Lopen Pyöreä pöytä pohti kunnan tulevaisuutta – Hämeessä olisi tarvetta samalle: ”Jos, eikun, kun toimeen tartutaan”

Blogi, maanantaina 22.02.2016

Lopen Lehden joulunumerossa kirjoitin kotikuntani Lopen alati vähenevistä palveluista ja tyhjistä liiketiloista. Samalla pohdin myös kuntapalveluiden mm. lääkärivastaanoton tulevaisuutta ja kuntamme kasvunkin taittumista. Vajaa kymmenen vuotta sitten Loppi kasvoi vielä Kanta-Hämeessä parasta vauhtia ja muuttovoitto oli 1,5% huitteilla ja jopa enemmänkin vuositasolla. Nyt viimeiset vuodet kunnan väkiluku on laskenut ja tonttikauppa ollut jäissä jne. Tänään 22.2.2016 Hämeen Sanomat kertoi huolestuttavaa uutista siitä miten koko Häme on negatiivisessa kierteessä ja muuttotappio vaivaa myös Hämeenlinnan ja Riihimäen seutuja puhumattakaan pitkään vaikeuksissa olleesta Forssan seutukunnasta. Hämeessä tarvittaisiinkin nyt vahvaa yhteistä tahtoa laivan kääntämiseksi jälleen myötäiseen ja siinä ei vähiten merkitystä olisi mahdollisimman yhtenäisellä maa- ja kaavoituspolitiikalla. Alueemme hyödyt pitäisi saada käyttöön kuntarajoista välittämättä ja suunnitella asumista vahvimmin sinne missä sillä on edelleen mm. raideyhteyksien myötä vetovoimaa ja teollisuutta ja työpaikkoja sitten toisaalle mm. pääteiden varsiin. Ja tämä kaikki siis onnistuu nykyiselläkin kuntarakenteella jos vain siihen on yhdessä tahtoa ja halua. Ja olen varma, että veronmaksukunnasta riippumatta koko Häme ja sen seutukunnat voittavat. Siis voittavat jokaisesta asukkaasta ja jokaisesta yrityksestä mikä paikakseen valitsee minkä tahansa kunnan Hämeessä.

Suunniteltu yhteiskuntarakenne myös turvaa ja kehittää ja parantaakin julkistaliikennettäkin. Kun asukkaita on linjojen varressa riittämiin niin myös vuoroja tulee lisää ja kulkeminen helpottuu. Nyrkkisääntö toimivasta seutuliikenteestä esimerkiksi vaatii riittävän palvelu- tai vuoromäärän turvaamiseksi vähintään 20 000 asukkaan verkkoa linjan ympärille. Tämä on mahdollista vain määrätietoisella kaavoituksella ja suunnittelulla. Haja-ammunnalla asuinalueita sinne ja teollisuutta tänne ei tällaisiin väestöpohjiin koskaan päästä millään seutukunnalla ja saatikka maaseutumaisissa kunnissa.

Yksi missä Hämeen kannattaisi nyt myös puhaltaa yhteenhiileen on Lahden eteläinen kehätie. Varmasti nopeasti tuntuu siltä, että mitäs se Kanta-Hämettä auttaa tai saatikka Forssan seutua. Mutta kerron, että auttaa ja paljon auttaakin. Maamme tärkein itä-länsi-suuntainen tieverkko halkoo Hämettä ja kulkee nykyisin Hollolan ja peräti Lahden kaupungin läpi. Kehätie helpottaisi raskasta liikennettä merkittävästi ja toisi Turun sataman ja matkan varrella koko Hämeen paljon lähemmäksi ja saavutettavammaksi. Itse toivon, että liikenneministeri Anne Berner (kesk) etsii hankkeelle vielä tällä kaudella rahoituksen.

Lopen Kesoil J (1)

Näin Loppi kehittyi aikanaan ja toivottavasti tulevaisuudessakin.

Säästöpankki J (2)

Lopen Säästöpankki ja ruokakauppa sekä posti uudessa liikekeskuksessaan.

