. Rohkea veto. Mutta toisaalta senkin tiedämme, että miten helpolla demareista kaikelle sanotaan ei. Uskoisin, että tämäkin keskustelu tyrmätään. Minusta tällaisistakin asioista pitää voida nyt keskustella ja toisaalta todeta se, että tilanne on niin vakava ja tiukka, että kaikki kortit on nyt katsottava. Ei-linjalla ei tätä maata pelasteta. Palaan aiheeseen laajemmin lähiaikoina.

Hyviäkin uutisia sentään. Kukonkoivun jokkisrata saa jatkaa.

Yksi sellainen hieno uutinen oli taasen tieto siitä, että Hollolan Kukonkoivun Jokamiesluokan rata saa jatkaa. Lahden Ympäristölautakunta antoi luvan radan jatkolle joka oli jo tiukasti menossa kiinni. Silloin aiheeseen tartuimme todenteolla ja nopeasti asia saatiin oikeaan asentoon ja lautakunnasta uudelleen arviointiin ja näin lopulta maaliin. Hieno juttu.

Tätäkin rataa vastusti yllätys yllätys Hämeen ely-keskus, mutta onneksi nyt järki voitti. Lahden Ympäristölautakunta antoi luvan ja painotti ihan oikein luvan ehdoissa, että valvontaa pitää tehostaa omavalvontana ja lajin sääntöjä sulee noudattaa. No näin me moottoriurheilussa aina toimimmekin. Lisäksi uusi lupa velvoittaa seuraamaan maaperänäyttein aluetta ja sen pohjavettä. Pohjaveden seurantaa tehdään kahdessa eri paikassa ja maaperänäytteitä otetaan viiden vuoden välein.

Hieno lopputulos ja haluan nyt antaa kiitosta ennen muuta lautakunnan varapuheenjohtajalle Helena Maattolalle joka huoleemme tarttui nopeasti kun rataa oltiin sulkemassa. Helena teki aktiivisesti työtä ja selvitti tilannetta ja sai sen kääntymään lopulta lautakunnassakin puheenjohtajana oikein päin. Suurin kiitos siis kuuluu Helena Maattolalle. Ja kiitos myös teistä kaikille jotka minun kautta asiaa hoiditte ja välititte materiaalia yms. asiaan liittyen. Niin se meni. Tämä hyvä esimerkki siitä, että vastuullisesti toimimalla voidaan löytää hyvät ja kaikkia tyydyttävät ratkaisut.

Tosin edelleen pelkään, että Ely tästäkin jotain vielä keksii. Kirjoitin joku päivä sitten, että viranomaiset eivät kyllä Talvivaaraa ja sen ympäristötuhoa saa kuriin, mutta tällaiset radat ja lasten kartingradat kyllä sulki saadaan. No toivotaan, että sielläkin nyt ymmärretään mistä tässä oikeasti kyse.

Hieno päätös joka tapauksessa Lahden seudun ympäristölautakunnalta. Kiitos!

Kommentit