Loppiaiseksi lupa olla Lopen Uupunut.

Blogi, maanantaina 06.01.2014

Hyvää Loppiaista kaikille täältä Lopelta. Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana, kovinkin virallisin oikeuksin siis, annan tänään teille kaikille luvan olla ihan vain Lopen uupuneita. Antaa siis aikaa itselle ja läheisille. Eikös tämä loppiaisen päivä ole sellaiseen juurikin sopiva?

Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden 7. toukokuuta 1995. Silloin Forssassa kapaloissa oli vasta kolmeviikkoinen, 19.4. syntynyt Juuse Saros. Tänään kaikkien tietämä ja juhlima Maailmanmestari hänkin.

Eilinen ilta huipensi huikean urheiluviikonlopun. Nuoret Leijonat nappasivat jääkiekon Maailmanmestaruuden ja juurikin sillä parhaalla mahdollisella käsikirjoituksella. Eli Ruotsissa ja isäntämaa Ruotsin lyöden. Upea matsi ja hienoa joukkue ja tämä lupailee sitä, että menestys myös miesten puolella tullee jatkumaan. Tässä U20-joukkueessa on monta sellaista nuortamiestä joiden nimet kannattaa painaa mieleen niin SM-liigaa, NHL:ää, KHL:ää kuin kotoista SM-liigaakin silmällä pitäen. Mestareidelle on ottajia.

Yksi Maailmanmestarijoukkueen tukipilareita oli hämäläinen maalivahtitähti Juuse Saros. Itse kiinnitin nuoreen jääkiekkolupaukseen huomiota viime vuonna kun kävin katsomassa HPK:n A-junnujen pelejä. Saros siellä maalissa ja oli poikkeuksellinen. Juuse siis silloin alle 18-vuotias ja nytkin vasta 18-vuotias. Eli junnu tässäkin nuorten maajoukkueessa. Mies siis ikänsä puolesta pystyi pelaamaan vielä viime keväänä 18-vuotiaidenkin maajoukkueessa. Silloin Juuse pelasi Venäjällä huikean MM-turnauksen tämän vuodenvaihteen tapaan. MM-pronssia silloin pienemmissä Leijonissa ja Juuse pelasi kaikki seitsemän matsia torjuntaprosentilla 94,56.

Nyt alle 20-vuotiaiden maajoukkueessakin vasta 18-vuotias Juuse oli ykkösmaalivahti HIFK:n Ville Husson ja Pelicansin Janne Juvosen ollessa muut maalivahdit.

Ja jotain nuoren Forssasta kotoisen olevan ja nyt SM-liigassa HPK:ta edustavan nuoren miehen taidoista kertoo sekin, että tällä kaudella mies astui suoraan Liigaan ja samalla HPK:n joukkueen muuriksi. Tulokaskaudellaa tähän mennessä hän on tojunnut kiekkoja Kerhon maalilla yli 94 prosenttin varmuudella. Nuorimies torjui syksyn aikana ennen joulutaukoa peräti viisi nollapeliä. Tällä hän lähestyy jo SM-liigan tulokasvahtien nollapeliennätystä ja rikkoutunee tässä kevään aikana. Nykyinen tulokasmaalivahtien ennätys on kaudelta 2011-2012 JYP:n Riku Heleniusella seitsemällä nollapelillä. Kuusi nollapeliä pelasi aikanaan TPS:ssä debytoinut Teemu Lassila tulokaskaudellaan 2002–2003. Itseasiassa nuorista molareista alle 20-vuotiaista samaan on ennen pystynyt liigatasolla vain nykyisin NHL:ssä loistava Kari Lehtonen. Ne ennätykset nyt kuitenkin murskataan.

Juuse Saros varattiin NHL:ään paljon enteilevällä numerolla 99. Varaajana oli Nashville Predators. Ja on vain ajankysymys kun Forssan mies suuntaa rapakon taakse. Itse uskon, että suunta on sinne jo ensi kaudeksi. Sen aika näyttää.

Täytyy toivoa, että Forssan kotikaupunki muistaa Maailmanmestaria mestaruuden arvoisella tavalla. Miehen tie kun jokatapauksessa vie maailmalle ja kauas niin olisikohan paras tapa pitää nuoren miehen juuret Hämeen maassa vaikka vapaa-ajantontilla, mökkitontilla. Toivottavasti Juusen arvo ymmärretään. Ja teoista kiitetään.

Ja samalla tavalla Hämeenlinnassa ja Lahdessakin kiitoksen paikka mestareille. Upeat kaverit MM-joukkueessa Pelicansin Janne Juvonen kolmosmaalivahtina tällä kertaa ja Kerhon toinen tähti Saroksen rinnalla puolustaja Juuso Vainio. Onnea jätkät! Ja onnea koko upea joukkue. Toivottavasti jokaisen kotikunta muistaa teitä ja teidät. Tontti mieheen 🙂

Eli eilen illalla Juusen johdolla Suomi voitti nuorten maailmanmestaruuden. Ruotsi kaatui finaalissa Rasmus Ristolaisen ajassa 69.42 tekemällä jatkoerämaalilla maalein 3-2. Maailmanmestaruus on maallemme junnuissa kolmas. Edellisen kerran mestaruutta on juhlittu 1987 ja sitten 1998.

Onnea vielä kerran Suomen Nuorten Jääkiekkomaajoukkueelle! Upeita hetkiä tarjoilitte taas. Ja tuo lupa olla Lopen Uupunut koskee tänään myös Kiekkoleijonia. Te jos jotkut olette nyt ajan lopen uupuneina ansainneet. Nauttikaa.

Ja iso hatunnosto myös valmentaja Karri Kivelle. Tuntuu miehen hyppysissä olevan taian ja yllätysten siemeniä riittämiin. 

Ja hieman hämmentyneenä katselin netistä kuinka ruotsalaislehdissä kirjoitetaa, että ”Maailmanmestaruuden hävinneet ruotsalaiset junioripelaajat tarvitsevat nyt kriisiapua”. Ehkä Ruotsinmaalla nyt kannattaisi harjoitella nöyryyttää. Siitä ne mestaruudet kumpuavat. Eivät ylimielisyydestä ja voitonjuhlia kenraaliharjoituksista. 

….

Kello 22.05 ja loppiainen päätökseen. Mukava päivä ja tänään piipahdin myös Hyvinkään Willassa. Onneksi tälle vuodelle kaupunki sai luvan pitää kauppoja auki sillä väkeä todellakin riitti. Ennätysmäärä venäläisturisteja nyt Suomessa ja näytti riittäneen Hyvinkäälle ja tänne Etelä-Suomeenkin. Ja onhan se fiksua palvella turisteja ja asiakkaita kun tänne tulevat. Toivottavasti ensi vuonna jo kaikki halukkaat kaupat voivat itse päättää pitävätkö ovensa auki vai eivät. Eihän se päätös nyt meille poliitikoille tai saatikka nykymallin mukaan yhdelle ELY:n virkamiehelle voi tai pidä kuulua. Ja nyt kun voimaan myös uusi laki, että jokaisella kaupalla myös kauppakeskuksissa on lainsuoma oikeus pitää ovensa kiinni yhtenä päivänä viikossa niin ei tilanne tule kohtuuttomaksi edes yksin yrittäjillekään. Hyvä näin. 

Mutta muuten tänään hyvinkin rauhaisaa. Sitä aikaa vain tämä viimeinen pyhä ennen pääsiäistä. Huomenna arki ja taas mennään.


 

 

Kommentit