Itä-länsi -suuntaisen liikennöinnin kehittämisessä myös Helsinki-Pori -junarata kannattaisi ottaa vakavasti. Olen aiemmin esittänyt linjaukseksi Helsinki-Riihimäki-Forssa-Pori ja uusin tämän esityksen nyt. Tällainen linjaus ei olisi Poriin kuin noin 10 minuuttia pidempi suoran Helsinki-Forssa-Pori-linjauksen rinnalla, mutta samalla se synnyttäisi maahamme aidon itä-länsi-suuntaisen raideyhteyden Turusta aina Venäjälle asti. Olen varma, että itänaapurin tilanteen normalisoituessa tämä yhteys olisi kultaakin arvokkaampi. Sain aikanaan eräältä VR:ssä pitkään toimineelta henkilöltä hyvät suunnitelmat tähän. Voisin tällä viikolla tänne blogiini laittaa myös pienen hahmotelman matka-ajoista ja linjauksistakin laittaa. Käykää siis kurkkaamassa vaikkapa viimeistään torstaina.

Kuusistonmäki rak 1967

Kuusistonmäki rakenteilla 1967

Lopen Osuuspankin harjannostajaiset J

Lopen Osuuspankin harjannostajaiset…

Kunnantalo ja Linjaautoasema 1983 J

Uusi kunnantalo ja uusi linja-autoasema 1980-luvun alussa.

Samaan aikaan olemme jo päättäneet edellisen liikenneministeri Paula Risikon johdolla, että Helsinki-Hämeenlinnan-Tampere -päärataa remontoidaan ja välityskykyä parannetaan. Samalla Riihimäen aseman asemapihat uudistetaan ja asemasta tehdään esteetön. Tämä on iso juttu ja parantaa Suomen kasvukäytän vetovoimaisuutta edelleen. Ja HHT-kasvukäytävä tulee kyllä pärjäämään jatkossakin, mutta eniten työtä sen varrella tulee tarvitsemaan juuri Riihimäen seutukunta vahvojen kaupunkien välissä.

Ja lisäksi tarvitsemme vielä pienet lisärahoitukset mm. Helsinki-Forssa-Turku -kakkostien remontin loppuunsaattamiseksi. Tässä ollaankin nyt etsimässä myös uudenlaisia rahoitusmalleja. Tavoitteena se, että tie saadaan 2020-luvun kuntoon vielä tällä hallituskaudella.

Itse toivon, että Hämeessä löydetään yhdessä tekemisen meininki mahdollisimman pian. Yhdessä olemme vahvempia ja pärjäämme paremmin. Ja Kanta- ja Päijät-Hämekin tarvitsevat toisiaan vaikka olisimmekin jatkossa omat aluehallintoalueet ja sote-alueetkin. Hieman huolissani oli kun luin maakuntajohtajien tiedotteen missä kerrottiin, että Kanta- ja Päijät-Häme ovat samaa mieltä. Sillä he olivat samaa mieltä vain siitä, että kaksi maakuntaamme eivät tarvitsisi toisiaan. Voin sanoa, että menestyäkseen tarvitsevat.

Voisi olla paikallaan kutsua kokoon myös Hämeen Pyöreä Pöytä.

Lopen Pyöreä Pöytä etsi avaimia Lopen tulevaisuuteen.

Tänään maakuntapäiväni käytin siis 110% Hämeen ja myös kotikuntani Lopen asioille. Illalla vielä tuo lupaamani Lopen Pyöreä Pöytä ja ensimmäinen kutsutilaisuutena niin että pöydässä oli kunnan ja luottamushenkilöiden edustusta ja ennen muuta Lopen kirkonkylän yrittäjiä ja liikehuoneistojen omistajia. Katsotaan jos jatkossa tekisimme myös avoimen kuntalaisillan ideariihen merkeissä. Pohditaan sitä jos halua ja kiinnostusta ilmenee.

9870_10153977801221670_9122537716964896515_n

Kokoonkutsumani Lopen Pyöreä Pöytä pohti tänään kotikunnan asioita.

12718266_10153977801346670_1361047056373572030_n

Voisiko tämä talo olla jatkossa vaikkapa Liikekeskus Onni missä toimisi Pub Paara ja lääkäriasemakin?

