Lopen Sinivalkoinen Wappu Yrjö-Koskisen patsaalla

Uutiset, sunnuntaina 18.04.2010

Jo perinteeksi muodostunut Lopen Sinivalkoinen Wappu järjestetään tänä vuonna jo kolmannen kerran. Aiempina vuosina kaikkien yhteinen vapunpäivän juhlahetki on kerännyt kirkonmäelle Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla noin satahenkeä juhlistamaan kevään, ylioppilaisen ja työnjuhlaa. Tänä vuonna paikalle odotetaan jälleen väkeä hyvin ja puheenvuorokin on aiempien vuosien tapaan vahvasti loppilainen.

– Kolmannen Sinivalkoisen Wapun juhlapuhujana on kotiseutuneuvos Ahti Gåpå. Aiemmat puheenvuorot ovat pitäneet Hannele Yrjö-Koskinen ja viime vuonna Tarja Toivonen. Itseasiassa puhujia oli tällekin vuodelle useampikin, kertoi tilaisuuden aikanaan ideoinut Timo Heinonen, mutta totesi Ahti Gåpån olleen itseoikeutettu puhuja tälle vuodelle.

Koko perheen ja kaikkien yhteiseksi juhlahetkeksi suunniteltu Lopen Sinivalkoinen Wappu alkaa Lopen kirkonmäellä kello 10.30 ja Ahti Gåpån puheen lisäksi keväisellä mäellä kuullaa Timotei kuoroa Pekka Perkon johdolla. Tilaisuus päättyy tavan mukaan Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen sanoittamaan Suomen Salossa –yhteislauluun.

– Kun meillä Lopella on valtiopäivämies ja senaattori Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen upea patsas parhaalla paikalla kirkonmäellä niin tämä perinne on paikkansa ansainnut kotiseuturakkaudestamme, totesi Timo Heinonen.

– Yrjö-Koskinen oli mm. senaattori ja omisti vuosina 1869-1896 Joentaan kylän Leppälahden tilan, kertoi Timo Heinonen oman kotikuntansa merkkimiehestä ja siistä miksi juuri Lopella on Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsas ja Sinivalkoinen Wappu.

– Edelleen Loppijärven kauniissa niemessä on senaattori Yrjö-Koskisen rakennuttama Haapamaja. Sen on suunnitellut arkkitehti Sebastian Gripenberg ja kertomuksen mukaan, joka ei kuitenkaan aivan ajallisesti voi olla totta Yrjö-Koskinen teki juuri täällä sanat lauluun ”Honkaen keskellä”. Itse olenkin todennut, että ehkä Yrjö-Koskinen jo silloin sanoittaessaan tätä laulua uneksi näistä upeista Loppijärven rannoista, hymyili Heinonen ja kertoi, että tälläkin kertaa Lopen yhteinen Wapputilaisuus päättyy lauluun jonka sanoissa kaikuu kaikille tutut sanat ”honkaen keskellä mökkini seisoo…”

Kommentit