Elokuun myöntälaukat Hunsalan metsäpoluilla – Pientä turpaterapiaa turpavälit huomioiden

Blogi, tiistaina 18.08.2020

Tämä aamu oli uskomaton järvenrannassa. Joutsenperhe syvän usvan keskellä auringonpaisteen ympäröimänä. Vaikka tämän päivän puhelimet ja kamerat paljon pystyvätkin taltioimaan ja jopa usein liioittelemaan tunnelmaa, niin tätä eivät pystyneet. Se hetki jäi vain mieleeni. Kaunista.

Kauniita ovat muutenkin olleet nämä elokuun päivät. Lämpötilat kesäisiä ja lähes helteisiä ja muutenkin todella kaunista. Tästäkin päivästä tuli kaunis ja hyväkin. Hunsalassa Pelto-Seppälän mailla ystäväni Tiinan kanssa ratsailla.

Pientä turpaterapiaa turpavälit huomioiden.

Kiitos Tiinalle ja Teeballe hienosta aamupäivästä. Teki hyvää jättää taas turhia ajatuksia metsäpoluille ja ottaa uusia matkaan. Joskus olen todennut, että tämä ratsastus on vaan niin vaativaan, että siinä ajatukset hukkuvat ja mielilepää. Usein turpakaverille toteakin, että…

Murehdi sinä nyt, kun sinulla on isompi pääkin.

Ja hei ainakin nuoremmat blogini lukijat. Kurkatkaapa TikTokista mun ensimmäisenä video. Sekin tuli tallilta.

Hieno päivänavaus ja siitä olikin hyvä jatkaa päivän muihin juttuihin. Huolet kuitenkin palasivat mieleen nopeasti. Sosiaali- ja terveysministeriö näyttää hukanneen pahasti koko pitkän kesän koronan suvantovaiheen testauskapasiteetin kuntoon saamiseksi. Myös maamme ulkorajat näyttävät vuotavan jälleen koronaa ja jopa pahemmin kuin kertaakaan vielä tämän pandemian aikana. Kysymys kuuluukin, että oliko silloin oikea aika lähteä kesälomille?

Sosiaali- ja terveysministeriöltä on pahasti lipsunut ote koronan toisen aallon toimenpiteiden kohdalla. Terveysministeri Krista Kiuru on pitänyt mahtipontisia tiedotustilaisuuksiaan, mutta niissä vain suu on käynyt, mutta mitään ei ole tapahtunut. Koronatesteihin ei pääse, jonot ovat pitkiä ja tulostenkin saaminen kestää.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen tulisi nyt kutsua eduskuntapuolueet kokoon ja tarvittaessa koko eduskunta. Nyt näyttää siltä, että hyvin onnistuneen ensimmäisen korona-aallon jälkeen toisen aallon hoito epäonnistuu pahoin.

Kesän aikana olisi nimittäin pitänyt varautua hyvin suurella todennäköisyydellä tulossa olleeseen koronan toiseenaaltoon. Näin ei nyt ole tehty ja koronatestauksen jonot ovat luvattoman pitkiä. Ensin ihmiset jonottavat päästäkseen testiin ja sitten vielä itse tuloksien saanti kestää paljon luvattua pidempään. Ja surullisimmaksi tämän tilanteen tekee se, että Marinin vasemmistohallitus ei ole halunnut ottaa käyttöön kaikkea saatavilla olevaa koronatestauskapasiteettiä. Ideologiset syyt ovat estäneet tarjoamasta ihmisille pääsyä jonottomiin ja nopeisiin yksityisenpuolen koronatesteihin. Kaikki eivät näytä pääsevän testeihin lainkaan ja töistä joudutaan näin ollen olemaan pois määräysten mukaan pienen nuhan ja kurkunkutinan takia vaikka aiheuttajana nyt monelle onkin syksyn heinien yms. siitepölyt.

Olemmekin Kokoomuksesta nyt vaatineet eduskuntapuolueita koolle. Näyttää vakavasti siltä, että Sosiaali- ja terveysministeriö ja sen terveysministeri Krista Kiuru eivät nyt ole enää asioidensa tasolla? Kiurun tiedotustilaisuudet herättävät nyt vain enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia ja lupaukset ovat jälleen tuttua kiurua. Suu siis käy, mutta koronatestejä ei näy.

Kevään, monilta osin varsin hyvin onnistuneessa, ensimmäisen korona-aallon blokkaamisessa yksi epäonnistunut paikka oli lentokentät. Tästäkään ei näytetä olevan opitun yhtään mitään? Jälleen koronaa tulee lentokonekaupalla Suomeen ja Marinin hallitus katselee vieressä toimettomana. Osa ministereistä jopa puhuu matkustusrajoitteiden lieventämisestä eli siitä, että maahan pitäisi päästä vielä tätäkin helpommin. Myös Ruotsin raja vuotaa ja karanteeneistä ei ole tietoakaan. Eilen Kiuru jälleen puhui Ruotsin rajan erityispiirteistä todeten, että ”on sanomattakin selvää, että täällä raja-aluetta joudutaan ylittämään”. Voisi jatkaa, että tämän myötä on sanomattakin selvää, että koronavirus ei rajoja ja yhteisiä työssäkäyntialueita tunne vaan silloin, kun raja vuotaa niin silloin koronakin rajan yli pääsee. Vielä viime viikollahan Kiuru tosin puhui kahden viikon pakkokaranteenistä jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen uhalla myös Ruotsista tuleville. Viikossa ääni on siirtynyt aivan uuteen äänialaa taas. Ei siis ihme, että ihmiset eivät todellakaan tiedä mitä pitää tehdä ja mitä saa tehdä ja ennen muuta mitä ei saa tehdä.

Nyt olisi tärkeää saada suorat ”koronalennot” mm. Pohjois-Makedonian Skopjesta loppumaan. Ja sama pitäisi tehdä myös muille korkean koronatautialueiden maista lähteville lennoille. Lisäksi ulkomaanlentoja vastaanottaville lentokentille pitäisi tehdä pakolliset koronatestausasemat ja edellyttää jokaista lentokoneella tulevaa käymään siellä testeissä. Monissa maissa kaikki maahan tulevat asetetaan jopa tiettyyn hotelliin pakkokaranteeniin ja luonnollisesti tulijan omalla kustannuksella. Jos meillä nyt edes saataisiin kaikki tulijat testattua ja asetettua tarvittaessa pakkokaranteeniin.

STM:n ja Kiurun koronatestauksen ontuminen ja sotkut ovat sellaiset, että kysyä pitää, että nauttiiko ministeri edelleen hallituskumppaneiden ja myös eduskunnan luottamusta? Koko kesä on hukattu ja näyttää siltä, että ei edes paheneva tautitilannekaan saa heitä toimimaan. Voi hyvin olla, että eduskunta joutuu asian ottamaan kovimman kautta vielä käsittelyynsä.

 

Kommentit