12745735_10153977801261670_8076656067059389522_nIllalla kävimme läpi mahdollisuuksia saada Lopen kirkonkylälle mm. uusi ravintola ja myös muuta liiketoimintaa tyhjiin tiloihin. Linja-autoaseman talo on esimerkiksi äärimmäisen keskeinen kuntamme kannalta ja tällä hetkellä valtavalla tyhjäkäynnillä. Osa syynä siihen mm. se, että paikalle on suunniteltu uutta ruokakauppa. Nyt näyttää siltä, että tällainen ei ole toteutumassa eikä nykyisen kiinteistön omistajien ja mahdollisen kaupan intressit kohtaa. Siksi itse olisin pian jo valmis talona viheltämään pelin poikki ja ryhtymään panostamaan olemassa olevaan kiinteistöön. Heitinkin ajatuksen, että talon voisi nimetä Liikekeskus Onniksi vanhan historiansa ja rakennuttajansa mukaan ja tehdä pienen piha ja julkisivuehostuksen ja hakea liikehuoneisiin uudet toimijat. Ravintola? Lääkäriasema? Isoon tyhjään ravintolatilaan pop-up -myyntitiloja? Ainakin väliaikaisesti. Hyviä ideoita ja pohdintoja monestakin illan aikana ja toivottavasti osa tuottaa tulostakin. Lopulta tietenkin esimerkiksi ravintolan tulon päättää toimintaa pyörittämään ryhtyvä yrittäjä ja tilan vuokraava kiinteistönomistaja.

Kuntakuvaa voi myös kehittää monella muullakin tavalla. Liike-elämän vilkastuttaminen on tietenkin yksi ja toivottavasti siinä tapahtuukin, mutta paljon voisi tehdä myös nykyisten toimijoiden kesken. Jouluilmettä saisi pienillä jutuilla koko taajamaan ja muihinkin kyliin. Voisiko Lopen Leijonasta tehdä joulun leijonan? Ja torille ainakin yhdet joulumarkkinat? Topenolla myös esimerkiksi Loppiaisen tulet ovat hieno perinne minkä voisi hyvin laajentaa myös koko Lopelle – onhan juhla tietyllä tavalla kunnallemme myös nimikaimakin. Ja voisiko Loppiaisesta tehdä Lopella perinteitään suuremman jutun? Markkinat voisivat elävöittää toriamme myös muutenkin talviaikaan ja erilaisia pieniä ja isompiakin juttuja voisi tehdä yksin ja erikseen – yhdistykset ja yrittäjät.

En kovin tarkkaan nyt lähde läpikäymään illan keskusteluja kun Pyöreä pöytä kuitenkin tietyllä tavalla luottamuksellinen hullujenkin ideoiden heittopaikka. Mutta tässä joitain omia ajatuksiani, mutta illassa paljon paljon muitakin ja toivottavasti näette arjessa ja katukuvassa niistä osan jo tänäkin vuonna. Sieltä villeimmistäkin ideoista sitten valikoituu toteutettavaksi toivottavasti joitain ja toimia saadaan myös liike-elämän elävöittämiseksi.

Paara Ravintola Kirkonkylä Kauppa (1) Paara Ravintola Kirkonkylä Kauppa (2)Voisiko uusi ravintola olla vaikkapa nimeltään perinteinen? En nyt tarkoita vielä Catiscan paluuta vaikka sitä toisena nuoruuden kotinani ikävöinkin vaan voisiko kirkonkylän ravintola ja pubi olla Paara. Niin oli joskus.

Erinomainen päivä ja ennen muuta ilta tänään. Ideoita paljon ja hullujakin. Sieltä ne toteuttamiskelpoiset valikoituvat. Ja mielelläni otan muuten myös vastaan ideoita ja toiveita teiltä blogini lukijoiltakin aiheeseen liittyen. Ja jos halua laajempaan ja avoimeen keskusteluiltaan on niin laittakaapa siitäkin viestiä tulemaan.

Lopen Laulun sanoin: ”Meille kultainen on tämä Loppi” ja hämäläisten laululla jatkaen: ”jos toimeen tartutaan”

Huomenna 23.2.2016 tämä blogini täyttää 10 vuotta. Olen siis kirjoittanut tänne blogia kymmenen vuoden ajan jokaikinen päivä. Se lienee Suomen ennätys ja säännöllisyydessään ainakin maamme pitkäikäisin blogi. Ja se jatkuu.

Kommentit