Loppi tutuksi – tuttu lopuksi.

Blogi, maanantaina 04.11.2013

Tänään järjestimme Lopen kunnanvaltuustolle jälleen Loppi-kierroksen. Itse aikanaan uuteena valtuutettuna 17 vuotta sitten pääsin vastaavalle kierrokselle ja koin se mitä parhaimmaksi. Silloin kunnanjohtajamme Voitto Saraneva ja kunnansihteeri Raimo Sireeni esittelivät laajasti kuntamme mm. maaomaisuutta ja asuinalueita ja muuta. Uudelle, vaikkakin syntyperäiselle, ja Lopella koko elämänsä asuneelle nuorelle valtuutetulle se oli mitä paras ja antoisin oppikoulu kunta-asioihin. Päätin silloin, että jos joskus itse pääsen tällaisia asioita ratkaisemaan niin haluan antaa uusille valtuutetuille samanlaisen lentävän lähdön kotikunnan asioihin. Niin toimin aikanaan kun sitten 8 vuotta sitten ensimmäisen kerran nousin valtuuston puheenjohtajaksi neljäksi vuodeksi ja niin halusin nytkin tehdä kun kunnanhallituksen johdosta palasin valtuuston puheenjohtajaksi.

Tänään uusi kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen, hallintopäällikkö Katja Väistö, talousjohtaja Pekka Leppänen ja kehittämispäällikkö Jyrki Käki vetivät uudelle valtuustolle samanlaisen koulutuspäivän ja kuntakierroksen ja täytyy sanoa, että hyvä oli jälleen. Toki se hieman harmitti, että vain 13 valtuutettua päivään 35:stä osallistui. Mutta onhan se ymmärrettävää, että aikataulut eivät aina kaikille sovi. Sen sijaan olin enemmän kuin tyytyväinen, että omasta kokoomusryhmästämme mukana oli peräti kuusi. Mukana kierroksella kokeneita kuntakonkareita, mutta myös uusia valtuutettujamme ja juuri heille tämä päivä varmasti antoisin. Mutta täytyy myöntää, että minullekin jälleen tärkeä. Pääsimme katsomaan millaisia tilatarpeita Launosten Koululla on. Se asia jo meillä valtuustosta tämän vuoden puolella. Koululle tullee laajennusosa esiopetuksen käyttöön ja koko vanha koulu saneerataan. Ja kyllä tämä visiitti rempan tarpeellisuuden varmasti viimeisellekin epäilijällekin todisti.

Oli myös hieno nähdä miten hyvin Kirkonkylän koulukeskus nyt valmiina toimii alakoulun, yläkoulun ja lukion konaisuutena. Ja pääsimme myös katsomaan miten joulukuussa valmistuva uusi esiopetustalo Muksumäki edistyy. Upea talo tulossa ja odotan jo innolla käyttöönottoa. Viskarit ja eskarit saavat parhaat mahdolliset tilat itselleen.

Läyliäisissä tutustuimme Pirkko Salmen johtamaan Päiväkoti Pellavaan. Sielläkin uudehkoon päiväkotiin ollaan mitä tyytyväisimpiä. Toki Läykkä kasvaa kovaa vauhtia ja varsinkin eskaritiloissa ruuhkaa. Nyt onkin tarpeen kiirehtiä myös Läyliäisten koulun remonttia ja saada sinne koulun yhteyteen myös uudet esiopetustilat ja näin vapauttaa päiväkodin tiloja pienemmille läykkäläisille. Minusta asiassa on syytä edetä suunnittelun kautta jo ensi vuonna ja rakentaminen sitten mahdollisimman pian Launosten vastaavan rakennustyön kanssa vaikka osittain rintarinnankin. Tilantarve kasvukunnassa siis akuutti monessakin paikassa.

