Loppi panostaa palveluihin ja investoi tulevaisuuteen

Blogi, maanantaina 28.11.2022

Loppi panostaa palveluihin ja investoi tulevaisuuteen

Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi tänään vuoden 2023 talousarvion. Haluan kunnanhallituksen puheenjohtajana vielä tässäkin kiittää kuntamme talous- ja hallintojohtaja Jenny Saarelaan ja kunnanjohtaja Mikko Salmelaa hyvästä valmistelusta yhdessä koko johtoryhmän ja kunnan henkilöstön kanssa.

Susa Lehtisen esitys 60 000 euron määrärahasta käytetyn latukoneen hankkimiseksi voitti valtuuston äänestyksessä. Hieno juttu, sillä latukoneella hiihtokautta saadaan parannettua, mutta myös pidennettyä.

Olen myös halunnut viedä budjetin valmistelua ja käsittelyä puheenjohtajakaudellani enemmän keskustelevaan ja yhdessä tekemisen suuntaan ja tässäkin onnistuimme varsin hyvin. Vain yksi äänestys kunnanhallituksessa ja valtuustolle reilusti ylijäämäinen budjettiesitys missä panostetaan reilusti palveluihin ja investoidaan tulevaan on osoitus siitä. Yhdessä ja yhteistyöllä tehden.

Isossa kuvassa kuntamme taloutta on hoidettu hyvin. Yli kymmenen vuotta lähes yksin omaan ylijäämäisiä tuloksia ja ylijäämää tulemme tekemään myös päättyvältä vuodelta. Ensi vuodenkin talousarviomme on reilusti ylijäämäinen – jopa varovaisuusperiaatetta noudatettuammekin. Noin 800 000 euro ylijäämää, vaikka verotulot otimme noin 500 000 arvioitua pienempinä mukaan. Ja lisäksi samaan aikaan halusimme laskea myös veroja. Pudotimme kaikki kiinteistöverot lainsallimaan minimiin ja tämä toivottavasti auttaa kohonneiden kustannusten aikana myös loppilaisia yrityksiä ja maatalouttakin. Kuntavero ensi vuonna on 8,86% ja toivottavasti voimme sitä tulevaisuudessa vielä laskeakin.

Hämeen kevein kiinteistöverottaja!

Ensi vuoden budjetti on vahva panostus palveluihin. Korotamme koululaisten oppimateriaalirahaa, hankimme lopulta kaikille koululaisillemme omat tietokoneet/tabletit, palkkaamme varhaiskasvatukseen lisää henkilökuntaa mm. resurssihoitajan, otamme käyttöön vaka:n työntekijöiden ulkovaaterahan, palkkaamme oman opettajan huolehtimaan koulupudokkaista ja lisää myös yhden erityisopettajan. Tämän myötä meillä on kaikille kolmella kasvatusalueella oma kiertävä erityisopettaja. Aloitamme lisäksi uutena tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksen jne.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnalta vuoden vaihteessa Oma Hämeen soten vastuulle. Olemme onnekkaita, että tänä vuonna saimme lääkärit palautettua myös Lopelle. Tulevaisuudessa näistä palveluista vastuu on nimittäin aluehallinnolla.

Vuodenvaihteessa meillä aloittaa myös uusi hyvinvoinnin ja vapaa-ajan toimiala ja panostamme lisää myös taiteen perusopetukseen. Musiikkiopiston rinnalla kunta tulee tukemaan myös tanssinperusopetusta ensi vuonna 20 000 eurolla Etelä-Hämeen Tanssiopiston kautta ja myös tukea ohjataan nuorisoteatteritoimintaan. Poistamme liikuntasali- ja tilavuokrat myös aikuisten vuoroilta eli haluamme kannustaa lisää liikkumaan.

