Lopen Lehden KESÄLEHTi 2020: Aurinkoista kesää – Toivottavasti sää suosii meitä poikkeuskesänä

Kynästä, keskiviikkona 27.05.2020

Tätä kesää kohden olemme edenneet korona-viruksen ikeet niskassamme. Korona on muuttanut arkeamme paljon. Kevään aikana on ollut erilaisia varsin rajujakin rajoitustoimia. Yli seitsenkymppisten ja ikäihmisten elämää on rajoitettu merkittävästi. Koulut olivat pitkään suljettuina ja myös ravintolat ja kahvilat on määrätty erillisellä lailla suljettuina pidettäviksi. Loppea kosketti kovalla kädellä myös Uudenmaan eristäminen ja loi myös ikävältä tuntunutta vastakkainasettelua. Kyse siis oli siitä, että Uudeltamaalta ei saanut liikkua muuhun maahan ja näin myös sadat vapaa-ajanloppilaiset eivät päässeet Uudenmaan puolelta tulemaan mökeille ja vapaa-ajanasunnoilleen Lopelle. Syntyi ikävää henkeä ja keskustelua ja myös osalle tunnetta siitä, että Lopelle ei oltaisi tervetulleita. Tämä loukkasi teistä vapaa-ajanloppilaisista ja kesäloppilaisista monia ja ymmärrän erittäin hyvin mielipihan. Kyse kuitenkin oli pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen antamasta ehdottomasta määräyksestä, että Uudenmaan rajaa ei saanut ylittää eikä tälle määrykselle paikallisesti voitu mitään. Onneksi tilanne on nyt jo tämän suhteen normalisoitunut ja ainakin itse toivotan teistä kaikki enemmän kuin tervetulleiksi takaisin Lopelle. Tekisin sen avosylin, mutta se ei ainakaan vielä ole muuten kuin kuvainnollisesti mahdollista.

Teidän vapaa-ajanloppilaisten ja kesäloppilaisten ansioksi voimme nimittäin lukea lukuisat nykytasoisina säilyneet palvelumme. En usko, että näin pienessä kunnassa olisi kahta erinomaisen hyvää rautakauppaa niin kirkolla kuin Läyliäisilläkin eikä varmastikaan hyviä ja monipuolisia ruokakauppoja, palvelevia huolto- ja bensa-asemia, lukuisia kesäkahviloita ja ravintoloita ilman runsasta vapaa-ajanasukkaiden määrää. Ei ehkä myöskään Alkoa tai viimeksi Lopelle uutena tullutta Tokmannin arjen tavarataloa jatkamaan Säästö-Karien vuosikymmenten työtä. Hyvät, laadukkaat ja palvelevat kaupat ja liikkeet tarvitsevat riittävän asiakasmäärän ja yksin me kantaloppilaiset emme sitä varmastikaan pystyisi takaamaan. Kiitos siis kuuluu kaikille Lopella asioiville.

Alkava kesä tarjoaa paljon kaikkea Lopella. Korona-rajoitustoimet siirtävät ainakin myöhäisemmäksi suosittujen torstain Kesätori-iltojamme, mutta nekin on tarkoitus saada aktiivisen nuoremme Venla Hatakan johdolla heinäkuulla liikkelle. Siellä tavataan ja nähdään. Kesäkahviloita aukeaa monia Pilpalan Lättähatusta Topenon Syrjälän Mansikka-Cafeeseen ja Räyskälän Perunakuoppaan asti. Uusiakin on tulossa niin Kormuun kuin muihinkin kyliin pop´upina tai pysyvämpinäkin juttuina. Pelto-Seppälän Mulli & Mallas -maatilaravintolan toiminta jatkuut ja keväällähän pääsimme jo siellä maistelemaan 100% suomalaisia pizzoja niiden mulliburgereiden lisäksi. Kannattaa poiketa. Uskon, että ihastutte. Myös Mikkolan Suoramyynti kehittelee Maakylässä koko ajan Anne ja Antti Mikkolan johdolla uutta ja pian siellä suoramyynnin satokauden herkkuja tarjoavat tiskit ovat notkollaan leipomotuotteiden ja muiden lisäksi.

Itse odotan myös mielenkiinnolla uudistuvan Kartanoputiikki Punaisen Tuvan kesää. Virpi Kassarin johdolla ihastuttavasta paikasta Lopen Topenolla on kehittynyt yksi kuntamme vetovoimaisimista kohteista ja tälle kesälle paikka on uudistumassa. Toivotaan, että ovet sielläkin saadaan ja myös tapahtumakesä pian liikkeelle.

Ja onhan meillä paljon kaikkea muutakin. Mahtavan vapaa-aika ja kulttuuritoimen johtajamme Tuula Pirisen johdolla jälleen tehty Loppi Tutuksi -esite esittelee näitä laajemmin. Loppi Tutuksi julkaistiin nyt keväällä jo 50. kerran ja tuhdista luku- ja tietopaketista löytyy paljon kaikkea tekemistä ja koettavaa kesäajaksikin. Loppi Tutuksi toimii myös hyvänä palveluhakemistona, kun tarvitaan esimerkiksi soraa, multaa, putkimiestä tai vaikkapa lahjoja.

Oikein ihanaa kesää teille kaikille tämän kaiken keskellä. Ja vain ihan vähän hyttysiä.

Timo Heinonen

Lopen Kunnanvaltuuston puheenjohtaja

kansanedustaja

loppilainen ja kesäloppilainenkin

Kommentit