Piipahdimme myös Pilpalan koululla. Ja se visiitti vahvisti vain sitä, että koulun jatko oli mitä oikein ratkaisu. Koulussa hyvä henki ja uutta innokasta henkilökuntaakin. Tänäänkin esittelivät meille monenlaisia uusiakin suunnitelmia. Ja kasvaakin Pilpalan kylä hyvin ja kyläkoululla paikka kylän sydämenä jatkossakin. Länsi-Lopen koulussa emme sisällä tällä kertaa käyneet, mutta siellä myös hyvä tilanne ja kyläkoulu voi hyvin ja kasvaa ja kehittyy. Olen niin tyytyväinen, että nyt jatkuvaan kyläkoulujen lopettamisvouhkaamiseen olemme saaneet ainakin tauon ja kylille ja kouluille työrauhan kehittyä ja kasvaa. Se oli kolme vuotta sitten yksi tärkein lupaukseni kuntatalouden tasapainoon saamisen ja velkamäärän vähenemisen rinnalla. Halusin, että Lopella annetaan rauha kylille ja se on tuottanut hyvää tulosta ja onneksi sama rauha on jatkunut nytkin kun siirryin takaisin valtuuston puheenjohtajaksi. Tällaisia arvovalintoja kunta tarvitsee ja siitä iso kiitos koko viime kauden valtuustollemme ja kaikille kylien aktiivisille tekijöille. Hyvä.

Kävimme myös Vojakkalan Juhlataloon tutustumassa. Raija Holappa on joukkoineen tehnyt paikasta todella viihtyisän ja kauniin juhlapaikan. Ja ruoka oli mitä parhainta ja kuulemma myös juhlienpitopaikkana talo on jo löydetty hyvin. En liioittele jos sanon, että talo on kaunis ja upea. Tunnelmainenkin. Suosittelen. 

Vojakkalassa kävimme sitten läpi myös kuntamme taloustilannetta ja ensi vuoden budjetin viimeistä hiontaa. Nyt on tärkeää, että talouspidetään tasapainossa ja palvelut kunnossa jatkossakin. Ja hyvin tämän vuoden valmistelu onkin edennyt. Emme korota kuntaveroa ja ensi vuoden budjettikin tehdään tasapainoon. Hieno juttu ja sama ehto pitää olla myös jatkossakin. Kuntaa ei saa enää laskea velkaantumisen ja konkurssin tielle. Sekin kriisikunnan tie on jo tässä kunnassa kerran nähty. Ja siitä ei aivan helppo ole enää toistakertaa polviltaan ylös nousta. Siksi viime valtuustokaudella tehtyä talouden tervehdyttämistyötä pitää nyt vaalia ja kunnioittaa ja hoitaa kunnan asioita niin, että rahat riittävät ja palvelut turvataan. Se on vaikeaa, mutta mahdollista. Kunhan työ tehdään hyvin ja huolella. Tässä työssä kaikki tuki nyt kunnanhallitusta vetävälle keskustan Marja Peltomäelle hallituksen joukkoineen ja totta kai virkamiehille ja kunnan henkilöstölle joka kuitenkin sen arjen tärkeimmän työn tekee. Mutta fakta on se, että jos kunnan talous lasketaan uudestaan miinukselle niin se tietää myös palveluiden välitöntä heikkenemistä ja monen tärkeänkin asian alasajoa. Sitä ei varmasti kukaan toivo.

Päivän aikana kiersimme myös läpi lähes kaikki kuntamme jo rakentuneet ja vielä rakentamistakin odottavat asuinalueet ja muutamian nähtävyyksiäkin. Siis aikalailla monipuolinen ja täydellinen Loppi-päivä. Suuri kiitos siis vielä Karoliinalle joukkoineen järjestelyistä ja kaikille eri tutustumiskohteiden henkilökunnalle esittelyistä. Aivan mahtavia ammattilaisia meillä joka paikassa joiden työ jää aivan liian usein ilman kiitosta. Nyt kiitän.

Kuntapäivä tässä ja pitkä päivä päättyi kunnantalollamme vielä valtuustokyselyn läpikäyntiin ja palautekeskusteluun. Yhteishenki on nyt jälleen hyvä ja porukka koko päivän hymyssäkin suin. Se on muuten sellainen voimavara mitä kannattaa ja pitää vaalia. Yhteistyöllä ja yhdessä näitä asioita kuitenkin aina hoidetaan. Ja yhdessä ne vaikeat ja tärkeimmätkin ratkaissut tehdään. Ja yhdessä joko pärjäämme tai kaadumme.

Loppi on rautaa.

….

Lisää kuvia: Timo Heinonen FB.

 

 

Kommentit