Lopen Uupuneiden -puisto sai uuden nimikkopuu – 25. Lopen uupuneeksi valittiin vuonna 2019 latumestari Erkki Ranta

Blogi, keskiviikkona 19.08.2020

Tänään Lopen Uupuneiden -puisto Iso- ja Pikkukorkeen kainalossa sai 25. nimikkopuunsa. Keväältä loppukesään siirtynyt Lopen uupuneen puun istutus järjestettiin kauniina elokuun päivänä koronakevään takia. Järjestyksessään 25. Lopen uupuneeksi valittiin viime vuoden joulukuussa latumestari ja seura-aktiivi Erkki Ranta. Perinteen mukaan Erkki istutti tänään tapahtuman muistoksi itselleen puu – raidan – muiden uupuneiden puiden seuraksi.

25. Lopen Uupunut Erkki Ranta ja Lopen Lukion rehtori Vilho Ylönen Erkin valitseman ja istuttaman raidan vieressä.

Lopen Uupuneiden puisto syntyi aikanaan yhdestä ensimmäisestä valtuustoaloitteestani. Olin nuorena poikana aloittanut Lopen kunnanvaltuustossa vuoden 1996 kuntavaalien jälkeen ja olin jo silloin innostunut puista. Aloite piti sisällään arboretumin perustamisen Isokorkeen ja Pikkukorkeen alueelle aitoina eri puulajien metsikköinä, mutta myös silloin tuoreen perinteen Lopen Uupuneen nimeämisen kunniaksi perustettavasta Lopen Uupuneiden puistoksi. Aloitteeni eteni nopeasti ja muistan kuinka silloin opettajana toimiessani koululaistenkin kanssa puita arboretumiin kävimme istuttamassa. Ja tämän jälkeen joka kevät ja nyt ensimmäistä kertaa syksyllä myös tuore Lopen Uupunut on istuttanut alueelle oman puunsa.

Kiva pieni tilaisuus ja ihanaa musiikkiohjelmaa myös Lopen Kirkonkylän Koulun tokaluokkalaisilta.  Tilaisuudessa puhui myös lukiomme rehtori Vilho Ylönen.

Lämpimät onnittelut vielä Erkille ja ennen muuta kiitos todella upeasta ja pitkäs urasta kotikuntamme hyväksi.

Erkin valintaa  perusteltiin mm. seuraavasti:

25 valitusta Lopen Uupuneesta paikalla Erkin puun istuttamista olivat juhlistamassa kahdeksan.

Lopen Uupuneen valinta lähti aikanaan liikkeelle yrittäjä Kare Aspin ideasta ja sen seuraksi syntyi myöhemmin valtuustoaloitteeni myötä Lopen Uupuneiden puisto. Paikasta onkin parinkymmenen vuoden aikana syntynyt ja kasvanut kaunis ja rauhaisa paikka.

Erkki valitsi puukseen raidan sen takia, että puu kukkii keväällä ensimmäisten joukossa ja on näin pölyttäjille tärkeä kaveri kevään alkajaisiksi.

Puisto sai viime vuonna uuden upean opastaulun ja nyt syksyllä puut saavat myös juurelleen hienot metalliset nimilaatat.

Ilkka-pappi valittiin muutamia vuosia sitten Lopen Uupuneeksi. Tässä Lopen Uupuneiden kokoontumisessa uupuneilla riitti monenlaista juteltavaa.

Juhani Rautiaisen kuusi sai ensimmäisenä juurelleen uuden metallisen laatan. Syksyn aikana kaikki Lopen Uupuneiden puiston puut varustetaan samanlaisilla kylteillä, joista selviää puun istuttaja, mutta myös istuttajan valitsema puulaji.

– Vaihtelevien talvien myötä on Erkki Ranta joutunut tekemään latuja joskus useampaankin kertaan talven aikana. Kun lämpöaalto yllättää ja lumet alkavat sulaa, ovat hyvät konstit tarpeen jotta hiihtoa liikuntamuotonaan harrastavat voivat ylläpitää kuntoaan.

Latujen lisäksi Erkki Ranta tunnetaan myös kesäisten polkujen ylläpidosta. Ne ovat olleet koetuksella esimerkiksi Poronpolun ja Loppi Trail-tapahtumien aikaan. Uupuneiden puiston puille saadaan tänä syksynä myös uudet nimikyltit. Myös opastetaulua päivitetään vuosittain.

Oma päiväni toki alkoi tänään jo varhaisella matkalla Keravalle. AlftaTV:n Uutiskauhan vieraana siellä politiikan syksyn tunnelmista ja tulevasta. Uutiskauha tulee siis perjantaina illalla kello 19.30 AlfaTV:ltä.

Nyt illalla vielä sitten Lopen Kokoomuksen myös koronan johdosta syksylle siirtynyt kevätkokous ja myös samalla perinteinen Kesäkokous. Poikkeuksellinen vuosi siis monessakin mielessä.

Kommentit