Timo Heinonen ei innostu SDP:n pakkoammattikoulusta

Uutiset, keskiviikkona 21.04.2010

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen ei innostu SDP:n suunnitelmista nostaa oppivelvollisuusikää 18 vuoteen eikä myöskään lukion ja ammattikoulujen yhdistämisestä ns. nuorisokouluksi. Heinonen toteaa SDP:n olevan asiassa aivan hakoteillä.

– En ymmärrä tällaista pakkoajattelua ollenkaan. Itse puhuisin mieluumminkin siitä, että meidän tulee tarjota kaikille oikeus ja mahdollisuus jatko-opiskeluun sen sijaan, että teemme koulutuksesta pakkopullaa. Hallitus onkin lisännyt ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja yli 8400, jotta jokaiselle peruskoulun päättävälle löytyisi mieluinen jatkokoulutuspaikka, totesi Timo Heinonen, joka johtaa myös kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen –verkostoa.

Heinosen mukaan kokoomuksen keinot ovatkin muuta kuin pakko. Ammattikoulutuksen lisäpaikkojen lisäksi tänä vuonna on mm. lisätty erilaista valmentavaa koulutusta ja vakinaistettu ammattistartti. Ammattistartti tarjoaa vapaaehtoisuuteen perustuvan tuumaustauon niille nuorille, jotka tarvitsevat aikaa omien koulutusratkaisujensa löytämiseen. Nuorille mieluiseen oppisopimuskoulutukseen on ohjattu merkittävästi lisää varoja. Myös etsivä nuorisotyö on nyt kirjattu lakiin. Nämä ovat kaikki täsmätoimia nuorten opintielle ohjaamiseksi.

– Aivan keskeistä on vahvistaa oppilaan ohjauksen resursseja peruskoulussa ja tähänkin on jo varoja ohjattu. Nuoret tarvitsevat todellista tietoa jatkokoulutusmahdollisuuksista, totesi Timo Heinonen.

Heinosen mukaan SDP:n esittämä oppivelvollisuusiän pidentäminen on kovin mekaaninen keino, joka söisi resursseja näiltä yksilöllisiin ongelmiin pureutuvilta tukitoimenpiteiltä. Nuoret ja heidän elämäntilanteensa ovat hyvin erilaisia, ja siksi he tarvitsevat myös hyvin yksilöllisiä ja joustavia opintien mahdollisuuksia. Pahimmillaan oppivelvollisuusiän pitkittäminen vain siirtäisi ongelmia tuomatta itse asiaan ratkaisua.

– Me emme usko, että pakko takaisi sitä, että toinen aste suoritettaisiin. Keskeytykset saattaisivat päinvastoin lisääntyä entisestään. Erikoiselta tuntuu myös nyt esitetty oppivelvollisuuden venyttäminen 18 ikävuoteen. 18 ikävuoteen mennessä ei ammatillista eikä lukiokoulutusta ehdi suorittaa loppuun eli demarienkin ajama pakko loppuisi juuri ennen valmistumista, Heinonen ihmettelee.

Heinonen ei myöskään hyväksy SDP:n esittämää lukio- ja ammattikoulutuksen yhdistämistä ns. nuorisokouluksi.

– Ruotsissa demarit saivat tämän läpi ja tulokset ovat kertakaikkisen surkeita. Koulutuksen vaatimuksia on jouduttu laskemaan, jotta kaikki läpäisisivät kurssit ja tutkimusten mukaan taso on laskenut myös lukiosta yliopisto-opintoihin jatkavien perustiedoissa ja opiskeluvalmiuksissa. Ei ole myöskään oikein, että ammatilliseen koulutukseen hakeutuneet eivät täysillä voi keskittyä ammattiosaamisensa kehittämiseen. Haluammeko me nyt samat ongelmat Suomeen? ihmetteli Heinonen ja muistutti, että kokoomuksen tavoitteena on turvata suomalaisen koulutuksen ja ammattiosaamisen korkea laatu myös tulevaisuudessa. On selvää, että tarvitsemme erilaisia osaajia myös jatkossa, hän painotti.

Kommentit