Lopen Lehti 20.1.2022: Hyvät lääkäripalvelut pitää olla jokaisen perusoikeus

Kynästä, torstaina 20.01.2022

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään sunnuntaina 23.1.2022. Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueille päättäjät päättämään koko alueen sosiaali- ja terveyspalveluista, mutta myös palo- ja pelastuspalveluista. Aluevaalit ovatkin tärkeämmät, kuin ehkä niiden tylsä nimi antaa ymmärtää tai miltä nyt julkinen vaalikeskustelu on kuullostanut.

Aluevaltuustot päättävät hyvinvointialueilla mm. siitä missä lääkäripalvelut ovat ja miten vanhustenhoitoa järjestetään. Oma ajatteluni lähtee siitä, että palveluiden pitää olla siellä, missä on ihmisiä ja missä niitä tarvitaan. Lääkäripalveluita ei siis ole mahdollista keskittää vain keskuskaupunkiin, vaan niitä pitää olla eri puolilla Kanta-Hämettä – kunnissa. Olen saanut huolestuneita viestejä, että miten käy esimerkiksi Janakkalan Tervakosken uuden terveyskeskuksen. Olen vastannut, että sille on minusta jatkossakin tarvetta ja kun tilat ovat vielä uudet ja ajanmukaiset niin totta kai sellaiset pitää hyödyntää. On myös tullut kysymyksiä, että pääseekö jatkossa maaseutukunnissa mm. meillä Lopella lääkäriin. Minusta pitää päästä. Jokaiseen kuntaan tarvitaan sote-palvelupiste, missä on neuvolapalvelut, lääkärin vastaanotto, terveydenhoitajan ja sairaanhoitajat vastaanottoaikoja, mutta myös alueella tarvittavat koululaisten ja nuorten palvelut ja vanhustenhoidon palvelut. Ja täältä sote-palvelupisteeltä palvelut sitten jalkautetaan alueen kouluille, eri yksiköihin, eri taajamiin ja kyliin jne. Ja tämän rinnalla, kun vielä otamme käyttöön myös etävastaanottopalvelut ja digilääkärit niitä palveluita haluaville, niin saamme irrotettua riittävästi fyysisiä lääkäriaikoja myös maaseutukuntiin niitä tarvitseville. Oma ajatteluni siis lähtee siitä, että hyvien lääkäripalveluiden tulee olla jokaisen perusoikeus, eikä vain harvojen etuoikeus.

Ne palvelut mm. neuvola, lääkärit, kouluterveydenhoito ja vanhustenhoito, mitä tarvitaan usein pitää olla lähellä jokaisen lähipalveluina ja ne mitä tarvitaan harvemmin, ehkä vain kerran elämässä, jos sitäkään, voivat olla kauempanakin.

Ja sama koskee palo- ja pelastuspalveluita. Niitä ei todellakaan voida hoitaa etänä eikä diginä. Niiden pitää olla lähellä juuri siellä missä sattuu. Tämän takia me rakennamme nyt myös uuden paloaseman Läyliäisiin. Ja tämä koskee myös ambulanssia paloasemaverkoston rinnalla. Ammattipalokunnat luovat kokonaisuudelle tehokkaan ja korkeatasoisen perustan ja sopimuspalokunnat, VPK:t, kivijalan, millä palvelut turvataan koko Hämeen alueella. Pelastustoimen rahoitus ja riittävät resurssit ja pelastajamäärä tuleekin varmistaa omana kokonaisuutena OmaHämeen rahoituksessa. Sitä ei ole vara jättää ison sote:n varjoon saatikka jalkoihin.

Uudet aluevaltuustot ovat siis paljon vartijoina, vielä monen muunkin. Nämä perustat luodaan nyt ensimmäisellä valtuustokaudella ja ne toimintamallit millä Hämeestä puretaan lääkärijonot ja taataan hoitoon pääsy jokaiselle.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
aluevaaliehdokas Kanta-Häme

Kommentit