Liikuntaan panostamme myös investoinneissa. Ensi vuonna valmistuu uusi urheiluhallimme ja rakennamme myös skeittiparkin Läyliäisiin. Lähi- ja luontoliikuntaan panostamme mm. Launosten ja kirkonkylän Kyyniönlahden hankkeiden kautta. Kyyniönlahden lähiliikunnan ja -retkeilyn paikka saa ensitöikseen noin luokan (25henk) vetävän kodan opetus- ja myös yhdistysten ja muiden käyttöön. Launosiin ja Läyliäisiin tehdään myös päiväkotien ja koulujen käyttöön pienet retki- ja tulistelupaikat. Myös Ojajärven alueelle rakennetaan uusi retkeilyreitti. Myös koirapuistohanke etenee ja paljon muutakin. Haluamme olla tulevaisuudessa Suomen liikkuvin kunta, sillä liike on lääke.

Pian myös Suomen liikkuvin kunta?

Investointipuolella Läyliäisten uusi paloasema valmistuu maaliskuussa ja uutena, keväällä, on tavoite saada yhteistyöhankkeena liikkeelle noin 55 paikkainen Uusi Eedilä -hoivakoti. Uusia omakotitalotontteja tulee myyntiin Launosten Marjarinteelle ja Jylhäkummun työpaikka-alue saa myös uusia yritystontteja. Valokuituun ja nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin panostamme enemmän kuin koskaan. Kunta jatkaa runkolinjojen rakentamista ja kehittää myös kantatie 54 ja 132-tien linjoja mm. teiden alituksilla ja jakopisteillä.

Voisi siis sanoa, että panostamme vahvasti palveluihin ja luomme elinvoimaista tulevaisuutta. Tavoitteena muuttovoittoinen kunta.

Haluankin näillä sanoilla kiittää koko kuntamme osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Ilman teitä ei olisi kunnan hyviä palveluitakaan. Kiitos myös kaikille kuntalaisille ja vapaa-ajanloppilaisille hyvästä yhteistyön vuodesta. Ja iso kiitos myös kaikille kuntamme luottamushenkilöille. On ison arvostuksen paikka, että te haluatte antaa omaa aikaanne kotikuntammee kehittämiseksi. Yhteistyö on toiminut hyvin ja pääasiassa aina etsitty vain ratkaisuja eikä uusia ongelmia.

Oikein hyvää joulun odotusta teille kaikille. Annetaan aikaa myös läheisille ja pidetään huolta myös heistä, jotka yhteydenottoja odottavat.

Hyvä fiilis illan valtuustosta. Kokouksessa hyväksyimme myös kuntamme uuden strategian. Tästä työstä iso kiitos valtuustomme puheenjohtaja Suvi Louhelaiselle ja koko valtuuston puheenjohtajistolle eli myös Tiina Seppälälle ja Leila Ahlqvistille. Teitte upeaa työtä osallistaen ja sitouttaen väkeä työhön.

Kokouksessa myös valitsimme kuntaamme uuden erittäin tärkeä viranhaltijan. Terveyden edistämistä ja hyvinvoinnin edistämistä ja koko vapaa-aikatoimeamme ryhtyy nyt 1.1.2023 johtamaan liikuntatieteiden maisteri ja hallintotieteiden maisteri Eeva Saarisen. Onnea Eeva ja tervetuloa Lopelle!

Jätimme myös tänään valtuustossa valtuustoaloitteen, että syksyllä 2023 Lopen kunta lähtee mukaan Finest Future -toimintaan. Tässä on kyse Peter Vesterbackan luomasta toiminnasta missä lukioihin haetaan kansainvälisiä opiskelijoita. Toimintamalli on saavuttanut huikean suosion ja tulokset mitä parhaita. Tavoite olisi, että ensi syksynä Lopen Lukiossa voisi aloittaa esimerkiksi viisi kansainvälistä opiskelijaa. Toiminta toisi tätä tärkeää ulottuvuutta meidän lukioomme ja nuorillemme, mutta myös olisi osaltaan varmistamassa, että pienenevien ikäryhmien aikana tai myötä lukiomme säilyisi elinvoimaisena.

Ja mahtuihan tähänkin maanantaihin myös aamun aluehallinnon kokous Hämeenlinnan Raatihuoneella ja päivän Suomen Metsästysmuseonkin kokous. Kokousten päivä.

Kommentit