Alv on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Blogi, sunnuntaina 03.11.2013

Arvolisäverolla kerätään merkittävä määrä varoja hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämiseen. Vuonna 2012 kassaan ropisi alv:n kautta 17,7 miljardia euroa valtion kokoverokertymästä joka samana vuonna oli 40,2 miljardia euroa. Arvonlisävero on siis merkittävä tulonlähde valtiolle ja siinä mielessä hyvä, että vero kohdistuu myös ulkomaalaiseen työhön. Suora työnverotuksen kiristykset kurittaisivat vain kotimaista työtä, työntekoa ja työllisyyttä.

Mutta totta on sekin, että alv on monella alalla kova rasite. Esimerkiksi käsityölle nyky-alv on kohtuuttoman kova. Kotimaisilla sisustus- ja käsitöillä on yhä enemmän kysyntää, mutta kasvua haittaa kova alv. Vaikka usein alv mainostetaan, että sehän on vain ns. läpikuluvero eikä se siis haittaa yrittäjää. Mutta arki on toisin silloin kun kyse on paljon työtä vaativasta yrittäjyydestä. Esimerkiksi omilla käsillään työtä tekevälle alvin korotus näkyy. Tuotteen hinta nousee ja halvan työvoiman maiden tuotteet jyräävät. Siinä kilpailussa ei aina sillä hyvällä laadullakaan pärjää. Tai ainakin raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Minusta siis käsityötä tekevien alvia tulisi kohtuullistaa ja luoda kovassa buumissa olevalle alalle kasvun uraa.

Vastaavassa puristuksessa ovat myös parturikampaamot ja muut. Alv:n nousu on syönyt alalta työpaikkoja ja leikannut merkittävällä tavalla hiusten sijaan partureiden tuloja. Käsityövaltaisena alana alempia alv olisi perusteltu jatkossa.

Ja iso asia on myös ravintola-ala. Ala tuottaa valtavasti verotuloja maallemme. Ja on yksi työllistävimmistä toimialoista. Ravintoloissa tarjottujen ruoka-annosten alv laski 2010 22 prosentista 13 prosenttiin. Tavoite oli parantaa ravintola-alan työllisyyttä. Itse uskon, että näin myös kävi vaikka toisenlaisiakin väitteitä on esitetty. Pitää muistaa, että samaan aikaan kustannukset ovat nousseet. 

Arvonlisävero on siis erinomaisen tuottoita renki palveluiden kustantamiseen. Mutta myös huono isäntä silloin kun se leikkaa työllisyyttä ja heikentää yrittäjyyttä.

Kollegani Jaana Pelkonen on tehnyt esityksen esimerkiksi siitä, että ”Ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa laskettava”. Se olisi suora täsmätoimi ja vaikuttaisi varmasti alan työllisyyteen, mutta myös maamme alkoholipolitiikkaan. Jaana Pelkosen kolumni aiheesta on miettimisen arvoinen. Kurkatkaapa: Ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa laskettava.

Kello 22.38 ja päivä paketissa. Kiitokset palautteesta liittyen alv-keskusteluun. Ja kiitokset myös muutamista lisähuomioista. Olen kanssanne samaa mieltä, että esimerkiksi alv:n alarajaa olisi järkevä korottaa. Se lisäisi todennäköisesti verotuloja tuomalla lisää työtä ja tuloja verotuksen piriin. Ja olisi muuten myös erittäin tärkeä kannustin osa-aikayrittäjille. Asiaa on syytä viedä kokonaisuuden osana eteenpäin.

Tänään päivällä ehdin myös hakea kesäkuplan talvihoitoon. Hieman pientä pintaremonttia ja normaali huolto Madamelle kesän ajojen jälkeen. Sitten jälleen vappuna ollaan yhdessä valmiita uuteen ajokauteen. Ja laiturikin tänään järvestä nousi kummisedän tuttuun varmaan tyyliin ja hieman muitakin pihatöitä tuli tehtyä. Ja totta kai formulaa ja sellaista. Ja nyt sitten vielä huomisen Lopen kunnanvaltuuston koulutuspäivän ohjelmaa ja aikataulua läpi ja aamusta sitten valtuutettujen kanssa koko päiväksi Loppi-päivään.

 

 

Kommentit